Francezi, fiţi mai puţin aroganţi şi învăţaţi engleza!

Francezi, fiţi mai puţin aroganţi şi învăţaţi engleza!

Messagepar christine » Lun Juil 24, 2006 6:28 am

Francezi, fiţi mai puţin aroganţi şi învăţaţi engleza!


Francezii trebuie să muncească mai mult şi să renunţe la aroganţă dacă doresc ca ţara lor să redevină ce a fost, a scris ministrul de interne, Nicolas Sarkozy, într-o carte lansată recent şi intitulată Temoignage (Mărturie). În volumul de 281 de pagini recent lansat, ministrul cere mai mult efort, reforme şi încetarea obiceiului francez de a da lecţii celorlalţi. Tirajul iniţial a fost de 130.000 de exemplare, iar editura XO Editions speră ca lucrarea să devină un succes.

Dând exemplul Marii Britanii contemporane, Sarkozy cere alegătorilor francezi să accepte faptul că Franţa este în declin şi să adopte economia de piaţă ca metodă de a revigorare a acesteia.

Presa comentează că aprecierile ministrului reprezintă o loterie electorală într-o ţară care a votat în mod repetat pentru ajutoare sociale generoase şi concedii de odihnă extinse şi care va fi invitată de Partidul Socialist să facă la fel la alegerile prezidenţiale din primăvara anului viitor.

"Cred că în societatea franceză există o cerere puternică pentru reinstaurarea unor valori ale dreptei republicane: muncă, respect pentru autoritate, familie, responsabilitate personală", a afirmat Sarkozy.

Deşi neagă existenţa unor animozităţi între el şi preşedintele Jacques Chirac, ministrul nu face nici o încercare de a ascunde deosebirile dintre ei. Sarkozy critică aproape fiecare decizie importantă a şefului statului, incluzând ameninţarea cu respingerea rezoluţiei ONU referitoare la războiul din Irak şi aprobarea aderării Turciei la Uniunea Europeană. Mai mult, candidatul la preşedinţie afirmă că Franţa ar trebui să nu mai insiste pentru utilizarea limbii franceze la negocierile internaţionale, preferând engleza. "

"Ar trebui să ne întrebăm de ce ne cumpără britanicii casele în Dordogne, în Perigord... şi în multe alte regiuni. Răspunsul este pentru că pur şi simplu moneda britanică este cu zece la sută mai puternică decât cea franceză, iar standardul de viaţă în Regat este mai bun decât cel din Franţa", a spus Sarkozy.

A. O.
ADEVARUL 24 07 2006
christine
Site Admin
 
Messages: 276
Inscrit le: Mar Jan 25, 2005 6:29 pm

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron