Photos de Roumanie | Photos de France | Photos d’autres pays francophones

 

 
Home Page Documente - Arhivă PRIMA OARĂ (în Franţa)
 

PRIMA OARĂ (în Franţa)

de Claudia UDOVIŢA
(22 august 2004)

Aşa cum un copil învaţă primii paşi, miracol de început de viaţă, tot aşa sunt şi primii paşi ai unui român ce călătoreşte pentru PRIMA OARĂ în străinătate. Am ajuns în Franţa prin intermediul unui program de mobilitate europeană şi timp de un an am avut şansa de a trăi acolo momente extraordinare...

Primul contact cu Parisul m-a făcut să mă simt o mică Alice în Ţara Minunilor, ce descoperă şi se entuziasmează la fiecare pas de tot ce vede în jurul ei! Aşa a fost pentru PRIMA OARĂ! Poate că altcineva, originar dintr-o ţară având acelaşi nivel economic cu al Franţei, nu ar fi simţit la fel. Pentru mine, trecerea a fost bruscă şi, ajunsă dintr-un orăşel cu douăzeci de mii de locuitori într-unul cu zece milioane, nu am putut să mă simt altfel decât copleşită şi emoţionată la maxim.

Şi, dacă mă raportez la personajele din basme, mai pot spune că Parisul e ca o ţară a uriaşilor descoperită de Guliver iar Bocşa, micul meu oraşel natal – un regat al unor pitici care-şi trăiesc liniştit viaţa, neştiuţi şi neobservaţi de restul lumii..

Capitala de pe Sena e de fapt un furnicar cosmopolit… Sunt reuniţi aici chinezi, arabi, africani, greci, japonezi, spanioli – oameni veniţi de peste tot pentru a trăi într-unul din cele mai frumoase oraşe din Europa si chiar din lume.

Acolo, pentru PRIMA OARĂ, am învăţat să fiu tolerantă, să iubesc oamenii, chiar dacă unii aveau pielea mai închisă la culoare decât a mea . Am certitudinea acum, după un an trăit în Franţa, că aceasta este, de fapt, adevărata dragoste! Am realizat acolo, pentru PRIMA OARĂ că modul meu de percepţie asupra lumii şi asupra vieţii înainte de a ajunge în Franţa a fost unul superficial. Eram, cred, o introvertită, o persoană dispusă să-i accepte doar pe cei ce făceau parte din lumea ei. Însă aici, totul s-a schimbat. Alice s-a schimbat: a învăţat să-i asculte pe cei din jurul ei, să-i înţeleagă cu adevărat, să-i iubească! E atât de important să avem răbdarea de a ne asculta unii pe alţii… Cioran spunea într-unul din tratatele sale că a avut un moment când a vorbit în continuu timp de trei ore de teama de a asculta…" Am pierdut trei ore de tăcere!", spunea el în continuare…

Tot în Franţa am respirat pentru PRIMA OARĂ briza mării … Marea Mânecii, în Normandia… În ţară nu am avut ocazia să ajung la mare şi, deci, am descoperit-o acolo, în Franţa! De aceea, cred că senzaţia a fost amplificată de zeci de ori! Marea Mânecii constituie unul dintre locurile preferate ale francezilor pentru a-şi petrece vacanţele. Iar la Etretat, muntele în formă de elefant, dacă ajungi să urci până în vârf şi să vezi marea de acolo – imaginea e superbă! Cuvintele pot spune prea puţin! Dacă starea ta sufletească înainte de ascensiunea pe munte nu e printre cele mai bune, ei bine, acolo sus, fără să conştientizezi, vei simţi că totul se limpezeşte, că toate problemele tale devin atât de mărunte şi de insignifiante în comparaţie cu întinderea nesfârşită a mării. Este ca şi în versurile lui Borges:

" Înainte ca visul (sau teama) să ţeasă/ Mitologii şi cosmogonii,/

Înainte ca timpul să se transforme-n zile,/

Marea, marea veşnică, exista deja, era. /

Cine este marea?/ Cine este acea violentă/

Şi străveche fiinţă care roade pilonii Pământului/

Şi este una singură şi mai multe mări în acelaşi timp,/

Este abis şi splendoare, întâmplare şi vânt?/

Cine-o priveşte o vede pentru prima dată/

Mereu./

Cu uimirea pe care o trezesc /

Lucrurile elementare, frumoasele seri, luna, focul aprins într-un cămin. /

Cine este marea, cine sunt eu?…"


După două săptămâni am redescoperit marea… De data aceasta, Mediterana, la Marsilia. Am ajuns acolo cu avionul, pentru PRIMA OARĂ … Am fost deci "cu capul în nori", la propriu! Am zburat! Oau!!!


Şi dacă stau sa ma gândesc bine, cel care a atins punctul maxim al cutezanţei umane, ZBORUL, a fost un român de-al nostru. Aurel Vlaicu a realizat între 1912 şi 1913 primul avion de construcţie metalică din lume. Ce păcat că acest lucru nu e cunoscut în străinătate! Ar trebui să existe afişe în toate aeroporturile din lume care să pună în evidenţă acest fapt. Oare nu ştim noi suficient să ne punem în valoare?

La Marsilia, acea Alice despre care vorbeam la început, a descoperit încă un mic paradis… Lumea lui Pagnol s-a refugiat în micile golfuri stâncoase din sudul oraşului, cum este l'Anse aux Auffes, adăpostul câtorva restaurante pescăreşti, o oază de linişte ce te îndeamnă să o vizitezi datorită parfumului ei tradiţional. Boema marseilleză îşi dă întâlnire în Espace Julien, unde un şir de mici restaurante îţi permit un adevărat ocol gastronomic al lumii. La terase, marseillezii discută despre ultimele premiere de la Théâtre de la Criée sau de pe alte scene ale Franţei. Zidurile vecine afişează operele celor mai dinamici pictori contemporani. Un oraş care încă îşi mai păstrează vitalitatea, care găzduieşte an de an turişti veniţi de peste tot numai ca să-i admire şarmul!

O bănăţeancă ce-şi spunea Alice a descoperit pentru PRIMA OARĂ locuri pline de farmec într-o ţară căreia locuitorii ei îi spuneau Franţa! Şi ea speră că aceasta nu va fi ULTIMA OARĂ …


 


PUBLICITATE/ PUBLICITE

Plasând ÎN ACEST LOC publicitatea dvs. puteti sa sustineti financiar Liga de cooperare cultural-stiintifica România - Franta.

C'est en placant ICI votre message publicitaire que vous pouvez soutenir financierement la Ligue de cooperation culturelle et scientifique Roumanie - France.

C.E.C.C.A.R.F
12, Rue Frezorilor, sector 1, Bucarest, ROUMANIE
Tel./Fax : 004021-232.93.90
e-mail :
ceccarf@b.astral.ro

Nous offrons à nos clients les services suivants :
-conseils juridiques et économiques permanents,
-création et enregistrement d`une structure roumaine,
-audits en conformité avec les standards internationaux de comptabilité,
-expertises comptables,
-fusions,
-liquidations,
-comptabilité de société, etc.

La plupart de nos clients sont des sociétés françaises implantées en Roumanie.


Le site Emplois Roumanie est dédié aux entreprises offrant des emplois et aux candidats en recherche d`emploi dans l`Espace Francophone. Inscrivez vous dès maintenant sur
www.emplois-roumanie.com


 
© Liga de Cooperare Cultural - Ştiinţifică România - Franţa
© Ligue de Coopération Culturelle et Scientifique Roumanie - France
hosting by ATECK.ro