"Nee"-ul olandez, un nou cui...

"Nee"-ul olandez, un nou cui...

Messagepar nicudrag » Ven Juin 03, 2005 6:44 pm

"Nee"-ul olandez, un nou cui in cosciugul Constitutiei europene

Dupa socul respingerii de catre francezi a Constitutiei europene, masivul "Nee" exprimat, la distanta de numai cateva zile, de catre olandezi nu a facut decat sa accentueze deziluzia liderilor europeni, desi majoritatea, pentru a pastra aparentele, incearca sa se cramponeze de procesul de ratificare - inca in plina desfasurare - a tratatului constitutional. "Trebuie sa constatam ca Europa a incetat sa ne mai faca sa visam", a declarat presedintele in exercitiu al UE, primul- ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker. "Sunt insa de parere ca procesul trebuie sa continue in alte tari", a adaugat el, fara a-si ascunde, insa, nelinistea fata de perspectiva referendumului programat in propria tara pentru data de 10 iulie. "Procesul ratificarii trebuie sa continue", a subliniat si cancelarul german Gerhard Schroeder, care ramane convins ca "avem nevoie de Constitutie, deoarece dorim o Europa democratica, sociala si puternica". Pentru presedintele francez Jacques Chirac, ai carui compatrioti au fost primii care au spus nu Constitutiei, rezultatul referendumului din Olanda oglindeste "asteptarile, intrebarile si preocuparile legate de proiectul european. Revine acum tuturor celorlalte tari membre ale Uniunii Europene sa se exprime la randul lor'", a mai spus seful statului francez. "Nici francezii, nici olandezii nu sunt cei care trebuie sa decida ce gandeste poporul danez", i-a tinut isonul premierul Danemarcei Anders Fogh Rasmussen.

"Situatia poate fi comparata cu inceputul destalinizarii in URSS"
In schimb, presedintele Republicii Cehe, Vaclav Klaus, care face parte din eurosceptici, a calificat votul olandez ca "un semnal clar si hotarat al oamenilor din Europa care indraznesc sa spuna ca regele e gol". Este ca ruptura unui dig, a mai spus presedintele, care a mers pana acolo incat a comparat situatia de dupa respingerea de catre Franta si Olanda a Constitutiei cu inceputul procesului de destalinizare infiripat in URSS in 1956: "Inaintea discursului lui Hrusciov nimeni nu indraznea sa cracneasca impotriva lui Stalin si deodata gheata s-a spart". Mai putin incorsetata de subtilitati diplomatice, presa europeana se situeaza pe pozitiile unui accentuat pesimism. "Daca votul Frantei a afectat serios tratatul constitutional, olandezii i-au dat lovitura de gratie", scrie cotidianul londonez Guardian, aproape aceleasi cuvinte fiind folosite si de alte ziare din Spania, Italia, Grecia s.a.m.d.

"Noile state membre - tapii ispasitori ai economiilor subrezite ale Occidentului""
Trei zile dupa refuzul francez, Nee-ul si mai categoric al olandezilor arata ca proiectul se afla in faza de cancer terminal", estimeaza El Pais (Spania), in vreme ce cotidianul belgian Le Soir recurge ca figura de stil la imaginea "unui nou si ultim cui in cosciugul Constitutiei". In fine, cotidianul danez Information apreciaza ca "vechea Europa este cea care se ridica impotriva noii Europe" si ca "noile state membre sunt tapii ispasitori ai vechilor economii subrezite ale Occidentului". O idee recurenta in multe comentarii este cea a insatisfactiei daca nu chiar a revoltei impotriva elitelor politice din principalele tari europene. Partidele de guvernamant din aceste tari sustin ca aplicarea unor reforme dureroase in spiritul economiei de piata constituie singura cale a unui viitor mai bun, in timp ce oamenii de rand, pentru care ideea unei Europe extinse echivaleaza cu sfarsitul protectiei sociale, replica sec: nu va credem, afirma analistul american Richard Bernstein.

Romulus CAPLESCU

ADEVARUL - 03 iunie 2005


Constitutia UE a mai primit o lovitura fatala
Olandezii au spus "Nee"


Alegatorii olandezi au dat o noua lovitura, s-ar putea chiar decisiva, Constitutiei Europene, la trei zile dupa "nu"-ul francez, respingand masiv miercuri, prin referendum, textul tratatului, cu 61,6% din voturi. Numai 38,4% din votanti s-au exprimat in favoarea Tratatului constitutional european. Rata de participare a fost de 62,8%, mult peste asteptari, dar si celei inregistrate la scrutinul pentru Parlamentul European din iunie 2004 (39,1%). La fel ca si in Franta, motivele votului negativ sunt opozitia fata de noua extindere a Uniunii si teama pierderii identitatii nationale si a suveranitatii. Nemultumirile au fost alimentate insa si de chestiuni caracteristice strict Olandei. Una dintre ele este dorinta de a pastra Constitutia extrem de liberala pe care o are Tara Lalelelor. Nu in ultimul rand, olandezii si-au sanctionat si propriul guvern, pe care-l considera vinovat de cresterea preturilor dupa introducerea euro.
Referendumul din Olanda, primul dupa mai bine de 200 de ani, are doar rol consultativ. Asta inseamna ca textul Constitutiei Europene trebuie ratificat si de Parlamentul olandez. Majoritatea partidelor au anuntat insa ca vor respecta rezultatele scrutinului, in cazul in care peste 30% din olandezi se prezinta la urne - prag care a fost cu mult depasit.
Premierul crestin-democrat, Jan Peter Balkenende, s-a declarat "foarte dezamagit" de victoria neta a taberei opozantilor Constitutiei Europene, insa a subliniat ca va respecta rezultatul. "Este ingrijorator ca Olanda, una dintre tarile fondatoare ale UE, care de obicei sustine innoirile, a lansat un semnal care indica faptul ca doreste o pauza", a mai declarat premierul.


Viorica Marin

ADEVARUL - 03 iunie 2005
nicudrag
 
Messages: 108
Inscrit le: Ven Jan 28, 2005 6:41 am
Localisation: Bucuresti, Romania

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron