Photos de Roumanie | Photos de France | Photos d’autres pays francophones

 

 
Home Page Documente - Arhivă Românii din Paris
 

Ziarul ZIUA - Luni, 1 noiembrie 2004, rubrica ACADEMICE  

Românii din Paris

De curand, la editura Oxus din Paris, director fiind Serge Cagnolari, Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Romane a initiat si coordoneaza colectia "Les roumains de Paris", din seria de monografii "Les Étrangers de Paris". Proiectul isi propune, cum afirma Basarab Nicolescu, sa prezinte personalitati din stiinta, cultura si arta, care s-au nascut in Romania, au creat in Franta, aducand ceva nou in cultura europeana. " Ideea centrala este descoperirea germenilor unei culturi care se naste in Europa. Personalitati cum au fost Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran sau Stefan Lupascu au dat un fel de "gust" a ceea ce va fi noua cultura europeana. Am in minte o noua cultura, care intareste diversitatea culturilor nationale, dar le uneste printr-un tel comun, care este unul cultural, spiritual, inainte de a fi economic sau politic. Fara a desconsidera domeniile economic, politic sau militar, eu spun ca Europa unita se va face, in primul rand, intr-un teritoriu cultural si spiritual ca baza, deseori nevazuta, a celorlalte." Totodata, colectia, al carei proiect cuprinde, intr-o prima etapa 15 titluri, va face imaginea Romaniei prin cultura si spiritualitate.

Publicam trei dintre traducerile anunturilor editoriale, aparute in caietul de prezentare al colectiei.

Mircea Eliade
de acad. Eugen Simion

Inainte de a fi un mare istoric al religiilor, unul dintre fondatorii acestei discipline, Mircea Eliade este un important romancier si eseist, care in anii '30 a pus in dezbatere conceptele literaturii. A vrut sa creeze un roman de idei, considerand ca ideile fac parte din viata individului la fel ca iubirea, tradarea, credintele religioase. A creat un roman despre constiinta si viata, in traditia lui A. Gide.

In aceasta monografie, acad. Eugen Simion face o analiza de mare finete a romanelor lui Mircea Eliade. Sunt prezentate trei axe stilistice ale operei romanesti, atat de bogata si diversa, a lui Mircea Eliade: romanul existentialist, proza magica si fantastica si naratiunea mitica. Caci Mircea Eliade credea ca este posibila o renastere a literaturii printr-o infuzie de mituri, in felul lui Ernst Jünger si Hermann Hesse.

Fara a oculta personalitatea complexa a autorului, si optiunile sale morale si politice, Eugen Simion descopera un Eliade existentialist care afirma ca omul modern, brutalizat de istorie, este un purtator de mit.

Emil Cioran
de Simona Modreanu

Cum sa intelegi un fenomen literar si sa interpretezi un scriitor care a marcat veacul sau ca roman si ca francez? In scrierile despre Emil Cioran se disting diferitele influente sesizabile in opera sa ca si consecintele apartenentei culturale complexe a ganditorului. Monografia reda influenta profunda a unui ganditor original, cu o forma de expresie paradoxala si rafinata.

Pe parcursul a aproape 250 de pagini, studiul urmareste evolutia cronologica a vietii si operei lui Emil Cioran, propune o lectura tematica a principalelor idei obsesive care l-au urmarit de-a lungul intregii vieti. Diferentele dintre creatia scrisa in limba romana si cea franceza, vizibila in stilul sau, motiveaza cercetarea distincta a celor doua perioade.

Autoarea analizeaza, de asemenea, receptarea critica a operei cioraniene si completeaza monografia cu o bibliografie completa.

Victor Brauner
de Sarane Alexandrian

Victor Brauner este poate pictorul cel mai strain al secolului al XX-lea. Recunoscut international, depasind suprarealismul de la care a pornit, Victor Brauner s-a impus prin compozitiile sale esoterice, care reiau simbolurile roscruciene, masonice sau egiptene si prin tablourile sale cu teme erotice. Parintele suprarealismului, Andre Breton afirma: "In fata picturilor lui Victor Brauner am bucuria de a participa la sacru".

Prima monografie dedicata artistului Victor Brauner vizionarul, aparuta in urma cu jumatate de secol, a devenit o carte legendara. Autorul sau, Sarane Alexandrian, a inaugurat o metoda foarte originala pentru critica de arta, despre care de Alain Jouffroy scria: "Sansa lui Victor Baruner este de a fi gasit in Sarane Alexandrian nu doar un exeget pasionat si scrupulos, dar si un adevarat scriitor, care il situeaza in traditia lui Saint-Siomn si Huysmans".

Aceasta carte este un eveniment. Cititorul va putea gasi in monografia dedicata lui Victor Brauner vizionarul, cu un capitol nepublicat in editia din 1954 si mai multe texte rare si inedite in care Alexandrian, prietenul sau intim, ofera noutati pretioase despre acest artist genial.

 


PUBLICITATE/ PUBLICITE

Plasând ÎN ACEST LOC publicitatea dvs. puteti sa sustineti financiar Liga de cooperare cultural-stiintifica România - Franta.

C'est en placant ICI votre message publicitaire que vous pouvez soutenir financierement la Ligue de cooperation culturelle et scientifique Roumanie - France.

C.E.C.C.A.R.F
12, Rue Frezorilor, sector 1, Bucarest, ROUMANIE
Tel./Fax : 004021-232.93.90
e-mail :
ceccarf@b.astral.ro

Nous offrons à nos clients les services suivants :
-conseils juridiques et économiques permanents,
-création et enregistrement d`une structure roumaine,
-audits en conformité avec les standards internationaux de comptabilité,
-expertises comptables,
-fusions,
-liquidations,
-comptabilité de société, etc.

La plupart de nos clients sont des sociétés françaises implantées en Roumanie.


Le site Emplois Roumanie est dédié aux entreprises offrant des emplois et aux candidats en recherche d`emploi dans l`Espace Francophone. Inscrivez vous dès maintenant sur
www.emplois-roumanie.com


 
© Liga de Cooperare Cultural - Ştiinţifică România - Franţa
© Ligue de Coopération Culturelle et Scientifique Roumanie - France
hosting by ATECK.ro