În ce ţări ale UE vor putea munci românii din 2007 ???

În ce ţări ale UE vor putea munci românii din 2007 ???

Messagepar christine » Lun Déc 18, 2006 6:45 am

În ce ţări ale UE vor putea munci românii ???

ADEVARUL 18 12 2006
de Elena Stanescu

În timp ce unele ţări ale Uniunii Europene anunţă măsuri de restricţionare a accesului pe piaţa muncii pentru România şi Bulgaria, odată cu 1 ianuarie 2007, altele îşi deschid porţile, în speranţa că gestul lor va avea un impact pozitiv asupra propriilor economii.

Marea Britanie este una dintre ţările care va impune restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru români şi bulgari. Acestea sunt însă tranzitorii şi vor fi revizuite în următoarele 12 luni. Până atunci, românii şi bulgarii vor avea nevoie de permise de muncă. Aceeaşi atitudine rezervată o are şi Irlanda.

Nici Germania nu se lasă mai prejos.
Cancelarul german Angela Merkel este de neînduplecat, aşa că ţara sa va impune României şi Bulgariei aceeaşi politică de închidere a graniţelor pe care o practică în prezent, în cazul celor opt state est-europene care au aderat la UE în mai 2004. Restricţiile ar urma să fie menţinute până la începutul lui 2009, când situaţia va fi reevaluată şi se va decide dacă vor fi prelungite încă trei ani. În 2012, se va face o evaluare finală, care va ţine cont de rata şomajului din Germania, de perspectivele de creştere şi de cererea pentru muncitori calificaţi. Dacă economia este încă precară, restricţiile ar putea fi extinse până în 2014.

Spania ar putea cere vize de muncă.

Franţa va deschide parţial piaţa muncii, iar acest proces se va face treptat. Aici sunt primiţi toţi cetăţenii care au mai puţin de 35 de ani şi au dreptul să lucreze pentru o perioadă de maximum 18 luni.

Pe lista ţărilor care au impus restricţii se mai află şi Austria - care le va păstra pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea prelungirii pentru 2 ani, până în 2011, Belgia, Luxemburg, Danemarca, şi Olanda.
În Olanda, angajatorii vor continua să ceară permis de muncă dacă vor să angajeze bulgari şi români în 2007. Acest permis nu va fi eliberat decât dacă nu există muncitori disponibili în Olanda sau Uniunea Europeană. Vecinii noştri ungari ne vor deschide doar parţial piaţa muncii şi asta pentru a suplini lipsa forţei de muncă din anumite sectoare. Cererea cea mai mare se înregistrează pentru sectorul textil, al construcţiilor şi al industriei alimentare.

În schimb, Finlanda, Estonia, Letonia, Slovacia, Suedia, Spania, Cipru, Cehia, Lituania, Slovenia şi Polonia au dat liber românilor şi bulgarilor la pieţele naţionale ale forţei de muncă.

În următorii doi ani, Spania ar putea cere însă românilor, pe lângă permis de muncă, şi o viză care să le permită să lucreze în Peninsulă. La sfârşitul lui 2008 se va face o evaluare a situaţiei şi, în funcţie de rezultate, Spania va decide dacă va ridica restricţiile mai devreme sau nu.

Italia nu va impune restricţii lucrătorilor autohtoni.

Lituania, membră a UE din mai 2004, este al doilea stat baltic, după Estonia, care anunţă deschiderea pieţei muncii pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, odată cu aderarea celor două ţări la blocul comunitar. Guvernul de la Vilnius şi-a rezervat totuşi dreptul, înscris în tratatul său de aderare la UE, de a limita în viitor accesul pe piaţa internă a muncii, dacă aceasta va deveni dezechilibrată.

Nici Italia nu va impune restricţii, dar a pus condiţia ca autorităţile române să intensifice lupta împotriva criminalităţii organizate.

În Grecia, noile ţări intrate în UE vor putea accede la piaţa forţei de muncă, însă nu şi la posturile din sectorul public.

În timp ce ţările membre UE îşi fac griji în privinţa afluxului de imigranţi care le vor trece hotarele după 1 ianuarie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, spune că ţara noastră nu va deveni un exportator de forţă de muncă.
christine
Site Admin
 
Messages: 276
Inscrit le: Mar Jan 25, 2005 6:29 pm

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron