Cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei la final
Bucureşti, 29 sep /Rompres/ - Cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, desfăşurat, joi şi vineri, la Palatul Parlamentului, s-a încheiat cu adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti, consacrată, în principal, rolului tehnologiilor informaţiei în educaţie, dar şi crizelor politico-umanitare din Africa - Ciad, Cote d'Ivoire, Regiunea Darfour - şi Liban.
Textul referitor la situaţia din Liban a stârnit discuţii dure, în centrul cărora s-au aflat Franţa, Canada, România şi Egipt. Paragraful respectiv a fost adoptat, în final, prin consens, după ce participanţii au acceptat modificarea propusă de partea franceză.
Formularea iniţială, "ne bucurăm pentru încetarea totală a conflictului şi pentru restabilirea liniştii în Liban, ţara gazdă a celui de-al IX-lea Sommet, şi reiterăm solidaritatea noastră cu poporul libanez, care a suferit ororile războiului şi ale violenţei", a fost înlocuită cu "deplângem tragedia din Liban şi consecinţele pentru ansamblul populaţiilor civile".
Participanţii au votat, în unanimitate, realegerea lui Abdou Diouf în funcţia de secretar general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, pentru un mandat de patru ani.
Oaspeţii au felicitat autorităţile de la Bucureşti pentru modul în care au organizat Sommet-ul.
Preşedintele Franţei, Jacques Chirac, a afirmat că organizarea evenimentului a fost "absolut perfectă" şi a oferit lumii "o imagine superbă a României".
"Mulţumesc bucureştenilor, pentru că, deşi i-am perturbat, mai ales în ceea ce priveşte circulaţia, ei par să fi acceptat acest lucru cu amabilitate şi cordialitate, în marea tradiţie de ospitalitate şi generozitate care caracterizează România", a spus preşedintele Franţei.
Şi premierul Canadei, Stephen Harper, a mulţumit României pentru modul cum a organizat această manifestare. "Este clar că autorităţile canadiene se vor afla în faţa unei adevărate provocări, pentru a se ridica la nivelul pregătirii Sommet-ului de la Bucureşti", în 2008, când vor găzdui cea de-a XII-a ediţie a manifestării, a adăugat el.
Premierul Quebec-ului, Jean Charest, şi-a exprimat, la rândul său, mulţumirile pentru "reuşita" Sommet-ului şi pentru "ospitalitatea" de care au dat dovadă cei implicaţi în organizarea lui.
Şi în opinia secretarului general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Abdou Diouf, organizarea Sommet-ului de la Bucureşti a reprezentat "un succes".
Preşedintele Traian Băsescu a evidenţiat faptul că simpla prezenţă la Bucureşti a reprezentanţilor a aproape 60 de ţări în care se vorbeşte limba franceză este un lucru foarte important în politica globală.
Pentru România şi pentru autorităţile de la Bucureşti, a fost "o onoare să organizeze un eveniment politic de o asemenea anvergură", a spus şeful statului român. "Onoarea nu ne-o măsurăm decât acum când toate delegaţiile au ţinut să mulţumească României pentru ospitalitate şi să felicite ţara noastră pentru organizarea evenimentului", a subliniat Traian Băsescu.
El a evidenţiat că Sommetul Francofoniei a fost şi un test pentru România în a-şi măsura capacitatea pentru organizarea şi pe viitor a unor astfel de reuniuni, de aici înainte România fiind îndreptăţită să îşi dorească acest lucru.
"România a beneficiat de o vizibilitate în aceste zile, vizibilitate pe care o dă şi prezenţa presei străine în număr atât de mare la Bucureşti", a declarat şeful statului român.
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat, totodată, că apartenenţa la OIF face România solidară cu ţările europene care au în comun limba franceză, dar nu o scuteşte de performanţă în interiorul Uniunii Europene.
La reuniunea de la Bucureşti a Francofoniei au fost prezenţi 2.000 de delegaţi de nivel înalt şi oficiali, precum şi 950 de ziarişti, dintre care 450 străini.
Cel de-al XII-lea Sommet al Francofoniei va avea loc în Quebec, în perioada 17-19 octombrie 2008.
ROMPRES
dal/roy/
/cla/c-100/D-32/
Data stire: 2006-09-29 18:26:00 ID: 568808
== Reproducerea acestei stiri este posibila doar cu precizarea sursei (ROMPRES) ==