Mesaj prezidential pentru sefii de stat si de guvern din OIF

Mesaj prezidential pentru sefii de stat si de guvern din OIF

Messagepar christine » Jeu Avr 27, 2006 8:29 am

Mesaj prezidential pentru sefii de stat si de guvern din OIF

Joi, 6 aprilie 2006, a avut loc la Paris cea de-a 59-a sesiune a Consiliului Permanent al Francofoniei, care reuneşte reprezentanţii personali ai şefilor de stat şi de guvern din Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Cu această ocazie, Cristian Preda, reprezentantul personal al Preşedintelui României în instituţiile Francofoniei a transmis scrisorile adresate de preşedintele României, Traian Basescu, şefilor de stat şi de guvern invitaţi la Sommet-ul Francofoniei, care va avea loc la Bucureşti în perioada 25 – 29 septembrie 2006.

Preşedintele României a adresat, de asemenea, şefilor de stat şi de guvern din Organizaţia Internaţională a Francofoniei următorul mesaj:

„România este prima ţară europeană, în afara Franţei, desemnată să găzduiască un sommet al Francofoniei. Suntem onoraţi, dar şi mândri că am primit o asemenea responsabilitate, deoarece în acest fel se recunoaşte forţa legăturilor noastre cu francofonia.

Pentru noi, românii, francofonia, înainte să fie Francofonie instituţională, înseamnă o istorie începută acum aproape două secole, în primii ani ai veacului al XIX-lea, odată cu organizarea celor dintâi cursuri de limba franceză. Au urmat, în mod aproape natural, studenţii români care au plecat să-şi termine studiile în Franţa, Belgia sau Elveţia, studenţi care, odată întorşi în ţară, au adus cu ei nu numai cunoştinţe, dar şi un alt mod de a vedea lumea, ca şi idealuri care au stat la baza modernizării ţării noastre. Limba franceză a fost purtătoarea valorilor care au permis dezvoltarea europeană a României acum mai bine de o sută de ani. Ea a rămas idiomul libertăţii şi al dezvoltării spirituale de-a lungul perioadei totalitare. Fundaţia fusese deja aşezată şi ea a reuşit să reziste tuturor presiunilor. Era, în consecinţă, natural, ca după prăbuşirea comunismului, primii paşi ai politicii noastre externe să se orienteze către comunitatea căreia ştiam că îi aparţinem.

Francofonia la care am aderat în 1991 şi Francofonia de azi nu sunt acelaşi lucru. Comunitatea noastră a evoluat mult, ea s-a întărit şi este gata să-şi asume rolul de actor internaţional puternic, devenind o voce distinctă şi clară aflată în serviciul solidarităţii, al păcii, al respectului drepturilor omului şi al statului de drept, al protecţiei diversităţii culturale, al dezvoltării durabile şi, desigur, al promovării limbii franceze. România vrea să participe în mod activ la acest proces. Francofonia are la bază punerea în comun a bogăţiei experienţelor membrilor săi. Suntem gata să ne asumăm responsabilităţile care ne revin şi să valorizăm potenţialul dat de propria experienţă în folosul întregii comunităţi.

Francofonia din Europa reuneşte, în prezent, 21 de state şi guverne, adică o treime a membrilor ei. România îşi propune să devină un vector al Francofoniei în spaţiul central şi est-european şi, după integrarea în Uniunea Europeană, şi în interiorul Europei unite. În acelaşi timp, considerăm că prin România, o nouă abordare a acestei dimensiuni europene trebuie să fie luată în considerare. România are o experienţă practică de succes în domeniul tranziţiei democratice. Vrem să o utilizăm, punând-o la dispoziţia celor care au nevoie de ea în prezent. Vrem să creăm, în acest fel, noi solidarităţi, noi legături bazate pe punerea în comun şi respectul specificităţii.

Tema celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei de la Bucureşti este „Tehnologiile informaţiei în educaţie”. Alegerea acestei problematici pune în valoare preocuparea noastră pentru dezvoltarea durabilă pe baze care să fie simultan solide, moderne şi pragmatice. De aceea, România susţine un amplu proiect de formare a formatorilor. Utilizarea tehnologiilor informaţiei în educaţie impune o adecvare a formatorilor. Iată de ce propunem o nouă structură integrată la nivel universitar. România consideră necesară crearea unei Universităţi Francofone Europene, gândită ca un centru de concentrare a tuturor programelor de studii doctorale în limba franceză organizate de instituţiile de învăţământ superior. Această iniţiativă are, de altfel, şi o altă valoare: este vorba despre protecţia şi promovarea utilizării limbii franceze în Europa şi în lumea întreagă, la nivelul şcolilor doctorale şi al cercetării. Universitatea Francofonă Europeană va asuma misiunea de a se impune ca un pol de excelenţă universitară şi de cercetare, dar şi ca un punct de referinţă culturală pentru întregul spaţiu central şi est-european al Francofoniei, întreţinând, totodată, relaţii solide cu Africa francofonă, cu Orientul Mijlociu francofon şi cu Asia Centrală. Misiunea noastră este să contribuim într-un mod decisiv la consolidarea practicilor democratice, a diversităţii intelectuale şi a competentei ştiinţifice în regiunile de unde vor fi recrutaţi viitorii studenţi, cercetători şi profesori. De asemenea, unul din obiectivele noastre este acela de a contribui la consolidarea orientării unui număr de societăţi către cunoaştere, ca şi spre valorizarea tradiţiilor naţionale specifice într-un cadru lingvistic comun.

România are încredere în viitorul comunităţii noastre. Suntem conştienţi că drumul care va trebui parcurs este unul lung şi dificil. Dar voinţa, dublată de noile capacităţi cu care Francofonia s-a dotat de curând, ne fac optimişti în ceea ce priveşte viitorul. Suntem uniţi, suntem solidari şi suntem pregătiţi. A venit timpul să acţionăm.


Departamentul de Comunicare Publica
www.presidency.ro
christine
Site Admin
 
Messages: 276
Inscrit le: Mar Jan 25, 2005 6:29 pm

Retour vers 2006 - Anul Francofoniei in România

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron