Photos de Roumanie | Photos de France | Photos d’autres pays francophones

 

 
Home Page Documente - Arhivă DILEMA VECHE L`embarras du choix
 

DILEMA VECHE L'embarras du choix

S-a nimerit să primesc invitaţia de a-mi da cu părerea asupra Franţei pe cînd abia se stingeau ecourile răzmeriţelor celor din învăţămînt, căi ferate, aeroporturi, agricultură, poliţie şi teatru, iar muncitorii de la electricitate tocmai începeau să ne ameninţe cu întunericul, pompierii cu flăcările, iar doctorii cu moartea. În fond era vorba doar de un nou episod din permanenta contestaţie care reduce statul de drept la o iluzie.

Vorbind cu francezii din jurul meu, am constatat că decadenţa produce o singulară unanimitate, neobişnuită într-o ţară pasionată de polemică. Să fie conotaţia ei dinamică (chit că legată de prăbuşire) cea care-i seduce pe francezi? Or, interlocutorii mei urmăresc prin aceasta recunoaşterea implicită a unei glorii trecute? Să nu uităm că, pe cît este de greu de localizat epoca de strălucire, pe atît avem l'embarras du choix în ce priveşte începutul sfîrşitului: la revoluţie, în secolul XX, după război, la venirea socialiştilor în '81 sau, de ce nu, în ultima decadă (cuvînt predestinat).

De două secole, pe malurile Senei, lumea vorbeşte de declin, iar pierderea tuturor războaielor şi a imperiului colonial nu au făcut decît să îl confirme. Trebuie recunoscut, însă, că francezii şi-au trăit creativ apusul, luminînd cultura universală cu arta lor decadentă.

Îmi pare că destinul acestei ţări este să se găsească mereu în avanscenă, în clipele de slavă, dar şi în momentele lamentabile. José Bové, antimondialistul, încarnare a fricii de un glob care se învîrteşte prea repede, are o audienţă mondială. Şi dacă nu este de mirare că lumea a treia îl aplaudă pe Chirac pentru antiamericanismul lui consecvent, e surprinzător că însuşi Bush recunoaşte importanţa Franţei cînd o ridică la rangul de principal adversar, parcă dispreţuind Germania, Rusia ori China, mult mai impunătoare decît biata campioană a decadenţei.

Dacă mi s-ar spune că România decade, aş fi extrem de neliniştit, căci nu-i cred pe locuitorii ei în stare de a face faţă unei asemenea încercări. Cît despre francezi, am convingerea că vor continua să poarte pe noi culmi tradiţia declinului, contribuind astfel à la grandeur de la France.

În ceea ce mă priveşte, reducînd discuţia la scara universului meu, aş parafraza butada lui Churchill despre cel mai prost sistem de guvernare care este democraţia, spunînd că, în Franţa, politicienii sînt jalnici, aparatul funcţionăresc parazitar, învăţămîntul sclerozat şi aş putea continua enumerînd mai multe tare decît pot încăpea pe această pagină, însă, cu toate acestea, nu cunosc o altă ţară unde viaţa să fie mai frumoasă.

Tudor BRĂTESCU

 


PUBLICITATE/ PUBLICITE

Plasând ÎN ACEST LOC publicitatea dvs. puteti sa sustineti financiar Liga de cooperare cultural-stiintifica România - Franta.

C'est en placant ICI votre message publicitaire que vous pouvez soutenir financierement la Ligue de cooperation culturelle et scientifique Roumanie - France.

C.E.C.C.A.R.F
12, Rue Frezorilor, sector 1, Bucarest, ROUMANIE
Tel./Fax : 004021-232.93.90
e-mail :
ceccarf@b.astral.ro

Nous offrons à nos clients les services suivants :
-conseils juridiques et économiques permanents,
-création et enregistrement d`une structure roumaine,
-audits en conformité avec les standards internationaux de comptabilité,
-expertises comptables,
-fusions,
-liquidations,
-comptabilité de société, etc.

La plupart de nos clients sont des sociétés françaises implantées en Roumanie.


Le site Emplois Roumanie est dédié aux entreprises offrant des emplois et aux candidats en recherche d`emploi dans l`Espace Francophone. Inscrivez vous dès maintenant sur
www.emplois-roumanie.com


 
© Liga de Cooperare Cultural - Ştiinţifică România - Franţa
© Ligue de Coopération Culturelle et Scientifique Roumanie - France
hosting by ATECK.ro