"Franta, ultima tara socialista din Europa"

"Franta, ultima tara socialista din Europa"

Messagepar nicudrag » Sam Juin 25, 2005 6:48 am

"Franta, ultima tara socialista din Europa"
Joi 23 Iunie 2005
ROMANIA LIBERA

Dupa respingerea Constitutiei europene, se vorbeste tot mai des despre cele doua modele, cel francez si cel anglo-saxon. Chantal Millon Delsol, scriitoare franceza, profesoara la Universitatea Marne-la-Valle, a explicat recent in "Le Figaro" "modelul francez", aratand ca acesta mascheaza de fapt o ideologie socialista care dispretuieste realitatea.
Va prezentam fragmente din eseul publicat de Chantal Millon Delsol in cotidianul francez.

Franta "patimeste" chiar daca este, fara indoiala, una dintre cele mai rasfatate tari din lume. Ce-ti poti dori mai mult daca orice cetatean defavorizat primeste de la stat nu doar venitul minim, dar si alocatii familiale si locuinta la pret redus, ingrijire a sanatatii gratuita, scoala gratuita, inclusiv manuale, universitate gratuita si multe altele care cu siguranta imi scapa? Si totusi, aceasta solidaritate de invidiat e obtinuta intr-un mod iresponsabil si cu pretul delapidarii banului public. Aceasta tara trebuie sa fie extrem de bogata, dotata si inteligenta, pentru a putea continua sa asiste o populatie numeroasa, care munceste mai putin decat oriunde in lume, cerand fara incetare foloase. (...)
De fapt, Franta a ales un sistem intre multe altele, e dreptul ei (...). A ales un sistem social-democrat, chiar, tinand cont de definitii, unul socialist. Ea poate fi, daca vorbim pe sleau, ultima tara sovietica din Europa. In fine, nu ar trebui sa credem ca intr-adevar Franta e cea care a ales acest model. Mai degraba a facut-o o parte a sectorului protejat, care se straduieste sa-si pastreze avantajele (intr-o societate in care somajul e atat de ridicat, contractul de munca pe viata dobandeste o valoare inestimabila, pe care merita sa o aperi cu energia disperatului), si o elita ideologica restransa ca numar si zgomotoasa, care apara sistemul protectionist. (...)

"Modelul francez", doar un paravan pentru ideologia socialista

La urma urmei, majoritatea francezilor stiu bine ca un liberalism inteligent ar face mai fericita societatea decat acest socialism desuet. Dar nu o pot spune. Caci ideologii nostri care au ramas, flancati de profitorii sectorului protejat, se bat, cu spatele la zid, pentru a apara ce e de neaparat, folosesc argumentele moralei pentru a legitima providentialismul unui Stat despre care se stie de mult ca e mai degraba cinic decat moral. Dar, ceea ce e cel mai important, ei ajung sa terorizeze guvernantii, care trebuie sa jure cu mana pe inima ca vor apara inainte de toate "modelul francez", daca nu doresc sa se confrunte cu "strada".
"Modelul" despre care se face atata caz nu este altceva decat un paravan inselator, care ascunde o ideologie post-socialista ce nu se poate pune in valoare ca atare fara a se expune ridicolului. Fireste, ideea de model nu e, in sine, lipsita de semnificatii: ea face trimitere la un comportament social si politic care produce structurile adecvate, la un comportament inradacinat intr-o traditie si legat de cultura unui popor. Dar, in cazul de fata, "modelul francez" ne este prezentat ca un comportament etico-structural, congenital al poporului nostru, legat de genele noastre si al carui refuz ar insemna deci tradarea si negarea de sine. E o aberatie. Nici un popor nu e identificat astfel pentru totdeauna, nici predestinat in asemenea masura; un popor nu este o entitate imobila, ci mai degraba un grup in schimbare si in evolutie. Dar siretenia consta in a face ca o ideologie sa para un model.
In realitate, ceea ce apara partizanii "modelului francez" e o ideologie, deci ceva abstract si coerent, indepartata de realitatea pe care o dispretuieste si gata sa-si apere propriile teze fara a asculta pe nimeni. (...) Modelele exista, dar ele sunt cuturale si istorice si, prin urmare, relative, susceptibile la evolutii si transformari impuse de circumstante, de situatii noi din interior si din afara, de acumularea de experienta. De aceea e uluitor sa vezi cum niste guvernanti ajunsi la putere in urma unui referendum cu rezultate nelinistitoare incep prin a jura ca vor pastra intact "modelul". Acest juramant arata clar ca e vorba de o ideologie. Daca ar fi fost altfel, un eveniment de amploarea acestuia, cu dezastrele care-l pregatesc si care decurg din el, ar fi determinat in mod firesc un guvern sa-si puna problema ce trebuie schimbat si ce trebuie conservat.
Doar ideologiile sunt eterne, pentru ca sunt ireale. Nu ar trebui sa mire pe nimeni ca o tara ca a noastra, obisnuita atata timp sa venereze niste himere, in loc de a infrunta realitatea, intretine inca grupuri de ideologi indrazneti si bine plasati. Cu toate acestea, suntem dezamagiti sa vedem ca, de decenii, guvernantii nostri, de stanga sau de dreapta, se comporta ca niste serpasi docili fata de acesti ideologi, de frica sa nu-si piarda pozitia. Nu te astepti ca un guvernant sa aiba intelepciunea sferelor, ci mai ales curajul de a infrunta realitatea dura.


Un articol de Chantal Millon Delsol
LE FIGARO, Franta
nicudrag
 
Messages: 108
Inscrit le: Ven Jan 28, 2005 6:41 am
Localisation: Bucuresti, Romania

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron