Romania in Europa - de prof.Denis BUICAN

Romania in Europa - de prof.Denis BUICAN

Messagepar nicudrag » Ven Juin 17, 2005 6:38 am

Romania in Europa

Denis BUICAN
ZIUA din 17 iunie 2005

Este limpede ca Romania apartine dintotdeauna istoriei si culturii, vechi si noi, europene precum marturisesc - de-ar mai fi nevoie - Coloana lui Traian la Roma ori monumentalul ansamblu de la Targu-Jiu pe care Brancusi l-a consacrat pamantului stramosesc. Ca sa nu mai amintim de multiplele legaturi europene - de la legendarul Banul Maracine - "Carui Oltul se inchina" - din vita caruia s-ar trage poetul Ronsard - pana in veacul "pasoptistilor" cand Balcescu isi lasa oasele la Palermo, iar Bratienii si Vasile Alecsandri, ca atati alti feciori de boieri luminati, isi desavarsesc studiile la Paris. Fara indoiala, poetul Gintei Latine, premiata in Franta, a fost si cel mai de seama Ambasador al tarii la Paris. Pacat insa ca, in ultimul timp, nu s-au mai gasit si altii care sa-i apropie statura intelectuala si morala. Dar nici ultimul secol, ce va ramane, din pacate, in istorie, ca veacul genocidelor de clasa, incepute de Lenin-Stalin, si al genocidelor de rasa ale unui Hitler, n-a fost prea sarac in schimb de valori culturale europene. De pilda, numai la Paris s-au manifestat scriitori de origine romana, dar de valoare internationala - Eugen Ionescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, Virgil Gheorghiu, ca sa nu-i pomenim decat pe cei mai cunoscuti. Iar savantul Emil Racovita, cu o activitate rodnica, calare pe doua veacuri, 19-20, si-a inceput cercetarile in Franta, ca sa devina apoi, la Cluj, fondatorul primului Institut de Biospeleologie din lume.
Dictaturile staliniste impuse de baionetele Armatei Rosii in Rasaritul continentului au interpus insa Cortina de Fier, care a taiat trupul Europei din 1945 pana in 1989. Popoarele lasate de "aliatii" Roosevelt si Churchill pe seama dictatorului sovietic Stalin au indurat in "Gulag-uri" genocide de clasa de o amploare si de o cruzime care, statistic, insumeaza zeci de milioane de victime. Ori "echilibrul" razboiului rece nu s-a bizuit numai pe teama inspirata de fortele nucleare, ci si pe dificultatea Sarpelui rosu de a-si mistui satelitii care, de altfel, dupa 1989 - caderea Zidului rusinii de la Berlin- i-au scapat din gatlej. Insa numai reunirea lor in cadrul unei Europe in limitele sale naturale ar putea impiedica reproducerea evenimentelor nefericite pe calapodul celor ce au insangerat veacul trecut. Din pacate, s-au inregistrat deja doi pasi inapoi pe calea constructiei europene: consultarile populare cu rezultat negativ din Franta, urmata si de Olanda, unde sovinismul local a jucat un rol, bineinteles, insa, mai mic, se pare, decat repulsia pentru guvernele si conducatorii politici care, din interese de clan si orbire megalomana, au impins Europa intr-un impas provizoriu. E vorba, mai degraba, cel putin sa speram, de un incident de parcurs, si nu de un accident fatal.
Si cu toate cele cateva glasuri discordante care s-au manifestat impotriva largirii Europei la Romania si Bulgaria in timpul prevazut, se pare ca majoritatea responsabililor occidentali au inteles ca propriul interes geopolitic si economic dicteaza tarilor lor ca intre Grecia si restul continentului sa nu apara un vid de forte care ar atrage eventuale influente exterioare.
Una din cauzele esecului francez, in afara de pierderea increderii in clasa politica si, mai ales, in actualul presedinte, este si perdeaua de fum cu care se acopera, din demagogie partizana, viitoarele frontiere ale UE.
Uniunea Europeana ar putea face o pauza - dupa primirea Bulgariei si Romaniei - pana la extinderea sa, normala, la tarile fostei Iugoslavii, la Albania, la Moldova, la Ucraina si Belarus, dirijata de alte guverne, mai reprezentantive decat cele de acum.
Totusi, o largire -fara limite- dincolo de granitele naturale ale Europei pare lipsita de sens si incarcata de primejdii geopolitice. Astfel, Turcia, ca si Rusia - tari unde majoritatea teritoriului se afla in Asia, nu ar trebui sa fie -cel putin intr-un viitor previzbil- integrate Uniunii Europene, cu care, insa, ar trebui stabilite acorduri serioase si relatii internationale privilegiate. Teama de o astfel de "largire" a influentat, fara indoiala, voturile negative din Franta, care nu ar trebui sa uite fabula celebra a broastei care se umfla ca sa devina bou... pana crapa.
Europa nu este un panaceu si nici un paradis terestru, dar reunirea integrala ar putea impiedica ca unele ape tulburi ivite la frontierele sale din est sa nu devina inundatii catastrofale. Astfel, in regiunea Moldovei - unde Basarabia si Bucovina de Nord au fost rapite Romaniei prin Pactul Stalin-Hitler - rapire "consacrata" prin pacea impusa de "Aliati" dupa cel de-al doilea razboi mondial - apele Nistrului s-au tulburat prin aceasta auto-proclamata "Republica Transnistria" care e sustinuta si acum de baionetele fostei Armate Rosii, din care o parte a ramas locului, ca o ramasita a Razboiului Rece, care s-ar putea intoarce daca Uniunea Europeana n-ar fi capabila sa se impuna ca o forta de atractie benefica, dar si puternica, pentru toate tarile si interesele limitrofe.
Numai un spatiu european integral -dar si integru- ar putea chezasui o pace adevarata si o dezvoltare corespunzatoare a vechiului si in acelasi timp, a noului continent - reunificat, in sfarsit, sa speram, in primul deceniu al acestui secol si mileniu care - precum limba fabulistului Esop - ar fi in stare si de infaptuirile cele mai dulci, dar amenintat si de relele cele mai amare in lipsa unei politici rationale.
Putem nadajdui ca, dupa incercarile tragice ale trecutului, Europa, in sfarsit reunificata, va gasi caile rodnice ale viitorului?

Prof. Univ. Dr. Denis Buican de la Universitatea din Paris, preocupat de spatiul romanesc si est-european este Doctor in genetica, Doctor de Stat in Stiinte Naturale si Doctor de Stat in Litere si stiinte Umane la Universitatea Paris I, Pantheon - Sorbona. A publicat numeroase articole si peste 20 de carti de notorietate internationala traduse in mai multe limbi. Este mentionat in cele mai prestigioase dictionare internationale - printre care "Larousse" si "Robert" - intrucat a elaborat teoria sinergica a evolutiei si Biognoseologia, o noua teorie a cunoasterii.

VIZITATI SITUL PERSONAL AL PROFESORULUI DENIS BUICAN
www.denisbuican.eu.tt
nicudrag
 
Messages: 108
Inscrit le: Ven Jan 28, 2005 6:41 am
Localisation: Bucuresti, Romania

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 3 invité(s)

cron