REFORME SOCIALE IN FRANTA

REFORME SOCIALE IN FRANTA

Messagepar christine » Jeu Mai 01, 2008 1:11 am

Sarkozy înăspreşte legislaţia socială cu care francezii sunt obişnuiţi de decenii

GANDUL 16 APRILIE 2008

Persoanele care refuză de două ori un loc de muncă nu vor mai primi niciun euro ajutor de şomaj

În paralel, profesorii – sprijiniţi şi de elevi – protestează faţă de reducerea posturilor din învăţământ

Reformele promise de liderul de la Elysée în campania electorală prind contur de la o zi la alta. În ciuda grevelor, Nicolas Sarkozy este ferm angajat pe calea acestora, mai ales după eşecul formaţiunii sale la alegerile locale. Mai mult, Franţa trebuie să poată da un exemplu peste trei luni, când va prelua preşedinţia Uniunii Europene. Drept urmare, guvernul condus de Francois Fillon grăbeşte pasul celor 166 de măsuri anunţare de liderul francez „chiar şi când marea este agitată”, relatează „Le Figaro”. Astfel, după „lovitura” dată sistemului educaţional, unde vor fi suprimate 11.200 de posturi, fapt care a provocat proteste continue şi manifestaţii ale profesorilor şi elevilor, care au ieşit în stradă încă de săptămâna trecută, ministrul francez al Muncii, Laurent Wauquiez, a anunţat o nouă măsură care îi va viza pe şomeri, informează „International Herald Tribune”.

FRANCEZII, OBLIGAŢI SĂ REINTRE PE PIAŢA MUNCII

Astfel, în încercarea de a-i determina pe cetăţenii rămaşi fără loc de muncă să reintre în câmpul muncii, Cabinetul Fillon a decis că va înceta plata ajutorului de şomaj pentru persoanele care refuză mai mult de două oferte de angajare, a spus Wauquiez. Mai exact, după ce sindicatele şi patronatul au eşuat în încercarea de a cădea de acord asupra unui sistem de penalităţi pentru şomerii care refuză să reînceapă lucrul, guvernul anunţă că pregăteşte o lege care ar putea intra în vigoare chiar din vara acestui an şi care va prevedea măsuri similare celor din Germania, unde şomerilor li se acordă doar un ajutor minim dacă aceştia refuză un un post considerat adecvat pentru nivelul lor de instruire. „Va fi o mică revoluţie pentru Franţa. Le-am acordat sindicatelor şi patronatului termen de cinci luni să negocieze un acord, însă nu s-a ajuns nicăieri. Timpul a expirat”, a declarat ministrul Muncii. Ca şi în cazul celorlalte reforme ale preşedintelui Sarkozy, este de aşteptat ca presiunea pusă pe şomeri să accepte locurile de muncă oferite să se împiedice de opoziţia fermă a sindicatelor, susţin analiştii, mai notează IHT. Guvernul însă nu se teme de noi proteste şi se menţine pe poziţii. „Mentalităţile s-au schimbat. Oamenii s-au obişnuit cu ideea că nu au doar drepturi, ci şi responsabilităţi. Ideea că o persoană care îşi caută un loc de muncă trebuie să fie întreţinută este încă destul de puternică în Franţa, însă ideea că şi acea persoană trebuie să ofere ceva în schimb prinde tot mai mult teren”, consideră Wauquiez. Perioada suspendării ajutorului de şomaj va depinde de „atitudinea” şomerului, a mai explicat oficialul, explicând că ajutoarele de şomaj ar putea fi reduse sau chiar complet oprite pentru persoanele care le primesc de mai bine de jumătate de an. O primă variantă a proiectului de lege care va reglementa aceste măsuri urmează să fie prezentată sindicatelor la 6 mai, susţine IHT, dată la care se împlineşte un an de la alegerea lui Sarkozy.


42.000 DE POSTURI „TĂIATE” ŞI DE LA APĂRARE
În paralel, şi domeniul apărării va fi afectat de reducerea unor locuri de muncă. Ministrul Hervé Morin a declarat într-un interviu pentru „La Tribune” că, pe o perioadă de şapte ani, ministerul va renunţa la unul din doi funcţionari, mai precis la 42.000 de oameni. „Nu am cifre de atins şi nici cote. Vreau doar ca reorganizarea ministerului să permită o creştere a eficacităţii întregii structuri. Când mă refer la 6.000 de oameni din personalul civil şi militar pe an, pe o perioadă între şase şi şapte ani, nu înseamnă decât că unul din doi funcţionari care vor ieşi la pensie nu va mai fi înlocuit, măsură care se aplică în toate ministerele”, s-a apărat Morin. (M.T.)
christine
Site Admin
 
Messages: 276
Inscrit le: Mar Jan 25, 2005 6:29 pm

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 0 invité(s)

cron