Hervé BOLOT, în CRONICA ROMANÃ din 13 iulie 2005

Hervé BOLOT, în CRONICA ROMANÃ din 13 iulie 2005

Messagepar Ionel ZMAU » Ven Juil 15, 2005 12:32 pm

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Excelenta Sa dl Hervé Bolot:

“Imi place sa cred ca 14 Iulie este o sarbatoare si pentru poporul roman”


Rompres

- Domnule ambasador Hervé Bolot, pe 14 iulie este Ziua Nationala a Frantei. Care este mesajul pe care doriti sa il transmiteti poporului roman cu aceasta ocazie?

- In primul rand 14 iulie este Sarbatoarea Nationala a Frantei, sarbatoarea identitatii sale republicane si nationale. Dar aceasta sarbatoare are o simbolistica legata, de asemenea, si de ideile Revolutiei, de modernitatea pe care acestea au reprezentat-o la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de influentele asupra evolutiilor istorice din statele europene pe durata secolului al XIX-lea, cum ar fi trezirea natiunilor, dezvoltarea sistemelor de reprezentare parlamentara. Noi nu am fost singurii la originea acestora influente, dar cred ca forta mesajului Revolutiei Franceze a avut o influenta foarte importanta asupra popoarelor din regiunea Balcanilor. In Romania cu siguranta acest mesaj a fost cel mai bine receptat si de aceea imi place sa cred ca 14 Iulie este o sarbatoare si pentru poporul roman.

- Intr-adevar, Franta a beneficat de un imens capital de simpatie in randul romanilor inca din secolul al XIX-lea. Dar care este in prezent imaginea Romaniei la nivelul poporului francez?


- Imaginea Romaniei in Franta este una complexa, fiind influentata de mai multe aspecte. Cred ca ar fi potrivit sa citez pentru a enunta mai bine aceasta idee titlul unui studiu demografic pe care l-am vazut recent intr-o revista si care spune asa: “nu foarte numerosi, dar foarte vizibili”. Din punct de vedere al prezentei romane in Franta, in ultimii ani micii delincventi au ajuns mai celebri, din pacate, decat cercetatorii din institutele stiintifice franceze sau decat cei peste 5.000 de studenti talentati care invata in universitatile si colegiile noastre. Eu am mai spus ca jurnalistii romani au datoria de a prezenta aceste povesti de succes pentru a le pune in balanta cu cele triste din presa franceza. Va dau exemplul Facultatii de Matematica de la Universitatea din Bucuresti unde exista 64 de doctori sau doctoranzi licentiati de Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris. Exista un nivel fantastic al acestor schimburi stiintifice, dar despre care se vorbeste foarte putin. Este foarte pacat ca aceste mari reusite nu sunt puse mai mult in evidenta, chiar si eu le-am descoperit doar dupa ce am venit in misiune la Bucuresti. Cred ca pentru a rezolva aceasta problema de imagine este necesar un efort colectiv al reprezentantilor institutiilor statului si al celor ai mass-media pentru ca avem impresia ca atunci cand spunem Franta si Romania ne referim numai la relatia dintre cele doua state, dar in realitate este vorba mai ales despre schimburile dintre cele doua popoare.
Pe de alta parte, succesul autovehiculului Logan, care inregistreaza inca, la aproape un an de la lansare, o cerere mai mare decat poate oferi fabrica constructoare, este in prezent un fantastic ambasador al Romaniei in Franta si in Europa. Toata lumea ma intreaba despre Logan si trebuie sa recunosc ca imi face putina concurenta in misiunea de a prezenta realitatile romanesti in Franta.


“Este greu de inteles acum, in afara Romaniei, faptul ca aceasta reforma a Justitiei a fost blocata”

- Ati venit in misiune la Bucuresti in urma cu cinci luni. Care este parerea dumneavoastra despre evolutia vietii politice din Romania in aceasta ultima perioada?

- In mod normal un diplomat aflat la post intr-o tara nu se exprima public in legatura cu situatia politica din tara respectiva. Tot ce pot spune este ca am remarcat faptul ca in Romania, incepand de la presedinte, guvern, parlament si terminand cu opinia publica, toata societatea a ales drept prioritate nationala aderarea la Uniunea Europeana. Aceasta alegere este continuta in Tratatul de Aderare semnat pe 25 aprilie care a fost votat cu o majoritate covarsitoare de catre cele doua camere ale Parlamentului, fapt care denota nu numai o vointa politica, ci si una populara. Deci trebuie inteles ca toata lumea sustine acest Tratat si aplicarea acestuia, deoarece in el sunt trecute anumite progrese ce trebuie atinse, reforme cum ar fi cea a sistemului judiciar si a caror indeplinire este asteptata de partenerii din Uniunea Europeana. Este greu de inteles acum in afara Romaniei faptul ca aceasta reforma a justitiei a fost blocata. Eu sper ca aceasta problema sa fie rezolvata cat mai repede pentru ca aceasta reforma este necesara pentru o Romanie europeana, pentru a permite tarii dumneavoastra sa discute de pe pozitii de egalitate cu celelalte state membre ale Uniunii.

- Credeti ca demisia guvernului si organizarea in toamna a alegerilor anticipate va afecta eforturile Romaniei de a indeplini la timp criteriile de aderare la Uniunea Europeana?

- Eu nu pot sa comentez asupra actiunilor sau tacticilor politice care sunt adoptate in cadrul Constitutiei Romaniei. Tot ce pot sa declar este ca noi suntem legati de Tratatul de Aderare, si cand spun noi ma refer la Romania si Franta, dar si la Comisia Europeana si celelalte state membre. Acest tratat trebuie aplicat conform calendarului, asadar este necesara gasirea unei solutii cat mai rapide la aceasta situatie pentru a nu se crea repercusiuni asupra termenelor fixate. Mingea este acum in terenul Romaniei si autoritatile ei trebuie sa se miste cat mai repede cu putinta pentru a indeplini angajamentele ce ii revin. Insa eu am incredere in seriozitatea politicienilor romani.

“La nivel inalt exista o constanta a politicii franceze vizavi de integrarea Romaniei in UE”

- Ati declarat ca relatia Frantei cu Romania este una privilegiata. Cum se concretizeaza aceasta relatie in ceea ce priveste sprijinirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana?

- Exista mai multe aspecte care pot fi semnalate din acest punct de vedere. In primul rand exista o puternica sustinere politica care a fost recent exemplificata la ultimul Summit al Consiliul European din Luxemburg. Cu aceasta ocazie, presedintele Jacques Chirac l-a asigurat personal pe presedintele Traian Basescu de sprijinul Frantei in sustinerea integrarii Romaniei, deci la nivel inalt exista o constanta a politicii franceze vizavi de integrarea Romaniei. In ceea ce priveste colaborarea cotidiana, exista mai multe domenii in care noi lucram impreuna cu partenerii si prietenii nostri romani. Ma refer la cooperarea institutionala, in domeniul formarii politiei, a jandarmeriei pe fondul cererii Uniunii Europene pentru o securitate exterioara adecvata, dar si la proiectele din domeniile agricol, social, financiar, administrativ. Avem in derulare schimburi de expertiza, programe bilaterale de formare a prefectilor, de pregatire a functionarilor romani pentru negocierea in cadrul institutiilor europene. Nu suntem singurii, si alti membri ai familiei europene sunt prezenti in acest efort de cooperare si apreciati de partea romana.


- In Romania sunt prezente cateva mari intreprinderi franceze cum ar fi Renault, Alcatel, Orange, Lafarge, Societe Generale. Care sunt semnalele pe care le-ati primit din partea reprezentantilor acestor companii si ce ar trebui sa faca autoritatile romane pentru a creste numarul investitiilor franceze?

- In viata te lovesti intotdeauna de dificultati, dar, pe ansamblu, intreprinderile franceze sunt satisfacute pentru alegerea dezvoltarii acestor parteneriate pe termen lung in Romania. Intr-adevar, prezenta franceza in Romania este caracterizata de parteneriate pe termen lung in sectoare importante cum ar fi industria cimentului, automobilele, bancile, toate acestea necesitand investitii insemnate cantitativ. Investitii franceze sunt prezente insa si in alte sectoare cum ar constructiile si lucrarile publice, fabricarea bunurilor de consum, serviciile, asigurarile, comertul prin hypermarket-uri. Piata romaneasca cu peste 22 de milioane de consumatori este una importanta pentru Uniunea Europeana, insa odata cu integrarea Romaniei in piata concurentiala europeana este nevoie de o stabilitate a reglementarilor fiscale, a masurilor de incurajare a investitiilor, a facilitatilor oferite de infrastructura de transporturi, de energie. Trebuie luat in considerare faptul ca marii investitori sunt obligati sa faca alegerea lor cu seriozitate si sa priveasca mediul de afaceri din Romania in ansamblul sau.

“Sunt impresionat de reintoarcerea tarii dumneavoastra in circuitul cultural european al marilor expozitii itinerante”

- Franta este foarte prezenta si in viata culturala din Romania. Exista noi proiecte pe care le pregatiti in acest domeniu?

- Avem multe proiecte in planificare, dar mai important este ceea ce se realizeaza. Pe 14 iulie vom sarbatori Ziua Nationala a Frantei prin deschiderea la Muzeul National de Arta din Bucuresti a expozitiei “Omul Luminilor”, dupa parerea mea cea mai importanta expozitie itineranta pe care Romania a gazduit-o dupa al doilea razboi mondial. Este un eveniment de o mare calitate si de notat in viata culturala a Romaniei fie numai si pentru ca sunt 80 de tablouri care vin din muzeele de Luvru, Orsay, de la Strasbourg si din alte orase franceze. Acest proiect este totodata si un exemplu al bunei cooperari cu institutiile culturale din Romania. Pentru a putea organiza aceasta expozitie, Muzeul National de Arta din Bucuresti a trebuit sa se echipeze cu instalatii de securitate si sa creeze conditii moderne de expunere, iar acestea ii vor permite sa gazduiasca si alte expozitii importante din Europa. Eu sunt impresionat de aceasta reintoarcere a Romaniei in circuitul cultural european al marilor expozitii itinerante. De asemenea, in 2006 se va celebra Anul International al Francofoniei, prilej cu care vom organiza impreuna o serie de manifestari pentru ca si guvernul roman are in proiect cateva actiuni de schimbare a imaginii Romaniei prin intermediul organizarii in Franta a unor expozitii cu lucrari ale unor cunoscuti artisti romani, dar si a altor mari evenimente culturale. Noi dorim sa organizam in Romania, incepand cu luna martie a anului viitor cand se va aniversa Ziua Francofoniei, unele seminarii si colocvii care sa scoata mai bine in evidenta dimensiunea francofona a Romaniei. Vom colabora cu asociatia profesorilor de franceza, cu universitatile din Iasi, Cluj, Timisoara. Aceste evenimente vor pleca de la o tematica generoasa cum ar fi Solidaritatea prin intermediul Francofoniei, Tehnologia moderna si Francofonia, Distributia serviciilor culturale in spatiul francofon. Vom vedea cum filmele unui regizor cum ar fi Cristi Puiu, care a luat un premiu important la Cannes, pot fi distribuite si cunoscute in ansamblul cultural francofon, toate aceste actiuni fiind organizate in numele diversitatii culturale din spatiul francofon. Totodata, in fiecare luna a anului 2006, vom organiza cicluri de manifestari axate pe un anumit domeniu, cum ar fi cinematografia sau teatrul. Sper ca toate aceste interesante proiecte sa starneasca interesul cat mai multor persoane curioase, iubitoare de arta, frumos si spiritualitate.
Ionel ZMAU
 
Messages: 4
Inscrit le: Mer Juin 01, 2005 7:13 am
Localisation: Petrila - Valea Jiului, România

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron