Photos de Roumanie | Photos de France | Photos d’autres pays francophones

 

 
Home Page Documente - Arhivă DILEMA VECHE Mărire şi decădere
 

DILEMA VECHE Mărire şi decădere

Anglofilo-fonă fiind, la venirea aici multe lucruri mi s-au părut bizare. Cum ar fi (în ordinea cronologică în care mi s-au revelat): pedanteria, obsesia grandorii şi ierarhia imobilist-mandarinală a acestei societăţi.

Nu este nevoie să locuieşti în Franţa ca să le bagi de seamă pe primele două; ba chiar ambele (şi îndeosebi a doua) constituie calul de bătaie al amicilor americani. Îmi amintesc că, în 1994-1995, unul din numerele pentru Europa ale revistei americane Newsweek îşi intitula un lung articol "The French Grandeur": Franţa, încercînd să stăpînească lumea (pe plan cultural, se înţelege), iritată că nu mai este în stare.

În schimb, nu poţi măsura adevărata dimensiune a conservatorismului şi a mandarinatului care reglează (încă) societatea franceză, dacă nu locuieşti în Franţa. Uimitor pentru societatea care a dat lumii unul din evenimentele cele mai importante pentru istoria omenirii. Vorbesc, desigur, de Revoluţia franceză. Dar probabil, ceci explique cela.

Pentru a înţelege amploarea imobilismului, trebuie adăugat că una din zicalele preferate, scoasă din mînecă cu orice ocazie, este "je te tiens, tu me tiens par la barbichette". La noi, conul Iancu i-a spus "lanţul slăbiciunilor". În naivitatea mea (sună ca inversul replicii lui Dinică din al doilea film cu dacii şi romanii), am fost uimită să văd că aşa ceva există şi în afara bietei lumi de la Porţile Orientului, de unde veneam.

Două mari teme au planat asupra anilor de cînd sînt în Franţa (1993): integrarea europeană şi teama de decădere din rolul ei de leader nu politic, ci spiritual. Dacă post-colonialismul şi ascensiunea americană erau responsabile de ultima, transformările geo-politice post 1990 le-au influenţat pe ambele. Pentru mine, care studiez problemele identitare, a fost deosebit de interesant să urmăresc evoluţia acestor două teme: mărire şi decădere.

În ciuda lejerei dihotomiii popor/guvernanţă (o vorbă frumoasă inventată de politicianismul european), Franţa este cert un motor al construcţiei europene. Pe lîngă motivele de ordin economic şi politic, cred că poziţia ei traduce teama pierderii de teren. Altfel spus, o Europă puternică (susţinută de Franţa) ar însemna şi o Franţă puternică. O garanţie pentru cultura franceză nu de a mai dicta mersul lumii (ceea ce nu mai face de o bucată de vreme), dar de a reprezenta o alternativă inteligentă la tonul uniformizant al mondializării.

În acelaşi timp, Franţa începe să se redefinească. Primul pas este recunoaşterea multiculturalismului societăţii franceze; chiar dacă mai lent decît în Anglia, Olanda şi Germania, procesul de reconstrucţie identitară este angajat.

O reconstrucţie identitară care acţionează şi la nivelul Franţei franco-franceze: pe de o parte cu un populism în creştere (la France d'en bas a lui Raffarin, dar şi discursurile stîngii şi tresăririle nervoase ale extremei drepte), pe de altă parte cu prefigurarea unui pasaj de ştachetă generaţională, "bătrînii" soixante-huitards tocindu-şi deja dinţii.

Recitind acum ce am scris, îmi dau seama că a ieşit altfel decît aş fi dorit, ceea ce mi se pare simptomatic pentru felul în care percep Franţa (căci în final, asta vei avea de la noi: un caleidoscop de priviri personale). Vroiam să-mi intitulez textul "Republică, măreaţă vatră" şi să vorbesc despre lucruri care mă preocupă ca locuitor al acestei ţări (poate că voi scrie o dată). Pînă la urmă, ce am livrat arată cît de mult privesc Franţa dinspre România, dar şi cît de efectiv a început să devină în Franţa conceptul de "Europa".

Carmen POPESCU

 


PUBLICITATE/ PUBLICITE

Plasând ÎN ACEST LOC publicitatea dvs. puteti sa sustineti financiar Liga de cooperare cultural-stiintifica România - Franta.

C'est en placant ICI votre message publicitaire que vous pouvez soutenir financierement la Ligue de cooperation culturelle et scientifique Roumanie - France.

C.E.C.C.A.R.F
12, Rue Frezorilor, sector 1, Bucarest, ROUMANIE
Tel./Fax : 004021-232.93.90
e-mail :
ceccarf@b.astral.ro

Nous offrons à nos clients les services suivants :
-conseils juridiques et économiques permanents,
-création et enregistrement d`une structure roumaine,
-audits en conformité avec les standards internationaux de comptabilité,
-expertises comptables,
-fusions,
-liquidations,
-comptabilité de société, etc.

La plupart de nos clients sont des sociétés françaises implantées en Roumanie.


Le site Emplois Roumanie est dédié aux entreprises offrant des emplois et aux candidats en recherche d`emploi dans l`Espace Francophone. Inscrivez vous dès maintenant sur
www.emplois-roumanie.com


 
© Liga de Cooperare Cultural - Ştiinţifică România - Franţa
© Ligue de Coopération Culturelle et Scientifique Roumanie - France
hosting by ATECK.ro