Photos de Roumanie | Photos de France | Photos d’autres pays francophones

 

 
Home Page La France Présences rappelant la Roumanie en France Roumains etablis en France - pr dr Denis Buican
 

ROUMAINS ETABLIS EN FRANCE

Pr.Dr. Denis BUICAN (Dumitru BUICAN - PELIGRAD)

-Professeur des universités, de formation multidisciplinaire, possédant trios doctorats : Docteur en génétique (Bucarest, 1961), Docteur d'Etat es Sciences Naturelles (Faculté des Sciences de Paris, 1970) et Docteur d'Etat es Lettres et Sciences Humaines (Université Paris I, Panthéon - Sorbonne, 1983).

-A publié de nombreux articles et plus d'une vingtaine de livres de notoriété internationale qui se trouvent traduits en plusieurs langues.

-Mentionné dans les plus prestigieux dictionnaires internationaux - dont « Larousse » et « Robert » - en tant qu'auteur de la Théorie synergique de l'évolution et la Biognoséologie , une nouvelle théorie de la connaissance.

Les plus importants livres publiés par Pr.Dr. Denis BUICAN:
  • Histoire de la génétique et de l'évolutionnisme en France , PUF 1984 (troisième thèse de Doctorat d'Etat)
  • La Révolution de l'évolution , PUF 1989 (Grand Prix de l'Académie Française) – (publié aussi en roumain : Ed. Stiinţific ă, Bucureşti, 1994 )
  • Biognoséologie – évolution et révolution de la connaissance, Ed. KIME, Paris 1993 (publié aussi en roumain : Ed. All, Bucureşti, 1993 en édition bilingue)
  • L'Evolution et les théories évolutionnistes , Masson, 1997
  • Dictionnaire de Biologie , Larousse, 1997 (publié aussi en roumain : Ed. Univers Enciclopedic , Bucureşti, 2002 )
  • L'Epopée du Vivant , Ed. Frison-Roch, Paris, 2003 (publié aussi en roumain : Ed. CD Press , Bucureşti, 2004 )
  • L'Université, vache folle et sacrée de la République , Ed. F.X. de Guibert, Paris 2004

Prof.univ.dr. Denis BUICAN profesor universitar de formaţie multidisciplinară - posedă trei doctorate : Doctor în genetică (Bucureşti, 1961), Doctor de Stat în Ştiinţe Naturale (Facultatea de Ştiinţe din Paris, 1970) şi Doctor de Stat în Litere şi Ştiinţe Umane (Universitatea Paris I, Panthéon - Sorbona, 1983).

A publicat numeroase articole şi peste 20 de cărţi de notorietate internaţională traduse în mai multe limbi.

Este menţionat în cele mai prestigioase dicţionare internaţionale – printre care « Larousse » şi « Robert » - întrucât a elaborat Teoria sinergică a evoluţiei şi Biognoseologia , o nouă teorie a cunoaşterii.

Francez de adopţie, prof.univ.dr. Denis BUICAN este de origine română străveche. Pe numele său de baştină Dumitru BUICAN-PELIGRAD, el se trage, după familia tatălui său, din Sălişte, Mărginimea Sibiului. Printre strămoşii săi direcţi se află ctitorii uneia din primele şcoli săteşti româneşti – Şcoala din Sălişte, înfiinţată pe vremea lui Mihai Viteazul – şi ai Bisericii Mari din Sălişte , declarată monument istoric de Nicolae Iorga. Astfel, în anul 2003, s-a decernat prof.univ.dr. Denis BUICAN titlul de „Cetăţean de Onoare” al oraşului Sălişte din judeţul Sibiu.


 

O carte remarcabilă a prof.univ.dr. Denis BUICAN, Franţa :

<L'UNIVERSITE - VACHE FOLLE ET SACREE DE LA REPUBLIQUE>
(<Universitatea – vaca nebună şi sacră a Republicii>)

Editura François Xavier DE GUIBERT, Paris, 2004, 164 pagini

Scrisă cu rigoare ştiinţifică şi vigoare pamfletară de un profesor universitar (francez de origine română).cu multă experienţă, această carte – concisă şi deosebit de percutantă – analizează situaţia actuală a universităţii (în Franţa, dar cu implicaţii posibile şi în alte ţări - inclusiv în România).

Ea începe printr-o prezentare tragi-comică a situaţiei care a generat actualmente o scădere fără precedent a nivelului general al învăţământului superior francez, astfel încât acesta a atins un prag de mediocritate inadmisibil ce a devenit un veritabil obstacol în dezvoltarea inteligenţei noilor generaţii.

Conform autorului, „ Demagogia care caracterizează procesele de promovare a cadrelor didactice din învăţământul superior şi de alegere/ numire a rectorilor, decanilor şi şefilor de catedre întreţine lupte interne permanente ce degenerează în spirit provincial. Într-un spaţiu limitat, rivalităţile între clanuri - ce conduc la triumful arbitrariului şi la necinste intelectuală - sunt în prezent, în Franţa, demne de un sultanat turc sau de o republică bananieră .”

Rădăcinile răului provin atât din trecutul strălucit al Franţei. cât şi din prezentul ei sclerozat. Ele se întreţin reciproc, cu fervoare, conducând la tot ceea ce poate fi mai rău: sectarism şi fanatism exacerbate de un nombrilism pueril şi steril .

Autorul propune o cale de remediere a situaţiei ce ar putea consta, printre altele, în crearea unor veritabile centre de selecţii multipolare concurenţiale - pentru fiecare domeniu de competenţă - permiţând astfel optimizarea selecţiei fiecărui candidat, în fiecare domeniu.

Este însă posibil, avertizează autorul, ca sistemul să fie el însuşi blocat şi de necorectat dacă nu va fi capabil să asigure o veritabilă selecţie a selecţionatorilor la toate nivelele ierarhiei universitare…


Un interviu al prof.univ.dr. Denis Buican,Franţa, publicat de ZIUA (23 iunie 2004)

Un disident anti-comunist roman expune problemele post-Razboi Rece
Nefericirea Europei: "complicitatea vodka-cola"

Reputatul profesor de origine romana Denis Buican a sustinut ieri o conferinta publica pe tema "Selectionarea selectionatorilor", la Biblioteca Pedagogica Nationala IC Petrescu din Bucuresti, prilej cu care a analizat principalele cauze ale incompatibilitatilor din societatea actuala. Profesorul Denis Buican de la Universitatea din Paris este cel care a lansat teoria sinergica asupra evolutiei, fiind cel care a modificat vechile teorii ale lui Darwin si Lamark. In acelasi timp profesorul Buican este cel care a lansat o noua teorie a cunoasterii - biognoseologia, cu care a castigat in 1989 marele premiu al Academiei Franceze. Denis Buican si-a inceput studiile in Romania, unde a obtinut in 1961 doctoratul in genetica. In 1969 Denis Buican a ales sa devina profesor la Universitatea din Paris, unde a obtinut titlul de doctor in litere. Profesorul Buican ne-a acordat un interviu in exclusivitate privind problemele istorice ale Romaniei privite din perspectiva unui om de stiinta.

ZIUA: Cum vedeti problema Basarabiei?

Denis Buican: Eu mi-am exprimat opinia fata de aceasta problema inca din anii '80, in mai multe ziare din Franta printre care si La Croix. In ceea ce priveste problema Basarabiei cred ca trebuie sa pornim de la radacinile istorice ale acestei probleme, care radacini se gasesc in complicitatea vodka-cola dintre Stalin pe de o parte si aliatii Roosvelt si Churchill pe de cealalta parte. Aliatii au castigat razboiul dar au pierdut pacea, cel putin pana in 1989 cand a cazut zidul Berlinului. Roosvelt este considerat in Occident un mare om politic, insa parerea mea este ca nu era doar paralizat de picioare, ci cateodata si de cap. Romania a fost atacata de Rusia sovietica, atunci cand prin intermediul pactului Ribbentrop Molotov au fost rapite Basarabia si Bucovina, care apartineau legal Romaniei conform tratatelor de pace incheiate dupa primul razboi mondial. Deci din acest punct de vedere agresorul a fost Rusia sovietica. Prin intelegerea cu Stalin, Roosvelt si Churchill au tradat libertatea popoarelor din estul Europei. Cred ca toate aceste tari ar trebui sa ceara despagubiri dupa modelul in care evreii au cerut despagubiri pentru suferintele indurate la Auschwitz si Buchenwald si in alte lagare, despagubiri pentru cei care au fost ucisi in Gulag. Vinovati pentru toate acestea sunt Aliatii care au permis Armatei Rosii sa ajunga pana la Berlin si sa impuna prin baionete dictatura comunista. Iar mai apoi Romaniei i-au fost smulse prin tratatul de pace de la Paris Bucovina de nord si Basarabia, pamanturi romanesti.

ZIUA: Ce parere aveti despre dictionarul romanesc-moldovenesc?

Denis Buican : Cine a facut asta e si tampit, si necinstit, sau macar una din astea doua. Pana la urma este un istrionograf si este normal sa faca astfel de dictionare mincinoase.

Stalin a ciopartit aceste vechi provincii romanesti: nordul Bucovinei si sudul Basarabiei le-a dat Ucrainei, iar din restul a facut asa-numita Republica Moldova. Pe langa asta Stalin a facut un adevarat genocid romanesc acolo, genocid despre care nu mai vorbeste nimeni si de care e vinovata in principal complicitatea vodka-cola de care am vorbit. Romanii din asa-zisa Republica Moldova ar trebui sa intenteze un proces impotriva Rusiei pentru toate aceste crime.

ZIUA: Cum apreciati planul de unire cu Moldova lansat de politologul Stanislav Belkovski?

Denis Buican : Normal ar fi ca partea de sud, care apartine Ucrainei si cu nordul Bucovinei sa se uneasca cu Republica Moldova si sa apoi sa se alature Romaniei pentru a intra in legalitate in ceea ce priveste granitele din estul Europei. Partea de peste Nistru, Transnistria, nu a apartinut istoriei Romaniei. Astfel ca propunerea lui Belkovski care se refera doar la actuala Republica Moldova nu este valabila, este doar o ipoteza de lucru care nu pomeneste de nordul Bucovinei si de Bugeac, de partea de la gurile Nistrului, care sunt teritorii romanesti. In plus fata de asta ar trebui sa se retraga si armata ruseasca din Transnistria pentru a putea reglementa acest conflict.


Lansarea la Bucureşti a unei cărţi a prof.univ.dr.Denis Buican
(prezentată de ZIUA)

"Epopeea lumii vii – Meandrele evoluţiei şi aventura cunoaşterii"
(Editura CD PRESS, 2004)

Lucrarea profesorului francez de origine romana Denis Buican (Dumitru Buican-Peligrad, pe numele sau adevarat), " Epopeea lumii vii. Meandrele evolutiei si aventura cunoasterii" , aparuta la Editura CD Press, a fost lansata ieri la Centrul Cultural al Ministerului Administratiei si Internelor. Editia in limba romana a " L'epopée du vivant " parcurge traseul virtual de la originile vietii pe Pamant la viitorul ipotetic al omului, punand in evidenta mecanismele dinamicii speciilor si cele ale ideilor, ca si integrarea lor in sanul unui model selectiv si probabilist. Urmarind cu rigoare stiintifica, istorica si filosofica dinamica lumii noi, lucrarea se adreseaza atat specialistilor, cat si publicului larg, cultivat, studentilor si profesorilor din toate specialitatile.

Autorul este mentionat in dictionare internationale (Larousse, Le Petit Robert s.a.) ca initiator al teoriei sinergice a evolutiei si al biognoseologiei, o noua teorie a cunoasterii. Prof. univ. dr. Denis Buican provine dintr-o veche familie romaneasca; dupa familia tatalui, originile se trag din Saliste, Marginimea Sibiului. (L.D.)


 

Un interviu al prof.univ.dr. Denis Buican, Franţa, publicat de COTIDIANUL (2002)

De la Bucuresti, la Paris - si retur

Dumitru Buican-Peligrad: „Politica poate deturna stiinta de la scopurile ei initiale“

Savantul de origine romana este autorul teoriei sinergice a evolutiei

Grand Larousse Universel – 1992, The International Who's Who 2000, Who's Who in France - 2000, The International Who's Who 2002, Dictionnaire HACHETTE Encyclopedique – Edition 2002. Toate acestea sunt referinte si nominalizari internationale pe care un roman le-a „cucerit“ in strainatate, respectiv in Franta, unde actualmente locuieste. Prin meritele pe care le-a dobandit in urma cercetarilor in domeniul biologiei si in domeniul geneticii, Dumitru Buican - Peligrad sau Denis Buican, asa apare in toate aceste dictionare, se distinge ca un nume important in seria de inteligente dambovitene care si-au incercat norocul in Occident.

Profesor la Universitatea din Paris, savantul are publicate peste 20 de carti, traduse in multe tari de pe mapamond.

Recent, in sala „Istrate Micescu“, de la Biblioteca Pedagogica Nationala „I.C. Petrescu“, Denis Buican a sustinut comunicarea Evolutia biosferei si dinamica ideilor stiintifice, culturale si politice. M-au uimit aerul putin afectat, discursul rational si sensibil in egala masura.

In ceea ce priveste domeniul geneticii, care sunt, dupa parerea dumneavoastra, noutatile fata de teoriile consacrate in aceasta stiinta?

Pana la formularea teoriei sinergice a evolutiei, pe care am elaborat-o eu, Darwin si Wallace erau singurii cercetatori care au plecat de la selectia naturala. In perioada 1858-1859, Darwin a publicat Originea Speciilor, iar Wallace – un articol. Dar neodarwinismul si teoria sintetica a evolutiei considera ca selectia se face la nivelul fenotipurilor, adica al corpurilor plantelor, animalelor si omului. Genele, sau genotipul sunt selectionate prin corpul pe care-l poarta. Teoria sinergica a evolutiei porneste de la selectia multipolara care a fost elaborata in Romania acum 50 de ani. In copilaria mea, am observat selectia genotipica la nivelul genotipului. Mi-amintesc ca in curtile noastre de la mosie aveam ferma in care nasteau animale sau pasari monstruoase. Cazurile astea te-ratologice produc moartea indi-vizilor care le poarta, indepen-dent de mediu. Aceste animale sau plante monstruoase mor din pricini ereditare, genotipice. Aceasta observatie, pe care am facut-o cand aveam vreo sapte ani, m-a dus implicit catre selectia genotipica, fiindca selectia multipolara postuleaza o selectie la toate nivelele de integrare a organismelor vii si aduce - fata de darwinismul clasic, fata de teoria sintetica a evolutiei si, deci, neodarwinismul aduce selectia genotipica. Or, selectia genotipica implica o selectie la nivelul genomului, deja probata experimental de genetica prin genele letale, gene a caror existenta intr-un genom este incompatibila cu supravietuirea organismului. Deci, eliminand anumite cai de dezvoltare, se produce un ortodrom (o orientare initiala a procesului evolutiv atunci cand anumite cai sunt inchise prin letalitate). In cazul selectiei multipolare genotipice ori la nivel ereditar, teoria sinergica, elaborata acum mai multe zeci de ani, a oferit o baza teoriei despre geniu – „manipulatie genetica“, sintagma folosita pentru „geniu“ in biografia de specialitate – care nu se facea pe vremea cand a fost elaborata teoria sinergica a evolutiei. 

Un amanunt interesant din activitatea dumneavoastra de om de stiinta este, printre altele, ca ati polemizat, pe tema genomului uman, cu nume recunoscute pe plan international...
In 1970, Jacques Monod a publicat lucrarea Hazard si necesitate. Aici are un paragraf unde spune ca nivelul microscopic al genomului nu va permite o manipulare genetica la nivelul patrimoniului zestrei ereditare a omului. I-am raspuns lui Monod cateva luni mai tarziu, in La Nouvelle Revue Française. De ce nu ar fi posibila o astfel de manipulare? Desi m-am ocupat de genetica clasica, am avut dreptate impotriva lui Monod in ceea ce priveste genetica moleculara, disciplina care lui i-a adus premiul Nobel. Un argument in acest sens este si faptul ca practica teoriei geniului si a manipularii genetice a inceput cativa ani mai tarziu, in 1974. In felul acesta, teoria sinergica a evolutiei a pregatit, teoretic, drumul aparitiei geniului sau al manipulatiei genetice. Or, teoria geniului si manipularii genetice se refera la selectia genotipica artificiala. O astfel de selectie genotipica naturala exista din noaptea veacurilor, gratie genelor letale. Deci, ceea ce cred ca s-a adus nou in teoria sinergica a evolutiei este, in primul rand, selectia multipolara la nivel genotipic, care pana la noi nu era apreciata.

Revenind in actualitate, nu demult, presa din intreaga lume a anuntat ca s-a realizat o harta aproape completa a genomului uman. Credeti ca aceasta va avea anumite consecinte? 

Este o descoperire intr-adevar remarcabila. Thomas Morgen, fondatorul geneticii cromo-zomice, a facut o harta a cromo-zomilor de drosofila, a mustei de otet. Autorii hartii genomului uman nu au facut decat sa aprofundeze cercetarile, facand de data aceasta o harta umana. E un mare progres, dar de aici si pana la stapanirea posibilitatilor de a modifica anumite boli in cadrul genomului mai este cale lunga. Bioetica ar trebui sa-si spuna aici cuvantul pentru ca, daca nu, exista pericolul ca omul sa fie ucenicul vrajitor pentru el insusi, adica sa-si distruga propria specie, incercand sa ajunga la supra-omul lui Nietzsche. Secolul trecut a fost unul ditre cele mai periculoase, pentru ca am avut genocidul de clasa al lui Lenin si al lui Stalin si genocidul de rasa al lui Hitler.


Dar clonarea? Poate fi ea o exceptie din categoria descoperirilor cu implicatii negative asupra societatii de tip uman?

Din punctul meu de vedere, clonarea reprezinta un alt aspect al teoriei geniului si manipularii genetice. Aici regasim o uniformizare in rau a tuturor indivizilor. Si in cazul in care se aleg caractere mai bune s-ar pierde din vedere polimorfismul speciei. Adica specia ar deveni prea uniforma, precum unele rase de gaini si de caini. Exista pericolul ca in cazul unei boli sa nu se mai gaseasca variabilitatea sau polimorfismul speciei, deci spe-cia ar putea fi eliminata tocmai prin uniformitatea respectiva, fiindca nici animalele, nici plan-tele nu ar putea rezista la anumiti daunatori sau la anumite boli. Omul trebuie sa fie prudent si sa nu se joace, precum ucenicul vrajitor, cu propria-i specie. Stiinta pura, fundamentala este precum limbile lui Esop. E capabila si de foarte rau, si de foarte bine, si de foarte dulce, si de foarte amar. Practica orienteaza stiinta. Practica nu tine de savant, ci de stat, de Guvern, de trusturile bogate. Este posibil ca trusturile internationale, guvernele sa deturneze stiinta de la scopurile ei initiale, sa abuzeze de puterea ei.

Marius Stefanescu

 

 


PUBLICITATE/ PUBLICITE

Plasând ÎN ACEST LOC publicitatea dvs. puteti sa sustineti financiar Liga de cooperare cultural-stiintifica România - Franta.

C'est en placant ICI votre message publicitaire que vous pouvez soutenir financierement la Ligue de cooperation culturelle et scientifique Roumanie - France.

C.E.C.C.A.R.F
12, Rue Frezorilor, sector 1, Bucarest, ROUMANIE
Tel./Fax : 004021-232.93.90
e-mail :
ceccarf@b.astral.ro

Nous offrons à nos clients les services suivants :
-conseils juridiques et économiques permanents,
-création et enregistrement d`une structure roumaine,
-audits en conformité avec les standards internationaux de comptabilité,
-expertises comptables,
-fusions,
-liquidations,
-comptabilité de société, etc.

La plupart de nos clients sont des sociétés françaises implantées en Roumanie.


Le site Emplois Roumanie est dédié aux entreprises offrant des emplois et aux candidats en recherche d`emploi dans l`Espace Francophone. Inscrivez vous dès maintenant sur
www.emplois-roumanie.com


 
© Liga de Cooperare Cultural - Ştiinţifică România - Franţa
© Ligue de Coopération Culturelle et Scientifique Roumanie - France
hosting by ATECK.ro