Romanii care vor sa lucreze in Franta au nevoie de o autorizatie de munca
Românii care vor să muncească în Franţa au acces liber pentru 62 de meserii din şapte domenii şi se pot angaja numai după obţinerea unei autorizaţii de muncă, excepţie făcând lucrătorii detaşaţi, informează, marţi, pagina de internet a Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM).
Franţa a liberalizat accesul pe piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români şi bulgari în şapte domenii de activitate care cuprind un număr de 62 de meserii considerate deficitare. Domeniile liberalizate sunt construcţiile şi lucrările publice, domeniul hotelier, cel agricol, mecanică şi prelucrarea metalelor, industria de transformare, comerţ şi vânzări şi activităţi de igienizare şi curăţenie.
Persoanele care vor să ocupe o slujbă într-unul din aceste domenii, au nevoie de o autorizaţie de muncă. În schimb, întreprinderile din România care vor să detaşeze lucrătorii proprii în Franţa pot face acest lucru fără a mai solicita în prealabil autorizaţia de la direcţiile departamentale de muncă.
Autorizaţia de muncă se solicită de către angajatorul francez şi trebuie să îndeplinească toate criteriile precizate de Codul Muncii francez. Avizarea contractelor de muncă se face de către Direcţiile de Muncă, după care acestea se transmit la Agenţia pentru Primirea Străinilor şi Migraţilor (ANAEM) Franţa, care împreună cu Ministerul de Interne Francez, verifică dacă străinul a săvârşit fapte penale pe teritoriul Franţei.
În urma acestei verificări, ANAEM Franţa transmite către ANAEM România contractele de muncă ale cetăţenilor români. Cetăţenii români semnează şi ridică contractul de muncă de la ANAEM România. Odată ajunşi în Franţa, lucrătorii români trebuie să se prezintă la ANAEM Franţa unde vor face o vizită medicală obligatorie, după care se vor prezenta la prefectura din provincia franceză unde vor solicita permisul de şedere în scop de muncă.
Pentru lucrătorii români nesalariaţi sau independenţi, dreptul de şedere este garantat după ce aceştia se înscriu la Registrul Comerţului, în Repertoarul Profesiilor sau în cadrul unui ordin profesional. Pentru lucrătorii detaşaţi în cadrul unei firme de prestări - servicii de către o firmă cu personalitate juridică română, dreptul de şedere este garantat fără ca firma prestatoare să fie obligată să solicite o autorizaţie de muncă pentru salariaţii care lucrează în cadrul ei. Studenţii români au drept de şedere în Franţa dacă sunt înscrişi la o instituţie de învăţământ superior, dacă au resurse materiale să se întreţină pe perioada studiilor şi dacă au încheiată o asigurare de sănătate.
Pensionarii sau persoanele care nu desfăşoară nicio activitate trebuie să demonstreze că au resurse materiale pentru a se întreţine şi să aibă asigurare de sănătate.
Aceste dispoziţii de liberalizare parţială a pieţei muncii din Franţa se aplică României ca şi în cazul celorlalte opt state din Europa de est care au aderat la Uniunea Europeană în anul 2004.
Cetăţenii români care vor să se stabilească în Franţa trebuie să se înregistreze pe lângă primarul din localitatea unde se stabilesc, în primele trei luni de la sosirea în Franţa. Aceste categorii de persoane nu sunt obligate să posede o legitimaţie de şedere cu excepţia cazului în care desfăşoară o activitate economică pe toată durata perioadei tranzitorii. Pentru studenţi şi pensionari şi pentru persoanele care nu desfăşoară nici un fel de activitate, posesia unei legitimaţii de şedere nu este obligatorie, însă aceştia o pot solicita la cerere.
Sursa: NewsIn
Marti, 20 februarie 2007