Medic roman cu jalba-n protap la Paris

Medic roman cu jalba-n protap la Paris

Messagepar christine » Mer Août 23, 2006 7:15 am

Medic roman cu jalba-n protap la Paris

Dan Gheorghe

REALITATEA ROMANEASCA
23 08 2006

Presa franceza a prezentat pe larg cazul Ralucai, o femeie de 34 de ani din Romania. Este medic, a studiat timp de sase ani in tara natala, si-a incheiat studiile in 1999.
Mai mult decat atat, ea a vrut neaparat sa munceasca in Franta. Sa-si faca acolo meseria. Se simtea legata de aceasta tara. Mai ales ca a crescut cativa ani in Maroc. A fost acolo alaturi de parintii ei, profesori. Asa ca a invatat franceza la perfectie. Dar nu e medic in Franta doar pentru ca a vrut romanca. A dorit-o si tara lui Balzac.
"Am venit in Franta intr-o perioada in care si aceasta tara avea nevoie de medici. A fost organizat un concurs in ambasade. L-am trecut", a spus Raluca, a carei declaratie a fost preluata si de Romanian Global News.

Romani si francezi, egali la specializare

Toate bune si frumoase. Un viitor deosebit se deschidea tinerei. A urmat o perioada de patru ani in care femeia a lucrat in Franta si s-a specializat in anatomie patologica. Este o disciplina pe care specialistii o numesc "de pionierat".
Medicul roman da si cateva explicatii despre munca sa. "Disciplina consta in analizarea in laborator a probelor prelevate in cadrul unei operatii. De exemplu, ni se trimite o parte a colonului unui pacient care are cancer. Noi analizam tipul de maladie, stadiul, ceea ce va determina tratamentul de urmat. Este stresant, pentru ca trebuie sa dam un raspuns intr-un interval scurt", explica romanca. Tot ea spune ca de-a lungul timpului petrecut in Franta si-a dat seama ca e privita ca un specialist de mana a doua doar pentru faptul ca vine dintr-o tara din estul Europei si mai ales pentru ca tot acolo si-a facut studiile. Nu conteaza faptul ca in ultimii patru ani a studiat alaturi de colegii ei francezi, ca a trecut prin aceleasi evaluari, aceleasi stagii.
"La final, colegii francezi au o diploma si isi incep cariera. Dar noi, cei care nu suntem francezi, avem o diploma care nu este recunoscuta in Franta. Nu avem dreptul de a profesa, nu avem dreptul de a participa la concursuri de practica in spitale, nu avem dreptul sa ne deschidem un cabinet. Prin derogare, spitalele ne pot recruta in contracte speciale de asistenti asociati, pe termen de un an, pentru o perioada totala de sase ani. In termeni financiari, discriminarea este uriasa. Practicienii din spitale castiga de doua ori mai mult decat medicii care au diplome din afara Uniunii Europene, desi fac aceeasi munca", se arata revoltata romanca.

Protestul va continua

Dupa ce a lucrat la un spital din Dijon, Raluca s-a intors acum la Paris, avand in prezent un contract cu o clinica din aceasta zona. Trebuie precizat ca cea care protesteaza in capitala Frantei este deja cetatean francez.
Romanca a fost naturalizata in 2005, iar in prezent face parte din Sindicatul National al Practicienilor cu diplome din afara Uniunii Europene. "Suntem mai putin scumpi. Doi medici la pretul unuia singur", exclama femeia.
Raluca are deja experienta protestelor, alaturi de ceilalti colegi ai sai care se afla in aceeasi situatie. Toata luna iunie a petrecut-o in fata Ministerului Sanatatii de la Paris. Acum spune ca e decisa sa continue protestul pana cand autoritatile franceze isi vor schimba politica fata de specialistii veniti din est.
christine
Site Admin
 
Messages: 276
Inscrit le: Mar Jan 25, 2005 6:29 pm

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron