Europenii confunda rromii cu romanii

Europenii confunda rromii cu romanii

Messagepar nicudrag » Sam Juin 11, 2005 7:22 am

Europenii confunda rromii cu romanii

In interiorul unei Uniuni fara granite, acesti oameni nerecunoscuti navigheaza intre Est si Vest, intre integrare si discriminare. Cu toate astea, inca nu si-au gasit locul. In Europa, a fi rrom este sinonim cu a fi roman.


de ANCA ALEXE
JURNALUL 11 iunie 2005


UNITATE. Rromii se considera o natiune fara teritoriu si un popor european
Europenii nu au invatat inca sa diferentieze romanii de rromi. Explicatia cercetatorilor sociologi este ca si cei mai multi rromi care au plecat catre Uniunea Europeana vin din Romania. De altfel, in ochii europenilor, tarile cu cea mai raspandita populatie de rromi sunt Romania si Bulgaria, state care au semnat la 24 aprilie Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Numarul membrilor minoritatii rrome ajunge la doua, chiar trei milioane, sustin cateva studii europene, citate de site-ul Cafe Babel.

E O DIFERENTA. Dana Diminescu, sociolog roman si autorul mai multor documentare cu privire la imigrarea romanilor, a declarat, in cadrul unui interviu acordat publicatiei franceze Le Monde, ca europenii ii confunda pe rromi cu romanii pentru ca multi vin din Romania.

"Rromii calatoresc, nu se opresc, pe cand romanii se stabilesc in diferite state si formeaza comunitati. Pe de alta parte, se observa si zonele inspre care se indreapta. Rromii calatoresc mai mult in Franta si se invart intre Paris si Lyon. Isi continua traditia de a veni si de a pleca. Romanii aleg state precum Italia, Spania sau Marea Britanie. O alta diferenta ar fi ca romanii, odata stabiliti undeva, traiesc individual. Rromii nu. Ei sunt mereu in grupuri mari", aprecia Diminescu. Tot ea spune ca "statisticile europene arata ca 500.000 de rromi locuiesc in Ungaria, aproape la fel de multi in Slovacia, 250.000 in Cehia".

FARA DE TARA. "Nomazii" sau "tiganii", asa cum li se zice rromilor, ascund adevarata identitate a celor 10 milioane de rromi care locuiesc in Europa. Adevaratii rromi sunt originari din nordul Indiei. Ei au inceput sa emigreze catre Europa la inceputul secolului al XII-lea. Astazi alcatuiesc cea mai larga minoritate europeana. Tarile Uniunii Europene, mai ales membrele mai vechi, au ajuns la concluzia ca nu ii mai pot ignora, avand in vedere ca mai mult de jumatate dintre ei traiesc in partile estice si centrale ale Europei, care acum sunt parte integranta a UE.

In conceptia europenilor, aceasta amestecatura de oameni, care a fost numita in fel si fel de termeni, este departe de disparitie. Termenul de rrom este de obicei folosit pentru a descrie tiganii de pe continent, iar deseori este confundat cu cel de "nomad". In timp ce nomazii sunt, in genere, oameni care au fost impinsi catre calatoriile lor din cauza situatiei economice proaste si a conditiilor asemanatoare, rromii sunt un grup etnic.

CHEIA INTEGRARII. Existenta rromilor nu inseamna neaparat si recunoastere. In ciuda discriminarii de care se lovesc in majoritatea regiunilor in care calatoresc, rromii sunt un grup-cheie pentru politicile de integrare. Intr-adevar, legea spune ca ei sunt o minoritate care trebuie luata in considerare de catre statele care adera la Uniunea Europeana, daca ele vor sa se integreze. Mai mult, in conceptia europenilor, rromii reprezinta cea mai buna mostra de "europeanism" cerut de UE.

O data cu aderarea la UE, si Romania trebuie sa inceapa sa tina cont de cerintele rromilor si de comunitatea pe care ei o formeaza in tara. Ei se definesc ca fiind o "natiune fara teritoriu" si "un popor european". Si vor sa stea in Europa, indiferent de zona.


TAPUL ISPASITOR
Presa europeana si nu numai scrie in mod repetat de problemele pe care le cauzeaza rromii, in mare parte proveniti din Romania, care sunt stigmatizati si deseori priviti ca straini in tara in care locuiesc. La mijlocul lunii ianuarie 2005, in Spania a izbucnit un scandal din cauza zonelor in care locuiesc rromi. Se spunea ca unde stau ei persista teroarea. Dupa o demonstratie finalizata cu o crima, cartierul de rromi a fost distrus. Multi demonstranti au dat foc caselor, masinilor si au aruncat cu pietre in geamuri. In Marea Britanie, autoritatile sunt mai ingrijorate de nomazi decat de rromi. Pe acestia din urma nu-i considera ca fiind o preocupare politica. Insa, cu toate acestea, englezii se concentreaza pe eradicarea tiganilor.

COMENTARII PANA LA DATA 11 IUNIE 2005
www.jurnalul.ro
Europenii confunda rromii cu romanii | 114 comentarii


Cat e de avarat articolul de mai sus va pot spune din propria experienta. Lucrez ca cercetator intr-un institut cu o larga factura internationala impreuna cu cateva colege din tara. Cand au venit din Spania cativa colegi sa ii ajut in rezolvarea unor probleme si au inteles ca eu sunt roman prima intrebare a fost "Daca suntem romani de ce aratam asa de diferit?" La o ridicare de spranceana in sens intrebator am auzit o replica ce m-a lasat paf: "Adica asa diferit imbracati". Fara comentarii....


Romii nu sunt stigmatizati. Ei sunt respinsi de romani datorita comportamentului lor antisocial.Romii nu fac nimic ca sa intre in randul oamenilor. Nu invata carte, vorbesc urat, sunt agresivi, se imbraca ciudat.


Ha , ha - " rom " - termenul ales de intelectualii tigani pentru a se numi pe ei insisi - este un termen recent , intrat in circulatie acum 15 ani - este vorba de un cuvant ales special de tigani , recent , pentru a se autoinobila - " rom " vine din Europa , Roma , Romania ... diversiune ordinara . Nu este adevarat ca suntem confundati cu tiganii -toti cei care se fac ca nu stiu ca este o mica mare diferenta au proprii lor tigani bine cunoscuti si individualizati in tarile lor " manouches " in Franta , tiganii britanici , spanioli , portughezi ... Traiasca Romania ! Sus capul odata , romani !


Nu sunt respinsi doar de romani si nu numai pentru ca se imbraca "ciudat". Personal, cred ca, alaturi de mineri si fosti si actuali FSN-isti, sunt cei care tin, in mare parte, tara pe loc. Tot personal, fiind un extremist, cred ca la cele doua milioane de ciori, avem o singura solutie... acelasi Antonescu. Mint, fura, se complac in mizerie, trec granitele ilegal, fura din Vest, mananca lebedele de la Viena, se intorc in tara si-ai construiesc kitshuri groaznice din banii facuti la cersit, palate enorme, pentru a locui, mai apoi, in beci in aceeasi mizerie de nedescris. Tiganii nostri nu sunt cei din filme, liberi, traind viata in plutiri line! Coacerveaza in acele comunitati de care nu te poti apropia, isi manufactureaza o imagine de "om cinstit si sarac" - va aduce aminte de ceva, sintagma? - asteptand momentul potrivit pentru a te fura fara menajamente. Stiati ca locurile pe care le au in universitati, nu se ocupa niciodata in totalitate? Cum ar putea sa-i educe cineva? Traiesc in Vest, fiind cercetator. Aud in fiecare saptamana de aceasta problema... Da, sunt o problema! Pentru Romania si Bulgaria, tiganii (hai sa nu eufemizam folosind "rromi") sunt o problema de imagine si o problema interna, sociala. Toate experientele mele cu tigani sunt negative... Dupa cum am spus: doua milioane de ciori, o singura solutie...


Dupa intrarea Romaniei in UE, in mai putin de 20 de ani, cam toti tiganii (cei 2 mil.1/2 de rromi) vor parasi teritoriul Romaniei si se vor stabili in occident de unde nu vor mai putea fi returnati, intrucat devin cetateni ai Europei. In felul acesta, regretabila confuzie dintre rromi si romani va inceta si ea definitiv. Tiganii sunt indieni, noi suntem latini, chiar mai latini decat etniile inrudite cu noi! ObservatorDe confunzia asta sunt vinovate si fostele autoritati care le-au permis sa bata moneda pe denumirea de rrom, vezi doamne tigan e peiorativ! Amintiti-va ca pana acum cativa ani indicativul de tara al Romaniei era Rom, ganditi-va numai cam cum era sa te duci cu masina prin Europa si sa-ti scrie Rom pe portbagaj :)


Am plecat din tara in mare parte din cauza tiganilor.Peste ocean.Plecam si pe luna, numai sa nu fiu confundat cu un tigan.Sint roman si atit.Muncesc si respect legea.Vreau sa fiu judecat dupa faptele mele.In Europa sunt privit ca un romales, sper sa nu ajunga si in America paraziti astia. Integrare? Ei inteleg sa primeasca, sa primeasca si sa fie lasati sa fure in liniste.Romanii sa danseze pe versurile lor ; pagubitul imi poarta pica...am bani si am valoare... Daca se aplica legea si pentru tigani asta este discriminare ? Daca sunt obligati sa munceasca pentru a trai ,asa cum muncesc romanii care o duc greu,asta inseamna discriminare ? Exceptiile sunt de laudat,sunt si de astea. Cine cistiga in haosul asta ? Poate parlamentarii ,fiind si ei o specie de tigani ...daca toti fura de ce sa nu fur si eu ? Cum ar putea sa fure daca ar fi ordine ? Sau poate altii din Europa care au interesul ca Romania sa fie un tara a hotiilor, care nu trebuie luata in serios ? Cine pierde ? In Romania este liniste...Tiganii fura in continuare...


In fosta Uniune Sovietica nu intilnesti picior de tigan. Stalin a stiut sa rezolve problema! Noi nu mai putem aplica in mileniul al 3-lea aceleasi metode. Propun in consecinta sa acordam o compensatie tuturor tiganilor care renunta la cetatenia romana si hotarasc sa se intoarca in India ! E mai bine sa cheltuim acum citeva miliarde de euro decit sa disparem ca natiune in citeva zeci de ani! Si ar fi bine ca alocatia pentru copii sa nu fie platitita decit pentru primii 2-3 dintre ei. Sigur asfel ar scade numarul puradeilor.
Salut, Pe o parte da sunt discriminati tiganii. AM fost profesor cativa ani si am fost profesor la tzara. Unde erau si rromi. Acolo multi erau vai de sufletul lor. Erau unii chiar care voiau sa invetze si unii din colegii mei le puneau shtampila. Cand se angajeaza un rrom , de multe ori nu e primit. Chiar daca are calificare . E tigan, domnule! Ma fura! Pe de alta parte toata lumea are dreptate, ei ca natie nu au fost facuti sa munceasca ca altii. Ca trebuie sa se schimbe aceasta natie asta e si mai adevarat. Sunt in proportie de 75% hoti. Pe unii i-a impins saracia pe altii firea lor din nascare. Eu shtiu mai multe despre istoria lor. Ei ca popor sau natie sau cum vreti voi sa le spuneti poarta un blestem. Chiar daca ei shtiu sau nu.Asta pentru ca de unde vin ei si-au permis sa incalce anumite reguli sacre. De ce ghicesc tigancile?? Pentru ca unele chiar au harul asta si e adevarat. Unele doar se prefac pierzandu-l datorita tentatiilor aurului(banilor). Dar ei (tiganii) shtiu asta(ghicitul) de acolo de unde vin ei si era arta divinatorie la inceputuri. Iata ca ei au incalcat reguli f sacre si au fost alungati de unde provin . Hotia e tot in gena lor, ca si lipiciul la aur. Mai e o natie care poarta sechele ale incalcarii regulilor sacre.. Dar noi vorbim acum de tigani. Acum despre romani: Se shtie ca romanii sunt stramosii mixturii dintre daci si romani. dar romanii de unde au ajuns pe meleagurile pe care ei sunt acum?? Apoi romani vine de la RAMANI care din sanscrita luat inseamna fii luminii. Concluzia de unde vin actualii italieni o trageti singuri. Marturie pentru ramanii deveniti intre timp romani pe meleagul carpato-danubiano pontic sunt multe ,dar asta e istoria reala a poporului roman , nu cea oficiala. Mai intai ca sa nu mai fim umiliti de altii cu aceste confuzii trebuie sa shtim despre noi si sa nu ne umilim singuri. Dar noi nu ne shtim inca valoarea si ne luam dupa toate mushtele occidentale. Cautati radacinile acestui popor si apoi intrebativa de ce "mandria" de roman nu e prosteasca si de unde dorul acesta pentru meleagurile astea ???


Confuzia - cel putin pentru o perioada cand "aterizezi" in alta tara - dintre rromi si romani este o foarte serioasa problema de imagine pentru noi,romanii. Eu locuiesc in Alaska de vreo 4 ani. Si pana si aici - unde credeam ca romanii au o imagine ceva mai buna - am avut suprize sa constat ca se stie foarte bine de tiganii din Romania. Prima aluzie am auzit-o de la Directorul Agentiei de Forta de Munca. Va dati seama cum m-am simtit!...mai ales ca am absolvit si eu o facultate, un postuniversiar in Romania, continui si aici sa merg la Colegiu, nu sunt inchis la culoare, nu port haine deocheate...O aluzie n-ar fi fost nimic. O vorba in vant!...dar am avut o slujba foarte buna in domeniul Managementul Sistemului Informatic si am pierdut-o fara sa mi se dea vreo explicatie...Mentionez ca eram foarte motivat sa muncesc cat pot de bine si sa dau tot ce pot...mergeam si la cursuri de perfectionare...eram angajat cu tot sufletul si puterea de munca. Cand ma intorc in Romania stiu din ce saracie am plecat si daca nu vin cu bani ai mei sunt sortiti pieirii (medici, mancare, medicamente, materiale de constructii, cat de cat un minim de confort pe care familia mea nu l-a avut niciodata pe vremea comunismului)...speranta e la mine!deci aveam/am tot interesul sa respect regulile, legile, sa ma afirm ca un om capabil, civilizat... Faceam tranzactii financiare si aveam acces in biroul electronic al bancii.Aveam acces la informatia financiara din toate departamentele guvernului local la care eram angajat. Acest guvern administreaza o portiune foarte mare a Alaskai...si are fonduri foarte bune, chiar si acum in perioda de recesiune economica a acestei zone. Am fost concediat fara nici o explicatie. Acum am un alt job (mai slab platit)intr-un alt departament, al aceluiasi guvern, dar unde fac munca de secretariat (nu mai am acces la bani si informatie).Banuiala mea e ca cineva din conducerea Contabilitatii a pus problema ca vin din Romania. Un fost coleg mai in gluma, mai in serios, mi-a zis:"nu le-a placut caciula ta!"... In concluzie, pe baza acestei experiente si a altora trebuie sa facem ceva sa scapam de imaginea asta nenorocita pe care o avem din cauza tiganilor. Ambasadele, consulatele astea nu fac nimic pentru imaginea noastra!Pierdem cu totii, pe ansamblu: in cazul meu trimiteam niste bani in tara care erau folositi de economia romaneasca (asa lesinata cum e), de sistemul bancar romanesc, erau ceva mai putin romani saraci la numar, iar eu dovedeam astora ca sunt Roman destept (Romanii care ar fi urmat sa vina ar fi avut si ei o imagine buna)...si deci lantul continua...Poate citeste cineva care trebuie randurile noastre si incep sa faca ceva pentru imaginea Romanilor. Unde esti, ministrule de externe?

Pe vremea lui Ceasca , nici un tzigan nu ridica capul. Nici nu circulau cu autobuzul. Acum ei sunt invitati in televiziuni la diverse emisiuni, si chiar unii au tupeul sa se numeasca romani, pentru a-si pierde identitatea de indieni-tzigani . Sint niste puturosi si furaciosi pentru ca asta le este neamul. Numai uitati-va in India citi dintre ei muncesc si citi fura si stau de pomana. Cred ca pina la urma tot romanii sint de vina ca au fost buni si i-au primit ca sa le cinte la masa ....odinioara! Poate daca erau mai autoritari inaintasii nostri ei ar fi migrat mai departe si s-ar fi stabilit in Europa Occidentala. Cu regret in suflet , nu cred ca vom scapa de ei.


Daca va intrebati cine va face de rusine in strainatate, stimati domni, nu sunt romii, ci acei dintre dumneavoastra, a caraor caracteristica de baza pare sa fie gnoranta si ridiculozitatea. Chear si cel mai simplu om de la tara stie ca un om educat se comporta ca atare. Mult mai mult de atat. Un om educat gandeste, analizeaza, si are capacitatea de a intelege. Asa zisii "romani educati" din Spania sau Alaska, nu fac altceva decat sa discrediteze propria lor etnie prin aroganta si stupiditate. Il intreb pe romanul din Alaska care ' merge si el la colegiu" Stimate educatule cum crezi ca ar reactiona negrii din America daca ziarele s-ar referii la ei cu derogativul "nigger"? Daca esti cu adevarat un tip inteligent, si ai capacitatea de a anzliza, atunci intelegi scopul intrebarii mele. Daca nu, dormi in continuare in ignoranta ta. Eu sunt de etnie Roma, si sunt mandru de cine sunt. Locuiesc in US, unde am obtinut BS in Istoria Europei de Est, Master's in International Relations, si un PhD in International Relations de la Columbia University. Deci, stimati domni, Romii nu sunt 75% hoti, asa cum incerca sa ne convinga aici un "roman de bine", ci sunt, si au capacitatea, de a fii oamnei educati, cu conditia sa aiba conditiile propice care le permite acest lucru, incluzind lipsa ignorantei manifestata de unii romani. Si inca ceva. V-ati intrebat cum sunt vazuti romanii in SUA? Va spun eu. Nu prea bine. Iar despre Romania nu se stie mai nimic. A, ba da. Dracula, Nadia Comaneci, Ceausescu,saracia, anti-semitismul, xenofobia si ignoranta. Pentru cei de la Jurnalul National. Domnilor, transformandu-va ziarul intr-un forum de propaganda fascista, nu va ajuta la schimbarea imaginii Romaniei peste hotare. Incercati sa va detasati de astfel de atitudini. E pentru binele Romaniei, si a acelor oamnei care sunt cu adevarat buni romani.


Daca va intrebati cine va face de rusine in strainatate, stimati domni, nu sunt romii, ci acei dintre dumneavoastra, a caror caracteristica de baza pare sa fie ignoranta si ridiculozitatea. Chear si cel mai simplu om de la tara stie ca un om educat se comporta ca atare. Mai mult, un om educat gandeste, analizeaza, si are capacitatea de a intelege. Asa zisii "romani educati" din Spania sau Alaska, nu fac altceva decat sa discrediteze propria lor etnie prin aroganta si stupiditate. Il intreb pe romanul din Alaska care ' merge si el la colegiu" Stimate educatule cum crezi ca ar reactiona negrii din America daca ziarele s-ar referii la ei cu derogativul "nigger"? Daca esti cu adevarat un tip inteligent, si ai capacitatea de a anzliza, atunci intelegi scopul intrebarii mele. Daca nu, dormi in continuare in ignoranta ta. Se vede ca esti un parvenit. Iti dau un sfat. Daca ai de gand sa fii un success in aceasta tara, atunci fa bine si schimba-ti atitudinea. Altfel, nu te vad bine deloc. Eu sunt de etnie Roma, si ini iubesc tara in care m-am nascut. De asemenea, sunt mandru ca sunt Rom. Locuiesc in US de peste 15 ani, am obtinut BS in Istoria Europei de Est, Master's in International Relations, si un PhD in International Relations de la Columbia University. Deci, stimati domni, Romii nu sunt 75% hoti, asa cum incerca sa ne convinga aici un "roman de bine", ci sunt, si au capacitatea, de a fii oamnei educati, cu conditia sa aiba conditiile propice care le permite acest lucru, incluzind lipsa ignorantei manifestata de unii romani. Si inca ceva. V-ati intrebat cum sunt vazuti romanii in SUA? Va spun eu. Nu prea bine. Credeti ca Americanii au respect pentru ignoranti si rasisti? Categoric nu. Nu cred ca acesti ignoranti sunti adevaratii soli ai romaniei. Asta mai ales ca nu prea se stie prea mult desrpre Romania. A, ba da. Cei mai multi stiu despre Dracula, Nadia Comaneci, Ceausescu,saracia, anti-semitismul, xenofobia si ignoranta manifestata de unii romani. Pentru cei de la Jurnalul National. Domnilor, transformandu-va ziarul intr-un forum de propaganda fascista, nu va ajuta la schimbarea imaginii Romaniei peste hotare, si nici nu va transforma intr-un ziar civilizat. Incercati sa va detasati de astfel de atitudini. E pentru binele Romaniei, si a acelor oamnei care sunt cu adevarat buni romani.


Este adevarat ca romanii sunt confundati cu tiganii si la fel de adevarat este ca, guvernul roman nu face nimic in acest sens! O parte din vina pentru aceasta confuzie o au insa si acesti cetateni ai Europei, acesti "aristrocrati" europeni, care se dovedesc inculti si fara minimum de cunostiinte istorice sau geografice. Locuiesc undeva in spatiul UE si dispretuiesc situatia in care sunt romanii la ora actuala. Neamul romanesc se autodistruge singur. De fiecare data cand ma intorc in tara sunt ingrozit. Nu e vorba de 2 milioane juma' de tigani..e vorba ca romanii nu mai fac copii, tiganii fac 10, se incruciseaza si rasa( care o mai fi) se auto distruge. Ma uit la oameneni pe strada. Multi nu sunt tigani dar deja sunt ceva ciudat. Maslinii, brunetii si niste trasaturi aromane. Apoi denumirea de RROM. E cea mai tampita forma posibila de afi denumiti tiganii. Am fost la o conferinta in Olanda. ce de glume pe fata s-au facut in fata mea...ROM...adica Rrom nu e asa am fost intrebat! Stiu ca normal nu ar fi posibil asa ceva, desi sunt blobd, alb ca laptele...Acesti manierati europeni atata tipa ptr respectarea drepturilor tiganilor dar realiatea este ca ei dispretuiesc tot ce inseamna tigan si roman si probabil ca doresc drepturi si integrare a tiganilor numai in Romania..in nici un caz la ei. La ora actuala datorita tiganilor si culturii europene actuale si eforturilor guvernantilor romani Romania a ajuns o tara demna de plans cu un viitor jalnic, lipsit de demnitate iar cetatenii romani cred ca au statutul cel mai napastuit din istorie..cred ca la ora actuala suntem poporul cel mai hulit din lume. Daca nu am dreptate sa imi dea cineva un exemplu cine este mai nedorit si scuipat decat romanii la ora actuala?


Milioane de tigani, milioane de romani, dar dintre ei doar o parte sunt cu adevarat mizeria societatii. Pt asta nu exista decat o singura solutie [cum bine e spus intr-un comentariu mai sus..]. Eu propun ca solutia sa fie aplicata pentru FAPTE, indiferent ca e vorba de tigani sau romani.Unde esti tu Tepes Doamne ?, ca de noi romanii om fi in stare facem tepe pt toti "rromi". Alta solutie nu vad.......


Nu stiu daca e ciudat sau nu, sa vezi atata ura, desgust sau nici nu stiu cum s-o numesc in comentarii. Ele insa reflecta ceva. E important ceea ce reflecta, dar asta e alta problema. E usor sa ridici un romanism de parada cu eticheta :"roman muncitor si cinstit" (intr-o tara in care fenomenul coruptiei e generelizat de la vladica la opinca) si sa pui o eticheta de:" tigan lenes, hot si murdar". A, pe langa muncitor si cinstit trebuia sa adaug si "crestin de 2000 de ani". Nu stiu cat i-am invitat pe tigani la masa in decursul istoriei, dar indraznesc sa arunc o privire peste ocean la o alta natiune care s-a trezit cu o minoritate de "ciori imputite si lenese". Insa niste oameni care intr-adevar erau crestini (sau poate doar pragmatici) au ajuns la concluzia ca din sclav (invatat sa munceasca doar de ochiul stapanului, restul sa fure si sa insele, ca asta-i tot ce ii ramane in viata) e greu sa faci un om liber. Pentru asta iti trebuie insa educatie si pentru educatie iti trebuie bani, si banii trebuie sa-i rupi deundeva, si cand sunt putini e mai usoara o solutie extremista (care concentreaza si alte nemultumiri ale multimii, vezi atatea exemple in istorie). Americanii au bagat bani seriosi in educarea si reabilitarea sociala a negrilor si pot spune ca au reusit (pocentual vorbind, fara a nega existentza unor probleme acolo unde programul patrunde mai greu). De ce un crestin trebuie sa priveasca altfel problema tiganeasca? Fiindca a mai fost Unul, care s-a coborat printre "tziganii" universului ca sa-i salveze. Si nu cred ca Dumnezeu i-a adus si i-a asezat alaturi de noi (poate cei mai multi din Europa) intamplator. Poate Dumnezeu priveste cum rezolvam noi problema tiganeasca. Insa asta nu se rezolva cu afise de genul "Discriminarea ucide vise"!


Nu stiu daca e ciudat sau nu, sa vezi atata ura, desgust sau nici nu stiu cum s-o numesc in comentarii. Ele insa reflecta ceva. E important ceea ce reflecta, dar asta e alta problema. E usor sa ridici un romanism de parada cu eticheta :"roman muncitor si cinstit" (intr-o tara in care fenomenul coruptiei e generelizat de la vladica la opinca) si sa pui o eticheta de:" tigan lenes, hot si murdar". A, pe langa muncitor si cinstit trebuia sa adaug si "crestin de 2000 de ani". Nu stiu cat i-am invitat pe tigani la masa in decursul istoriei, dar indraznesc sa arunc o privire peste ocean la o alta natiune care s-a trezit cu o minoritate de "ciori imputite si lenese". Insa niste oameni care intr-adevar erau crestini (sau doar pragmatici) au ajuns la concluzia ca din sclav (invatat sa munceasca doar de ochiul stapanului, restul sa fure si sa insele ca asta-i tot ce ii ramane in viata) e greu sa faci un om liber. Pentru asta iti trebuie insa educatie si pentru educatie iti trebuie bani, si banii trebuie sa-i rupi deundeva, si cand sunt putini e mai usoara o solutie extremista (care concentreaza si alte nemultumiri ale multimii cum ne arata istoria ca au facut mai toti dictatorii, incepand cu Nero si crestinii si terminand cu Hitler si evreii). Americanii au bagat bani seriosi in educarea si reabilitarea sociala a negrilor si pot spune ca au reusit (procentual vorbind, fara a nega existentza unor probleme acolo unde programul patrunde mai greu). De ce un crestin trebuie sa priveasca altfel problema tiganeasca? Fiindca a mai fost Unul, care s-a coborat printre "tziganii" universului ca sa-i salveze. Si nu cred ca Dumnezeu i-a adus si i-a asezat alaturi de noi (poate cei mai multi din Europa) intamplator. Si poate Dumnezeu priveste cum rezolvam noi problema tiganeasca.


In toate limbile moderne, reprezentantilor acestei natii li se spune "tigani". In franceza: gitane, in spaniola: gitano, in germana: zigeuner, in engleza: gipsy, in rusa: tzigan, etc. Constat ca foarte surprinzatoare insistenta cu care acestia vor sa impuna ca, in Romania, sa fie numiti romi. Este oare intamplator? Dupa ce au creat nenumarate probleme in Romania, acum se grabesc sa imputa si Europa si, mai mult, sa stie acesti Europeni tampiti ca ei sunt romi, adica din Romania. Bine ne fac! Daca ne-am lasat si ne lasam condusi de tigani, acum primim ceea ce meritam. Ba, mai mult, in curand vom fi minoritari in propria noastra tara.


E interesanta ipoteza lui Sadoveanu ca unele comunitati de tigani ar putea fi ramasitele unor populatii ajunse in spatiul nostru in perioada marilor migratii,cum ar fi pecenegii. Se mai spune ca tiganii au ajuns in Moldova o data cu invaziile mongolilor, ca robi ai acestora. denis malciu

Din pacate tiganii sunt o problema majora a Romaniei, o problema care se agraveaza pe zi ce trece. O familie de 14,15 persoane, care traieste din alocatia copiilor, cersit sau furat, care ignora regulile elementare de igiena, cu greu poate emite pretenii de "familie civilizata", pregatita de integrare in UE. Locuri de munca? Exista pentru oricine care e dispus sa le caute. Iar daca tiganii sunt dati afara din serviciu dupa 2,3 zile este pentru ca prima lor preocupare este cum sa-si insele patronii. Sincer, cati dintre voi ati angaja o tanara de etnie rroma sa aiba grija de copiii Dvs, in timp ce sunteti la lucru?? Pentru acei tigani care s-au realizat prin fortele proprii si s-au ridicat peste nivelul celorlalti, tot respectul. Dar numarul lor ramane in continuare mult prea scazut.

Greseala a fost facuta de politicieni in ani '90 cand le-au permis sa se autodenumeasca rromi. rrom - roman - Romania ( Rom ) Acum toti tiganii din Ungaria , fosta Iugoslavie etc sunt tigani rromi adica romani

INTREBARE: De ce Ceausescu, Iliescu, Nastase si Basescu nu au luat o pozitie oficiala critica in problema tiganilor? Cine stie raspunsul care e foarte simplu va intelege drama recenta a neamului românesc. Va rog raspundeti

sa nu va mire ca cei din EU ne confunda pe romani cu rromii pentru ca exista o explicatie : sunt atit de prosti incit cred ca toate tarile din est fac parte din rusia si daca opresti pe strada un EUropean si-l intrebi unde are ficatul , iti semnaleaza fruntea cu degetul afisind zimbetul omului care stie tot .A , si daca intr-adevar va deranjeaza chestia asta , faceti o scrisoare la guvern sa schimbe pasapoartele tuturor tiganilor din romania si de aiurea unde sa se specifice in mod clar ca sunt cetateni RROMI cu domiciliul in romania .Si serviciului de inteligenta din romania sa se ocupe mai mult cu faptul ca toti rromii care ajung pe aici , pe afara se duc si se pling ca sunt marginalizati , subjugati si cu banii luati... sau mai bine ar trebui sa-i impuscam pe toti asa nici ei si nici noi , nu ne mai chinuim!

Tiganii sunt judecati dupa faptele lor. Mai mult de jumatate dintre ei sunt furaciosi, batausi etc. Din pacate locuiesc aproape de ei (cartiere invecinate)si nu o data am fost martora la furturi din magazine, nu o data mi-a fost sparta masina si nu mai vorbesc de agresiuni verbale. Tot se da vina pe societate, ce gluma!!!

Traiesc in Spania de ceva vreme si tin sa precizez ca in fata unui spaniol de rind, nu e diferenta mare intre un roman pur-singe sau un tigan. Ca e maro sau negru sau alb la piele, nu comnteaza, pt ca din fiecare se gaseste cate unu care sa fure si sa-si faca natia de rusine. mai ales aici in zona catalunia e plin de tigani. nici nu imi imaginam ca o sa se inmulteasca asa de repede.

Daca va intrebati cine va face de rusine in strainatate, stimati domni, nu sunt romii, ci acei dintre dumneavoastra, a caror caracteristica de baza pare sa fie ignoranta si ridiculozitatea. Chear si cel mai simplu om de la tara stie ca un om educat se comporta ca atare. Mai mult, un om educat gandeste, analizeaza, si are capacitatea de a intelege. Asa zisii "romani educati" din Spania sau Alaska, nu fac altceva decat sa discrediteze propria lor etnie prin aroganta si stupiditate. Il intreb pe romanul din Alaska care ' merge si el la colegiu" Stimate educatule cum crezi ca ar reactiona negrii din America daca ziarele s-ar referii la ei cu derogativul "nigger"? Daca esti cu adevarat un tip inteligent, si ai capacitatea de a anzliza, atunci intelegi scopul intrebarii mele. Daca nu, dormi in continuare in ignoranta ta. Se vede ca esti un parvenit. Iti dau un sfat. Daca ai de gand sa fii un success in aceasta tara, atunci fa bine si schimba-ti atitudinea. Altfel, nu te vad bine deloc. Eu sunt de etnie Roma, si ini iubesc tara in care m-am nascut. De asemenea, sunt mandru ca sunt Rom. Locuiesc in US de peste 15 ani, am obtinut BS in Istoria Europei de Est, Master's in International Relations, si un PhD in International Relations de la Columbia University. Deci, stimati domni, Romii nu sunt 75% hoti, asa cum incerca sa ne convinga aici un "roman de bine", ci sunt, si au capacitatea, de a fii oamnei educati, cu conditia sa aiba conditiile propice care le permite acest lucru, incluzind lipsa ignorantei manifestata de unii romani. Si inca ceva. V-ati intrebat cum sunt vazuti romanii in SUA? Va spun eu. Nu prea bine. Credeti ca Americanii au respect pentru ignoranti si rasisti? Categoric nu. Nu cred ca acesti ignoranti sunt adevaratii soli ai romaniei. Asta mai ales ca nu prea se stie prea mult desrpre Romania. A, ba da. Cei mai multi stiu despre Dracula, Nadia Comaneci, Ceausescu,saracia, anti-semitismul, xenofobia si ignoranta manifestata de unii romani. Pentru cei de la Jurnalul National. Domnilor, transformandu-va ziarul intr-un forum de propaganda fascista, nu va ajuta la schimbarea imaginii Romaniei peste hotare, si nici nu va transforma intr-un ziar civilizat. Incercati sa va detasati de astfel de atitudini. E pentru binele Romaniei, si a acelor oamnei care sunt cu adevarat buni romani. BA TE DRACU DE TIGAN JEGOS CU TITLURILE TALE CU TOT!!!!

Propun politicienilor care au inventat cuvantul rromi !?!?!? pentru tigani sa inventeze si unul pentru romani ca sa nu mai fim asociati cu tiganii. Hai ca suntem jalnici.

Faptul ca in UE se face confuzie intre romani si rromi se datoreaza, evident, denumirilor care se aseamana atat de mult. Faptul ca si rromii si romanii sunt considerati hoti si cersetori se datoreaza acelor reprezentanti din aceste etnii care sunt hoti si cersetori. Faptul ca nu se stie ca nu toti romanii si rromii sunt hoti si cersetori este vina persoanelor oficiale care ne reprezinta tara si care nu stiu sa intervina atunci cand se fac astfel de asocieri in mod public. Faptul ca sunt asa de multi hoti si cersetori romani (indiferent de etnie) in strainatate se datoreaza celor 14 ani de guvernari dezastroase care nu au creat suficiente locuri de munca (suficient de bine platite) si se datoreaza educatiei din romania care, evident nu-si face treaba cum trebuie (motivele sunt diverse). Si dupa cum s-a mai spus, faptul ca se face confuzie intre romani si rromi este pentru ca guvernul Romaniei a acceptat ca tiganilor sa li se spuna rromi. Nu inteleg pe ce baza s-a acceptat acest lucru si nu inteleg de ce nu le putem spune "tigani" cand intreaga lume (ma refer la TERRA) le spune "tigani". Si cand le spunem tigani nu inseamna ca automat ii si consideram hoti si cersetori. Nu inteleg de ce ei (tiganii) vad lucrurile astfel. Poate ne explica ei.

Lucrez intr-un service de calculatoare autorizat HP, si nu mica mi-a fost mirarea sa vad intr-o pe un laptop de 2600 de para (proprietatea unui binecunoscut "rrom" de pe la noi, nu dau nume....), nunta lui nepotsu' de la tineti-va bine : Strassbourg...ati citit bine Strassbourg. Ce masini, ce stoarfe, ce vile, ce fetze se plimbau prin fata aparatului de filmat, ce de bauturi serveau baietii in pahare de cristal, si toate astea in mijlocul strazii de se uita lumea ca la urs. Ce locatie ... Merriotul e mic copil, ce mancaruri ce si ce dansau tigani pe muzica lautareasca, si ce canta Adrien Copilu', si ce de Euro ii baga la tescherea Nasu...,un tigan umflat si cu tone de aur pe el. Si ce era cel mai frumos era mirele un rahat cu ochi de 14 ani. Ca sa nu zic ca dansau pe mese si aruncau cu banii in stanga si in dreapta si totul pana la urma sa transformat intr-un urias desmat. Un facut praf localul daca va vina sa credeti. Da de daca au bani oamenii din furaciuni, droguri si prostitutie de ce sa nu cheltuie. In sase ore cat a durat inregistrarea mi-am facut cruce de o mie de ori, si mi-am zis sa ma ....pe ea de tara.. ca astia daca ii lasam o sa ne faca sa plecam noi romanii pe unde om vedea. Domnilor mi-e scarba de cea am putut sa vad. Daca nu luam masuri macar in ultimul ceas.. previziunile sunt sumbre.

Pentru "educatul" din Spania care "merge si el la colegiu" Se vede ca esti prost cresucut si cu adevarat needucat, si faptul ca esti roman nu te poate scapa de situatia jalnica in care esti din punct de vedere intelectual. Un om cu adevarat civilizat foloseste un limbaj civilizat si nu se preteaza la niste cuvinte josnice, asa cum o fac cativa dintre cei care au scris in acest forum. De asemenea "educatule" ar fii bine sa inveti sa scrii corect in propria-ti limba, ca un "tigan jegos" iti da clasa din toate punctele de vedere. Nu stiu cine e jegos sau nu. Gandeste daca ai vreo ramasita de cenusie, daca nu taci ca mai bine faci. Si asta e valabil pentru toti cei care se cred superiori. Fiind roman nu va poate scuti de stupiditate si ignoranta.

Cred ca rrom este o jignire adusa romanului.Nu ar trebui sa ne jignim singuri.De ce nu ffrancez sau ggerman ? Englezi se concentreaza pe eradicarea tiganilor dar nu se pune problema ca ar fi xenofobi , sunt civilizati si vor sa ramina asa .Domnii din Spania si Alaska au suferit din cauza tiganilor.Nu sunt singurii ,majoritatea romanilor care ies din tara au acelesasi surprize neplacute.Daca vorbesc despre asta inseamna ca sunt xenofobi? Ce poti sa mai vorbesti ca roman cu un cetatean european dupa ce inaintea ta l-au furat rrromi si i-au infectat orasul ? Romanul merge sa munceasca in Spania si Italia,cine a vazut tigan sa munceasca acolo? Si nu este Romania unde sunt impedicati sa munceasca, desi ei ar vrea.Daca se intimpla sa mai ajunga un domn tigan sa studieze in seamna ca trebuie judecat ca si neamurile lui puscariase ? Cu toate ca incerca sa justifice hotia si infectia, nu cred ca ar locui cu neamurile lui la un loc. Are nevoie de curatenie.Integrare 2007 pare o integrare cu paduchi . Merita ? Pentru tigani o singura solutie - fiscul , si pentru romani sa nu fie discriminare.

Cuvantul RROM materializeaza cea mai mare hotie a tuturor timpurilor infaptuita de tigani...Au reusit sa fure o tara cu tot cu locuitorii ei!!! Niste paraziti care si-au ales ca si gazda un popor prea bland si tolerant. S-au insinuat pe scena europeana prin acest cuvant "RROM" care ii leaga definitiv de tara noastra. ATI FOST, SUNTETI SI VETI FI TIGANI! Nu veti fi niciodata ceea ce nu puteti fi! Va tradeaza mirosul, atitudinea si mizeria pe care o raspanditi in jurul vostru! Nu faceti nici cel mai mic efort sa intelegeti ce ii deranjeaza pe cei de langa voi! Nu faceti nici cel mai mic efort sa va adaptati la societatea pe care o parazitati! Ce asteptati de la noi? Sa venim sa va curatam noi cacatul din casele voastre jegoase?!? Tot ii dati inainte ca sunteti discriminati! Va discriminati singuri prin felul in care va purtati si ganditi! Ati reusit sa alterati un natie intreaga. Cultul imbogatirii rapide prin furt de la voi vine!!! Mii de umflati jegosi si scarbosi se plimba in masini scumpe fara a sti macar sa citeasca. Casele voastre sunt marturie bruta a hidoseniei voastre. Suntem intr-o situatie extrema care poate cere o solutie extrema..................


pai da' ca noi ca romani suntem boi si nu le spunem pe nume asa cum le spun toate natiile civilizate!, adica tigani, gitani, gipsy etc cuvantul rrom este un barbarism in lb. romana! ei pot sa-si spuna si asteci daca vor, dar pentru 6 miliarde de oameni de pe pamint sunt si vor ramine tigani!


Negarea în public a Holocaustului sau a efectelor acestuia constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Aşa a decis plenul Senatului care a adoptat proiectul de lege privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist. Proiectul mai are în vedere şi interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter rasist sau xenofob şi a promovării cultului unor persoane vinovate de săvîrşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. De asemenea, răspîndirea, vînzarea sau confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea răspîndirii, a unor astfel de simboluri, se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani Aceeaşi pedeapsă este prevăzută pentru promovarea în public a oricăror idei fasciste, xenofobe, sau a oricărei persoane vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Proiectul a fost votat cu o largă majoritate şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor. DAR CICA AR FI O EXCEPTIE LA CHESTIA CU RASISMUL: TIGANII!!!! EI NU "SE PUNE"!!!

Imi aduc aminte de un scandal in presa de acum vreo 2 ani in care un medic a fost acuzat ca a sterilizat cateva tziganci. Hmm...sincer, acel medic ar fi trebuit facut erou national, nu cercetat deoarece a facut un bine romanilor si intregii Romanii, a scazut numarul de bastarzi care se nasc din aceste ciori care ne mananca zilele de atata timp. Pacat ca antonescu si hitler nu au dus la bun sfarsit planul, macar de mai continua razboiul inca vreo 1-2 ani, acum traiam linistiti fara aceste animale, ca sincer, oameni nu se pot numi. P.S. Un fel de Ku Klux Klan, chiar mai multe ar fi binevenite aici pe plaiurile mioritice macar sa mai bage frica in aceste animale.

Sa-i dam tiganului cei al tiganului. Nu a fost scolit nici pe vremae lui Ceasca, nici dupa. Tiganii nu sunt prosti ca dovada ca pot face bani si sunt inca in libertate. Problema este la autoritatile romane care le asigura toate conditiile pentru afaceri jegoase. Cum si-au construit sefii de politii vilele? Ati vazut delicventi romani bogati? Dar tigani?? Epurarea trebuie sa inceapa cu politia romana.

bai ciorilor carati-va in india voastra sau unde vreti si DISPARETI DIN VIATA NOASTRA.iar voi asti-a care faceti pe intelectualii mai bine recunoasteti ca majoritatea dintre voi sinteti o plaga ptr orice societate civilizata si NU AVETI LOC IN EUROPA.sinteti ramasi in urma ca mentalitate cu sute de ani si ca dovada ca sinteti inferiori din acest pct de vedere de ce va inmultiti asa mult si traiti in grup ?ptr ca asta e singura voastra putere.cei puternici traiesc solidari nu se aduna in grup ca cei slabi.ex animalele.P.S.aveti grija ca rabdarea multora dintre noi e pe sfirsite ........asa ca luati-va talpasita si nu uitati manelele.va urez distractie placuta IN IAD

La adresa tuturor semidocţilor de-aici şi pretutindeni: ţiganii nu şi-au ales numele de rromi ca să vă ducă la exasperare, ci pe plan european - sătui de pejorativele de tot felul - au crezut că luându-şi cuvântul ţigănesc pentru "om" şi anume "rom" vor dobândi ceea ce "nigger"ii au sperat şi ei la timpul lor autodenumindu-se "blacks" sau şi mai abitir "afro-americans". Şi anume un mare nimic: titlu fără mijloace. O privire într-un dicţionar al limbii române, din 1958 spre exemplu, deci cu mult înainte de toată ciondăneala asta, convinge: ROM, romi, s.m. Ţigan - Ţig. rom <om>.

Grav este faptul ca marea majoritate a romanilor din tara nu percep pericolul in care se afla natiunea romana din cauza tiganilor.Nimic nu este mai umilitor si jignitor pentru un roman decit sa fie confundat cu un tigan. Ma aflu peste ocean intr-o tara latina si avem de suferit romanii care suntem pe aici din cauza tiganilor. Cu foarte mare greutate inteleg cei de aici care este diferenta intre roman si tigan. Toti tiganii sint la cersit inconjurati de copii, imaginea este jalnica. Daca am indraznit sa le spun ca ne-au facut tara de ris, era gata, gata sa ne bata. Ce fac ambasadele si consulatele? de ce nu ii aduna sa-i bage direct in puscarie citiva ani?Abia cind copii celor care acum sint in tara vor dori si ei sa munceasca sau sa studieeze intr-o alta tara, abia atunci vor regreta toleranta cu care i-au tratat pe tigani. Toti sintem de vina, i-am acceptat cu prea mare usurinta aproape de noi ca vecini si i-am tratat ca pe oameni.Pina nu este prea tirziu trebuie sa se intreprinda ceva, altfel copii si nepotii nostri ne vor blestema pentru mostenirea lasata.

TzIGANII NU SUNT BHA-RATIZI !!! Lup PH-RATRAI. (brat-brod... phrat...) MAIMUTELELE lu' Rama, NU au ABSOLUT NIMIC in comun cu BHARATIZII. Tziganii se trag din AUSTRALOPITICI - NU din arieni! Ei au fost luatzi de mongo si vandutzi ca robi. (n-a migrat frate nici macar unu. Mongo stapaneau pe atunci toate caile, drumurile si potecile) (si nici macar dravidieni puri nu sunt la origini)

Am 23 de ani si sunt Pastor Protestant.Locuesc de mic copil in Spania nu am renuntat la identitatea mea si nu m-am casatorit cu o fata de alta natie pt vreau sa perpetuez sangele stramosilor mei. Dar dorul de Muntii Bucegi si de tara ma face sa ma gandesc serios sa ma mut in Noua Zeelanda caci se aseamana cu peisajul din Romania. In tara nu ma mai intorc, prea multi tigani si romani tiganizati sa instalat o tiganeala in totul si mass media contribuie mult la aceasta. Adevaratii romani vom ajunge precum evrei si libanezi sa nu mai avem tara.

Domnul care a trecut oceanul ca sa scape de tzigani a dat peste altii:negrii.

Nimeni pina la voi nu a aparat hotia. Negru ,alb ,galben nu are importanta culoarea ,toti putem trai intr-o societate civilizata-sunt exemple. Important este sa nu intre tiganii in tara, pentru ca atunci...-sunt exemple.Daca avea Romania norocul sa aiba cetateni negri in loc de tigani acum era un stat puternic si bogat in Europa. Totusi,sper ca intr-o zi marea majoritate a tiganilor sa devina oameni cinstiti si respectati in U.E.

Iliescu e de vina! dupa '89 avea nevoie de voturile TIGANILOR si le-a dat la schimb averile (furate, bineinteles, ca doar nu muncite!) confiscate de comunisti si dreptul de a se numi rromi. Romanii adevarati sunt mult mai prosti decat TIGANII si nu au stiut sa-si negocieze voturile. Nu e asa de complicat pe cat credeti. Eu sunt extremist: nu ii suport pe cei care fac neamul romanesc de rusine, fie ei TIGANI, romani, unguri, francezi, germani, spanioli. Se gasesc hoti, criminali, violatori, lenesi, puturosi in toate natiile pamantului doar ca proportiile sunt diferite. V-ati intrebat vreodata de ce Vadim, cat se da el de nationalist, nu a spus niciodata macar o singura silaba de rau despre TIGANI? Daca stiti raspunsul castigati tot respectul meu, daca nu atunci va mai injurati degeaba. Tot respectul pentru romanii si TIGANII cinstiti, moarte celorlalti!

Iliescu e de vina! dupa '89 avea nevoie de voturile TIGANILOR si le-a dat la schimb averile (furate, bineinteles, ca doar nu muncite!) confiscate de comunisti si dreptul de a se numi rromi. Romanii adevarati sunt mult mai prosti decat TIGANII pentru ca nu au stiut sa-si negocieze voturile. Nu e asa de complicat pe cat credeti. Eu sunt extremist: nu ii suport pe cei care fac neamul romanesc de rusine, fie ei TIGANI, romani, unguri, francezi, germani, spanioli. Se gasesc hoti, criminali, violatori, lenesi, puturosi in toate natiile pamantului doar ca proportiile sunt diferite. V-ati intrebat vreodata de ce Vadim, cat se da el de nationalist, nu a spus niciodata macar o singura silaba de rau despre TIGANI? Daca stiti raspunsul castigati tot respectul meu, daca nu atunci va mai injurati degeaba. Tot respectul pentru romanii si TIGANII cinstiti, moarte celorlalti-adica celor necinstiti!

sustin comentariul anterior. Ajunsa in Lisabona la studii, multi (sic!) din colegi si noi cunostinte m-au intrebat: daca sunt romanca, de ce nu am pielea inchisa la culoare, dinti de aur si nu miros urat.....

intr-adevar e o problema destul de sensibila pt romania.din pacate trebuie sa luam atitudine numai asa. nu e de mirare ca suntem confundati cu tiganii pt ca ne comportam la fel in afara tarii si numai. oare se gandeste cineva la felul cum se traieste in romania? unde hotia e pe primul plan si ca sa traiesti trebuie sa faci la fel? unde nu mai exista valori individuale si suntem cotropiti de persoane de joasa speta? unde nu exista respect pt nimic si se incurajeaza tanara generatie pt violenta si hotie? este grav sa observi ca tiganii,sau rromi cum se intituleaza au acaparat nu numai parte din teritoriu dar si cultura si multe altele si isi pot permite asta cu mare usurinta la adapostul unor averi pe care numai ei stiu cum le-au dobandit. solutia? sa facem cum au facut americanii versus indienii... ii putem aduna pe toti si sa facem rezervatie undeva pe insula mare a brailei ca avem spatiu nefolosit gramada. acolo pot trai in liniste in corturi si pot face oale sau ceaune

am fost in Germania cu o bursa de studii. intr-o discoteca m-am asezat pe o canapea.o persoana de varsta mea care statea alaturi a realizat, dupa accent, ca vin din alta tara. de unde? din romania. esti tiganca, nu? a fost urmatoarea intrebare. am raspuns zambind ca nu sunt si confuzia nu m-a deranjat deloc. poate unii dintre dumneavoastra care ati scris mai jos, v-ati fi simtit in acel moment jicniti. va jur ca nu m-am simtit deloc afectata si sunt foarte mandra de faptul ca mi-am dovedit mie insami ca nu am prejudecati. ce MA DERANJEAZA insa peste masura este daca vreti exact contrariul: cand suntem acuzati ca am fi adevarati tirani fata de aceasta etnie. nu ma deranjeaza ca sunt numita "tiganca" de vreo vanzatoare cu 8 clase din italia care considera asta ca un motiv sa ma priveasca cu superioritate, dar daca la o cina cu persoane educate mi se da peste nas cu drepturile acestei minoritati, care nu sunt respectate in romania, ma infurie peste masura. cazuri concrete de discriminare nu au. dovada ca nimeni nu stie exact care e cauza prolemelor de integrare a rromilor(care nu e xenofobia romanilor) si nici care sunt necazurile acestei etnii. Occidentalii nu au experiente personale in legatura cu mentalitatea si cultura acestei etnii. Europenii nu inteleg ca daca pentru romanii de rand si o buna parte a acestei etnii, "mai multi bani" reprezinta o solutie, altii se autoexclud din orice sistem in care se incearca a fi incadrati. Vestul si nici in randurile politicienilor nu se intelege ca acest popor nomad atata amar de vreme si-a pastrat identitatea si traditia prin opacitate si rezistenta la integrarea in orice fel de alt sistem social! suntem vinovati noi romanii de lene -pt ca suntem saraci si nu avem bani pentru somerii nostrii rromi sau nu-? asa gandesc vesticii care nu isi pot imagina ca poti munci din greu pe degeaba! suntem acuzati de vestici de dezinteres sau xenofobie? ei insisi dau dovada de xenofobie fata de romani mai mult decat fata de rromi. asa ca ar trebui sa transmitem catre europa ca avem nevoie sa stim de la europenii mai bogati ca noi si care au bani de studii si cercetari, cum trebuie procedat pentru a rezolva problemele acestei etnii numeroase, si nu sa fim acuzati de tot soiul de meschinarii. numai rromii sunt someri in romania? explicati ca locuri de munca nici pentru romani nu se gasesc, dar ei nu au unde sa se planga de discriminare impotriva romanilor. numai rromii sunt saraci si bolnavi in romania?noi restul mancam numai lapte si miere... iar sistemul sanitar este deosebit de primitor si la standarde de calitate numai pentru romani! Eu una nu cunosc vreun rrom cinstit care sa fi fost alungat de pe undeva. si cunosc rromi cinsiti! Iar in strainatate vad numai rromi necinstiti, care urla in gura mare de discriminare. cat despre termenul "rrom" e artificial si absurd! o sa inlocuiti cuvantul "tigan" si in baladele folk care creaza o imagine frumoasa asupra acestei etnii?

Da,aveti dreptate dar o carte cum este: Le petit Robert,cu tema(Au Coeur des langues d Europe)scrie frumos de limba noastra dar da cu batul in balta punind fotografia unei satre de rromii chicind in carti.Ce spune-ti frumoasa fotografie care sa ne reprezinte, nu.Acesta cartulie am vazut-o in Québec-Canada.Dar parerea celor de aici este ca romanii sint primi care isi gasesc de lucru dintre imigranti si sint harnici.

cand o sa uite cuvintele ,furt, ,jaf la drumul mare,lene, si batjocura fata de cei care muncesc cinstit,o sa-i mai toleram! am o intebare! de unde au bani pt limuzine ,aur ,palate, daca nu lucreaza nicaieri si sunt analfabeti.e adevarat ca nu sunt toti la fel dar bulibasii astia ma dezgusta....tiganu tot tigan ramane, si mai grav tot mai multi romani au luat darul hotiei de la ei'in special tineretul care vrea totul de-a gata fara munca.


EUROPENII SUNT FOARTE CONFUZI! (si nu de azi... de ieri) - ca totzi occidentalii, in general...Idiotae confunda in mintea lor vascoasa - in care gandul nu mai are aripi, iar simtirea e pervertita si parazitata de demoni si lene - : JiDANII CU PERSII, PERSII CU TIGANII, TIGANII SI TURCII CU LATINII… GIPSI (Egyptiyans = Semites) cu GITANI. DAR, MAI RAU E CA DAU VANTURI LA GREU, SI, DIN ALEA PUTUROASE. CINE SE SCREME MASO SI DA VANTURI SADO? Iar, pentru confuziile de azi, multzumitzi-le jurnalistilor occidentali. MULTZUMITZI?!


Si de aceasta confuzie cine este de vina? Nu cumva cei de la conducere deoarece una din datoriile lor este aceea de a face cunoscuta Romania peste hotare.De ce nu se organizeaza anumite evenimente pentru a ne face cunoscuti ? De ce nu se ocupa de acest domeniu ? De ce cei de la guvernare nu sunt interesati de aceste lucruri ? De ce nu doresc acest lucru? De ce nu ii ajuta pe cei care doresc sa faca cunoscuta imaginea Romaniei asa cum este ea in realitate?Si cu bune si cu rele? Si mai ales de ce le este rusine de istoria lor, cu care alte popoare s-ar lauda? Ce au de castigat din acest fapt ca Romania nu este cunoscuta in lume? Iar daca nu au de castigat nimica chiar asa de romani sunt? De ce nu spun atunci acest lucru si cand doresc sa fie votati? De ce vor doar cand e de bine, iar cand trebuie sa puna umaru pentru a ne fi la toti mai bine unde sunt domnii cei responsabili de toate acestea???

"Cuc sa cloceasca si tzigan sa munceasca nu exista".Deja nivelul lor intelectual rar depaseste "manelist" ,dreptul la munca l-au, avut si pe timpul lui Ceausescu iar in buletin scria roman nu tzigan si nici rrom deci d-lor rromi noi romanii nu suntem rasisti si nici xeno...... Iar in ce priveste "hoti,pungasi,excroci...etc Cum fura tiganul asa fura si romanul si parlamentarul si lista poate sa continue.Sunt romanca si nu mie rusine cu ciorile noastre si ei occidentalii si americanii au "ciorile"lor dar bine au reusit si i-au pus la munca si au stiut sa-i integreze in societate.In occident nu sunt numai tziganii care fura sunt si romanii iar romanului ii este rusine de el ca este roman si ca vine din Romania,rromii sunt doar o scuza "nobila" printre alte scuze sa ne uitam in jurul nostru si sa ne intrebam sincer: Romane, de ce iti este rusine de tine ?Tiganii sunt solidari intre ei si mindrii,nu-si ascund originile(de altfel ar fi dificil)ar trebui sa-i lasam sa plece sa "munceasca"unde vor (Spania,Franta,America...Alaska)si in felul acesta scapam reciproc UNII de ALTII.Si cum spunea cineva mai sus citez:"Drum bun si nu va uitati manelele"!

Paiii, ce vede occidentalu' care viziteaza Romania?! CINE-A BAGAT TzIGANII IN CASELE CELE MARI DE PE CENTRU - din ficare orashel mai rasarit? Cine-a mai vazut vreo shatra de tzigani in Romania? De altfel, ei formeaza azi mai mult o entitate SOCIALA foarte eterogena (nu etnie!)- in care gasim din belshug toata scursura societatzii (de cei din E, vorbim). Folosesc o "limba" compozita (enorm de multe imprumuturi - inca de la inceputuri) in care grupurile respective nu se prea pot intzelege. Si, nu grupurile traditzionale, ale "nomazilor"..., creaza cele mai mari probleme, aici si aiurea, ci aia "ROMANIZATzI". Iar daca ascultatzi maneaua (pura, dobrogeana...) observatzi ca n-are asemanare... cu manelele de azi, scoase si promovate (prin destul de multe "televiziuni" - nu?) de mafia arabo-tziganeasca, prin concursul nemijlocit al celei securisto-nomenclaturiste (si a celorlalte). Ghici! Ce se intampla cand statu', respectiv hoitu, de atata stat intra in putrefactzie, sau o coruptzie generalizata? (weeell,... coruptzia carnii e urma timpului).


este vina guvernului Rom&agrave;n , c&agrave; se întîmpl&agrave; asa . Nu se complic&agrave; prea mult putem zice deloc , pentru a explica mai bine ce este un rom&agrave;n si ce este un rrom , mai bine zis ar trebuie s&agrave; se vorbiasc&agrave; mai mult de toate aastea dar nare cine , ambasadele dau vina pe rromi este mai simplu rom&agrave;nii la fel , europenii la fel si tot asa....

A SPUS DEJA CINEVA IN CATEVA VORBE CHINTESENTA; ACUM O REPET, MAI JOS, DOAR, DOAR, VA VEDEA CINEVA CU MAI MULTA JUDECATA SI AUTORITATE DECAT FOSTELE (ACTUALELE?) AUTORITATI CARE AU PROMOVAT-O SI CARE POARTA ASTFEL INTREAGA VINA: (judecati si singuri !) << De confunzia asta sunt vinovate si fostele autoritati care le-au permis sa bata moneda pe denumirea de rrom, vezi doamne tigan e peiorativ! Amintiti-va ca pana acum cativa ani indicativul de tara al Romaniei era Rom, ganditi-va numai cam cum era sa te duci cu masina prin Europa si sa-ti scrie Rom pe portbagaj :)>> Fostul regim a avut tot interesul sa promoveze confuzia pentru a da de lucru la romanii adevaratzi ca sa aibe atatea probleme cu ce rezulta din toate astea si sa nu mai aibe timp si energie sa gandeasca la cele care le-ar fi facut unora concurenta in afaceri, achizitii proprietati etc. Subtil dar de efect la mase si pe durata nelimitata... IN CONSECINTA, PROPUNEM REVIZUIREA CAT MAI E TIMP A ACTUALEI DEFINITII SI ASTFEL IMPUNEREA NUMELUI DE "TZIGANI" CUM A FOST DINTOTDEAUNA DENUMIREA ACESTEI ETNII, CUNOSCUTA ASTFEL ATAT LA NOI DAR CHIAR SI IN EUROPA SUB ACEST NUME OFICIAL.


nu este prea mare diferenta intre tigani si romani


Locuiesc in franta de trei ani. Pentru ca vorbesc cu accent sunt intrebata destul de des ce origine am. Nu am fost niciodata confundata cu un rrom, nu am simtit nici un fel de discriminare. Singura umilinta pe care o resimt este atunci cand apelez la Consulatul Romaniei. Functionarii acestei institutii sunt foarte amabili cand raspund si imediat ce-si dau seama ca esti roman incepe discriminare, tipa, iti vorbesc urat,nu te informeaza corect sau folosesc termeni pe care nu toata lumea ii inteelege.


Ma mir, cum de nimeni nu s-a gandit pana azi sa schimbe denumirea CETATII ETERNE, numita ROMA. Ca sa nu mai existe nici o confuzie! Ca numele de Roma, e cunoscut pe tot globul (vezi, Papa de la Roma…). N-am auzit pe nimeni care sa se planga (inca!), ca Papa de la Roma e confundat cu papa tziganilor (n’asha?). AMBASADELE VATICANULUI AR TREBUI SA IA IMEDIAT O-POZITIE. Se incerca prin asta, modificarea ISTORIEI LUMII - care probabil va reusi, avand in vedere viteza cu care se inmultesc tziganii si indienii din India (cu sprijin anglo-american?).


Domnule, care spui ca am trecut oceanul si am dat peste negri, vreau sa-ti spun ca diferenta de civilizatie si bun simt a negrilor este foarte mare in comparatie cu a multor romani, tiganii nici nu mai trebuie pusi in discutie.Acesti negri nu scuipa pe jos nu injura de D-zeu, iar o mare calitate care la noi lipseste cu desavirsire este faptul ca sint uniti. Problema unuia este problema tuturor. Pe cind si la noi?


Eu cred ca tiganii ar trebui impartiti in cateva categorii: 1.Cei care au luat in stapanire orasele mari din tara si si-au construit palate de doi lei (unii au distrus cladirile anterioare sa-si construiasca palatele - vezi tiganii delanga Parcul Rozrelor din Timisoara). Acestia au inteles sa epateze cu averea lor. Copii lor, imbrcati de mici in aur, considera ca mai bine dau o lovitura in Occident decat sa mearga la scoala 2.Cei care si-au facut palatele de la Filiasi, Strehaia sau alte localitati din Oltenia, Moldova sau Ardeal. Acestia sunt un fel de surogat al primilor. Nu au ajuns la "maturitatea" smechereasca a primilor. 3.Cei albi care iti vand "antibeibi" si rolexuri false. Ei se mai ocupa si cu tablaria. Astia par a fi in regula si sunt gentlemani, sau gentleperson daca e sa vorbim politic corect. 4.Cei care umbla cu fier vechi,bibelouri, covoare etc, adica tiganii oraselor. 5.Cei care traiesc in mizerie, fie la orase, fie la sate. Poate ca ar mai fi si alte categorii, dar acum nu imi mai vin in minte. Din punctul de vedere al clasificarii facute, cred ca trebuie sa ii tratam si pe ei. Nici mie nu imi plac, dar am avut experiente diferite. Daca la Lizeanu, in Bucuresti, in timp ce eram cu un prieten, ne-a oprit o gasca sa ne intrebe "pe cati dintre ei ii putem bate?" si a trebuit sa o luam la sanatoasa, pentru ca altefel nu puiteam scapa nealtoiti, intr-un rapid pe Ruta Timisoara - Bucuresti, cativa dintre cei albi, cum i-am denumit, mi-au luat apararea. E dificil sa ii pui pe toti in aceeasi oala. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei este tigan. Parintii lui au muncit o viata intreaga la uzina, mama lui, cu toate ca era surda, lucra la samota ( o sectie dintr-o uzina nde se fac samote), munca grea. Nu au furat, nu au deranjat cu nimic niciodata. Iata, deci, ca se poate. Asa cum spunea cineva, trebuie sa ii ajuti sa se integreze. Cei care nu vor, nu vor si cu asta basta, sa nu uitam ca peste tot in lume exista o categorie de oameni care nu vrea sa se integreze. Si cum mesajele lungi sunt usor de scris, dar greu de citit, va las.


Rom sau roman, nu e nici o diferenta, asa ca nu vad ce atata galceava !


eu traiesc in spania sunt sportiva de performanta si eu la randul meu ma simt discriminata de catre colegele mele spanioloaice..intr-o noapte iesind din discoteca cu doua dintre colegele mele gasim masina uneia dintre ele cu geamul spart si masina golita la care cealalta cu gura pana la urechi imi rade in nas: cine stie raluca o fi fost unul dintre familiarii tai!!! va dati seama cum m-am simtit mai aveam un pic si ii jucam pe cap..dar la ce folos..


Domnule PhD care locuieste in SUA ("Daca va intrebati cine va face de rusine in strainatate, stimati domni, nu sunt romii, ci acei dintre..."), evident ca cei care locuiesc in SUA nu pot sa priceapa cum minoritatea etnica numita tzigani este o problema pentru Romania si de ce romanii sunt tiganofobi (nu xenofobi cum afirma domnia ta - ati remarcat cumva cum trateaza romanii pe strainii veniti in vizita in Romania? Se poate numi ca romanii sunt xenofobi?), pentru ca nu au avut niciodata contact cu ei, ca comunitate. Du-i putin prin Romania, Bulgaria, Ungaria, fosta Iugoslavie sa faca un pic cunostinta cu ei si or sa inteleaga de ce romanii ii urasc (si nu se abtin sa afirme asta) pe tigani asa cum si ei, americanii albi care traiesc in cartiere bune, urasc, fara sa faca public, pe negrii care locuiesc in ghetou. I-ai vazut ce atenti devin cand vad picior de negru prin cartierul lor de case de 200 de mii de dolari? Asa ca domnule PhD, lasa ipocrizia deoparte si aerul de superioritate cread de educatia inalta a domniei tale, ca nu-ti sta bine.


muncesc in olanda de multi ani nu m-m simtit niciodata jignit nu s- facut niciodata vre-o comparatie s-au vre-o aluzie printre colegii mei de munca desi sint toti olandezi sint chiar foarte respectat le mai povestesc eu patanii de-a mele cu tigani fiindca sint destui s-in satul in care locuesc in tara toti o apa si-un pamint si rid cu pofta ei si mie imi vine-a plinge am chiar un prieten tigan la lasat masa la casa de copii acum munceste aici nu fura chiar il apreciaza patronul e de vreo 4 ani aici si o blesteama pe masa in fiecare zi si totusi ii mai trimite cite 100 de euro citeodata chiar daca n-a facut nimic pentu el cica sa aiba de bautura poate crapa mai repede dar ca asta sint numai 1 la suta si asta datorita hotilor care au condus tara de la antonescu incoace pina in zilele noastre si asa ramane fratilor pacat mare pacat


As adauga un alt punct de vedere. Cineva spunea mai sus de educatie; parerea mea este ca daca nu a reusit Ceausescu sa-i educe atunci cand cu totii mergeam la scoala cu cheia de gat si biletul de autobuz in mana pe la 7-8 ani cu carti gratuite si doar cateva caiete ieftine nu va reusi democratia cand trebuie sa platesti toate astea. Discriminare? Oare cine este discriminatul? Lor le dadea STATUL apartemente noi si dupa aceea scoteau parchetul si faceau foc in mijlocul camerei, pe cand "noi discriminatorii" aveam nevoie de locuri de munca, adeverinte, si sa fii pe lista de asteptare. In Germania Hitler s-a "preocupat" sa-i rareasca, in Spania unde erau foarte multi Franco i-a cerut ajutor lui Hitler, iar in Romania s-au inmultit ca iepurii din cauza "discriminarii". Felicitari celor putini care au reusit sa se integreze acolo unde sunt indiferent de profesia pe care o practica si ma gandesc ca nu le este usor sa-si faca un drum in cariera profesionala. Cat despre marginalizare, se marginalezeaza singuri pentru ca daca reusesc sa-si cumpere masini de marca germana sa-ar putea sa le ramana ceva si pentru carti si caiete. Cat despre ambasade, suntem natia cea mai abandonata din punct de vedere al lucratorilor din ambasade. De fapt ce sa astepti de la niste persoane care majoritatea nu stiu limba tarii in care mananca painea. Cat despre europenii care confunda rromii cu romanii denota faptul ca sunt destul de analfabeti majoritatea dintre ei. Un exemplu: in Spania 50% din populatie nu au citit in viata lor o carte. Ce astept? Sa ia tiganii pasapoarte franceze, germane, engleze, spaniole si sa-i integreze ei mai bine. Succes fratilor!!


"Daca va intrebati cine va face de rusine in strainatate, stimati domni, nu sunt romii, ci acei dintre dumneavoastra, a caraor caracteristica de baza pare sa fie gnoranta si ridiculozitatea. Chear si cel mai simplu om de la tara stie ca un om educat se comporta ca atare. Mult mai mult de atat. Un om educat gandeste, analizeaza, si are capacitatea de a intelege. Asa zisii "romani educati" din Spania sau Alaska, nu fac altceva decat sa discrediteze propria lor etnie prin aroganta si stupiditate. Il intreb pe romanul din Alaska care ' merge si el la colegiu" Stimate educatule cum crezi ca ar reactiona negrii din America daca ziarele s-ar referii la ei cu derogativul "nigger"? Daca esti cu adevarat un tip inteligent, si ai capacitatea de a anzliza, atunci intelegi scopul intrebarii mele. Daca nu, dormi in continuare in ignoranta ta. Eu sunt de etnie Roma, si sunt mandru de cine sunt. Locuiesc in US, unde am obtinut BS in Istoria Europei de Est, Master's in International Relations, si un PhD in International Relations de la Columbia University. Deci, stimati domni, Romii nu sunt 75% hoti, asa cum incerca sa ne convinga aici un "roman de bine", ci sunt, si au capacitatea, de a fii oamnei educati, cu conditia sa aiba conditiile propice care le permite acest lucru, incluzind lipsa ignorantei manifestata de unii romani. Si inca ceva. V-ati intrebat cum sunt vazuti romanii in SUA? Va spun eu. Nu prea bine. Iar despre Romania nu se stie mai nimic. A, ba da. Dracula, Nadia Comaneci, Ceausescu,saracia, anti-semitismul, xenofobia si ignoranta. Pentru cei de la Jurnalul National. Domnilor, transformandu-va ziarul intr-un forum de propaganda fascista, nu va ajuta la schimbarea imaginii Romaniei peste hotare. Incercati sa va detasati de astfel de atitudini. E pentru binele Romaniei, si a acelor oamnei care sunt cu adevarat buni romani. " Sunt in perfect acord cu domnul care a notat randurile de mai sus. Si imi exprim regretul pentru conationalii mei care fac afirmatii atat de ingrozitoare,
nicudrag
 
Messages: 108
Inscrit le: Ven Jan 28, 2005 6:41 am
Localisation: Bucuresti, Romania

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron