Photos de Roumanie | Photos de France | Photos d’autres pays francophones

 

 
Home Page Documente - Arhivă DILEMA VECHE Paris, Franţa?
 

DILEMA VECHE Paris, Franţa?

Sfîrşit de iunie, sîmbătă seara, în curtea interioară a unui imobil de pe cheiul canalului St Martin, faţă în faţă cu Hôtel du Nord, une toef (adică o petrecere) se anunţă. Într-un cadru fusion bavarezo-chinez, în care domină o clădire în formă de U de un singur etaj, fostă fabrică, actuală locuinţă renovată în stil germanic montagnard de un grup de arhitecţi, la adăpostul grădinii de bambus care asigură intimitatea apartamentelor înşiruite pe palier şi accesibile de pe balconul din lemn minim prelucrat, cîţiva necunoscuţi se întîlnesc pentru a degusta preparate franţuzeşti, mediteraneene şi iraniene.

Doris îmi povesteşte despre primii ei ani de viaţă din Timişoara, şi despre noul apartament în care s-a mutat de curînd. Michael, european din Wimbledon (cum se prezintă el însuşi) şi anarhist convins, deapănă amintiri din cei 13 ani de corespondenţă pentru Financial Times în Orientul Mijlociu şi din ceilalţi opt ani de pribegie printre şamanii indieni din statul Washington (vezi Dead Man de Jim Jarmusch). Johanna, poate singura persoană născută la Paris, şi Dariush, suedez născut în Iran, amîndoi psihanalişti din şcoala lui Lacan, vorbesc despre plănuita călătorie a Johannei la Teheran. Paul, un luxemburghez, schimbă impresii politice cu Elena, istoric cipriot (căreia îi datorăm prezenţa Retzinei la această mică petecere). Eu ascult poveştile doamnei Martine despre aventurile sale cu români din Paris, în care Liviu, un "poet cu o pălărie ridicolă", este personajul principal în jurul căruia gravitează alte personaje la fel de pitoreşti.

Dacă cineva ar fi surprins instantanee ale aceleiaşi seri în diverse locuri din Paris, fotografiile ar fi similare. Varietatea umană şi efervescenţa dată de aceasta sînt unice în capitala luminilor. Dar lumina înşeală de multe ori. Parisul este luat drept epitomul Franţei, în timp ce Franţa este invizibilă din cauza luminii orbitoare a Parisului. Acest oraş a fost recent botezat Istanbulul occidental tocmai din cauza bogăţiei culturale şi aspectului său babilonesc. Ieşiţi, însă, din Paris şi veţi găsi un alt fel de varietate. Un conservatorism bine înfipt în pămîntul galez, o ordine îndeaproape păzită de catolicismul ce a luat forma raţionalităţii birocratice, o neîncredere "naturală" în străin, dar mai cu seamă în francezul parizian, caracterizează micile orăşele sau sate pierdute pe drumurile naţionale. Alte oraşe mari oferă un alt fel de a fi împreună, mai puţin formal în Marsilia, mai riguros şi închis în Lyon, de exemplu, şi poate mai puţin dinamism intelectual. Suburbiile sînt o cu totul altă poveste, concentrînd oameni veniţi în căutarea unei vieţi mai bune de prin multe colţuri ale lumii, care se numeau nu de mult "Franţa" şi care s-au regăsit acum (ca şi atunci) ocupînd marginile oraşului şi ale societăţii.

Cam asta ar fi radiografia Franţei, aşa cum o văd eu. Nu sînt medic, aşa că las celor de specialitate plăcerea diagnosticării.

Alec H. BĂLĂŞESCU

 


PUBLICITATE/ PUBLICITE

Plasând ÎN ACEST LOC publicitatea dvs. puteti sa sustineti financiar Liga de cooperare cultural-stiintifica România - Franta.

C'est en placant ICI votre message publicitaire que vous pouvez soutenir financierement la Ligue de cooperation culturelle et scientifique Roumanie - France.

C.E.C.C.A.R.F
12, Rue Frezorilor, sector 1, Bucarest, ROUMANIE
Tel./Fax : 004021-232.93.90
e-mail :
ceccarf@b.astral.ro

Nous offrons à nos clients les services suivants :
-conseils juridiques et économiques permanents,
-création et enregistrement d`une structure roumaine,
-audits en conformité avec les standards internationaux de comptabilité,
-expertises comptables,
-fusions,
-liquidations,
-comptabilité de société, etc.

La plupart de nos clients sont des sociétés françaises implantées en Roumanie.


Le site Emplois Roumanie est dédié aux entreprises offrant des emplois et aux candidats en recherche d`emploi dans l`Espace Francophone. Inscrivez vous dès maintenant sur
www.emplois-roumanie.com


 
© Liga de Cooperare Cultural - Ştiinţifică România - Franţa
© Ligue de Coopération Culturelle et Scientifique Roumanie - France
hosting by ATECK.ro