Francezii - paranoici, schizofrenici si ipohondri?

Francezii - paranoici, schizofrenici si ipohondri?

Messagepar christine » Mar Déc 12, 2006 5:28 pm

Francezii - paranoici, schizofrenici si ipohondri?
12 decembrie 2006


Diagnostic: Franta sufera de paranoia, schizofrenie si este ipohondra. Acesta este cutremuratoarea analiza a "psihiatrului national" al Frantei, care s-a gandit sa lanseze un semnal de alarma cu privire la sanatatea sociala a natiunii, inainte de alegerile prezidentiale de anul viitor, relateaza publicatia britanica "The Independent". G鲡rd Mermet, un sociolog foarte respectat, care publica un buletin cu privire la starea mentala a natiunii franceze, a detaliat ca Franta sufera de o forma colectiva a celor trei boli mentale. Franta este "schizofrenica" pentru ca ii vine greu sa "recunoasca realitatile marilor schimbari" care au loc in lume, in afara ei. Franta este "paranoica" pentru ca se crede o victima a unui "complot global" si sustine ca a fost tradata de propriile elite.Si, in fine, Franta sufera de ipohondrie pentru ca isi minimalizeaza realizarile si avantajele si exagereaza cu buna stiinta problemele economice si sociale.

Psihiatrul apreciaza ca, in general, francezii sunt fericiti individual, insa colectiv vorbind sunt pe marginea depresiei. Daca vreun candidat la prezidentiale ar indrazni sa critice aceasta concluzie, crede Mermet, ar fi acuzat imediat ca face parte din "conspiratia elitelor", care neaga dificultatile cu care se confrunta poporul, scrie "The Independent". Tocmai prin aceasta boala colectiva explica psihiatrul miscarile sociale de revolta din ultimele 14 luni din Franta si cresterea in sondaje a partidelor de extrema dreapta si stanga.

Reteta: un politician care vorbeste simplu, capabil sa ii faca pe francezi sa infrunte realitatile, fie ele bune sau rele, si sa puna din nou fundatiile Republicii Franceze, crede Mermet.

Analiza psihiatrului national al Frantei este bazata pe o imagine complexa a tarii. "Francoscopie", pentru ca asa se numeste buletinul publicat de el la fiecare doi ani inca din 1985, cuprinde 500 de pagini de studii de piata, tendinte sociale, statistici demografice si economice si sondaje de opinie. Mermet sustine ca exista o diferenta din ce in ce mai mare intre viata de zi cu zi in Franta si imaginea confuza, ratata si manioasa pe care francezii o au despre ei insisi. "Suferintele francezilor sunt mai mult in mintea lor", crede specialistul. Astfel, intrebati cu privire la viitorul Frantei, 76% dintre repondenti au spus ca sunt profund pesimisti. Insa intrebate despre propriile vieti si asteptari, aceleasi persoane s-au declarat optimiste. "Este o exagerare deliberata sa spun ca Franta sufera de schizofrenie, paranoia si ipohondrie, dar este o exagerare prin care sper sa explic ceva. Daca nu infruntam realitatile, ne aflam in pericolul de a transforma multele avantaje ale Frantei in handicapuri", detaliaza Mermet.
christine
Site Admin
 
Messages: 276
Inscrit le: Mar Jan 25, 2005 6:29 pm

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron