Doar 2 specialisti romani in limba franceza - decorati

Doar 2 specialisti romani in limba franceza - decorati

Messagepar christine » Sam Nov 06, 2010 9:06 pm

Ambasadorul Frantei în România, Henri Paul, a acordat distinctii unor eminenti specialisti ai limbii franceze, la Resedinta sa, vineri, 5 noiembrie 2010.

Ioan Pânzaru, Rectorul Universitatii Bucuresti, a fost promovat la cel mai înalt grad al Ordinului Palmelor academice si a primit însemnele de Comandor. Titular al unei teze pe tema Chanson de geste, specialist în literatura medievala franceza, Dl. Panzaru a urcat toate treptele unei cariere universitare la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine din Bucuresti. Recunoscut pentru atasamentul profund pentru promovarea învatamântului si cercetarii, a ocupat succesiv posturile si functiile de Director al Departamentului de limba franceza, Vicedecan al Facultatii de Limbi si Literaturi straine, Director al Centrului de Limbi moderne al universitatii, înainte de a fi numit Vicerector în 2000, apoi Rector al Universitatii din Bucuresti începând cu anul 2005.

Elena Gorunescu a primit doua decoratii care încununeaza intensa activitate a Domniei Sale în cercetarea si publicarea de carti: Domnia Sa este totodata numita Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor si Cavaler al Ordinului Palmelor academice. Ea este autoarea a numeroase dictionare bilingve si a mai multor manuale de gramatica de referinta pentru generatii de studenti. Cu o energie inepuizabila, Dna Gorunescu, a publicat recent, la peste 80 de ani, o noua lucrare : un dictionar de sinonime francez si român.

Dna Gorunescu a declarat ulterior pentru massmedia ca acest eveniment a fost prima sa intalnire cu un ambasador al Frantei la Bucuresti si ca, oricum, aceasta decorare apare mult prea tarziu pentru Domnia Sa!

De fapt dna Gorunescu a fost "descoperita" - si cu ajutorul asociatiei noastre - de dl.Henri Gillet, binecunoscutul prieten al romanilor francofoni, care publica la Nantes, de un deceniu, o revista intitulata LES NOUVELLES DE ROUMANIE - o serioasa concurenta a mass-mediei franceze pentru care actualitatea romaneasca este fie doar neinteresanta fie doar demna de criticat!

Nicolae DRAGULANESCU
christine
Site Admin
 
Messages: 276
Inscrit le: Mar Jan 25, 2005 6:29 pm

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron