Un an de esecuri la Elysée
-- Presa franceza face praf prestatia de 365 de zile a presedintelui "bling - bling" Nicolas Sarkozy, care pica vertiginos in sondaje
La un an de la instalarea lui Nicolas Sarkozy la Palatul Elysee, presa franceza face bilantul celor 365 de zile ale "presedintelui bling-bling", folosind termeni deloc laudativi la adresa celui care conduce destinele Frantei. Nici sondajele nu ii sunt favorabile lui Sarkozy, cel mai recent indicand ca 58% dintre francezi nu mai au deloc incredere in seful statului. Exista insa si sondaje care arata ca 70% dintre francezi sunt anti Sarkozy. Jurnalistii francezi taxeaza toate gafele de limbaj si comportament ale liderului de la Elysee, care s-ar fi facut remarcat in special datorita pasiunii pentru obiectele stralucitoare si femeile frumoase, vorbind despre "minciunile", "esecurile si insuccesele "eternului candidat", care a crezut ca este "de ajuns sa fie ales pentru a galvaniza Franta".
Venit la putere in urma alegerilor prezidentiale de la 6 mai, castigate cu peste 53% din sufragii, presedintele francez a reusit, intr-un an, sa provoace dezamagirea generalizata a francezilor si un val crescand de critici, noteaza agentiile de presa. "Sosit la Elysee cu mai multe atuuri decat majoritatea predecesorilor sai, seful statului le-a irosit cu aproape tot atata energie cat a folosit pentru a le obtine", scria editorialul din Le Monde. Daca Sarkozy nu profita de anii care i-au mai ramas pentru a "repara pagubele", adauga cotidianul, "ar avea o grea raspundere, de a fi sapat, inca o data, prapastia dintre popor si conducatorii sai". Chiar daca majoritatea editorialistilor francezi admit ca Nicolas Sarkozy este la inceputul mandatului si ca mai poate inca sa-si dovedeasca aptitudinile, comentariile lor denota un grad mare de pesimism, La Republique des Pyrenees intrebandu-se "Si daca este deja prea tarziu?".
Zero reforme
Sarkozy, care in februarie provoca opinii pro si contra in privinta legaturii si, ulterior, a mariajului cu fotomodelul Carla Bruni, le-a promis francezilor ca o va rupe cu trecutul pentru a stopa declinul economiei franceze. Programul sau economic, anuntat cu tam-tam in campanie, bate insa pasul pe loc. Sarkozy nu a reusit, in acest an, sa micsoreze vizibil impozitele, asa cum promitea in campanie, intrucat statutul finantelor publice nu i-a permis. Pe lista esecurilor intra si nerealizarea reformei muncii, prin diminuarea orelor de lucru saptamanale, a reformei educatiei sau celei a pensiilor. Mai mult, asa cum au aratat ultimele incidente violente, suburbiile Frantei continua sa ramana un factor de destabilizare. Suprimarea unui numar mare de tribunale sau a peste 11.000 de posturi din invatamant, dar si decizia de a trimite trupe suplimentare in Afganistan, au starnit, de asemenea, dezaprobarea majoritartii francezilor.
Mea culpa live
Se pare insa ca lovitura de gratie si-a administrat-o singur, sustin comentatorii, prin defazarea dintre expunerea vietii personale (divortul de Cecilia si casatoria cu Carla Bruni, ambele evenimente extrem de mediatizate) si dificultatile prin care trec francezii.
Acuzat ca si-a afisat prea ostentativ viata privata, Sarkozy a intrat in vizorul presei si prin comiterea unor gafe care au starnit amuzamentul sau indignarea concetatenilor sai.
Constient de scaderea dramatica in sondaje, la finele lunii trecute, Nicolas Sarkozy si-a facut mea culpa, in direct, intr-o emisiune televizata, afirmand: "Da, recunosc ca am comis erori de comunicare, dar electoratul va trebui sa ma judece la finalul celor cinci ani de mandat, plasat sub semnul reformarii din temelii a Frantei". (L.P.)