Cultura bistrourilor, in pericol

Cultura bistrourilor, in pericol

Messagepar christine » Lun Juin 12, 2006 5:38 am

Cultura bistrourilor, in pericol

EVENIMENTUL ZILEI
12 Iunie 2006
Flavius Toader

Bistroul, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Frantei, are toate sansele sa dispara rapid din peisajul Parisului sau al oraselor de provincie din Hexagon, scrie publicatia britanica "The Guardian".

In urmatorii zece ani, spun statisticile, daca tendinta se mentine, bistrourile din Franta vor mai avea doar trei posibilitati: sa se transforme in "baruri tematice", sa fie inghitite de unul dintre marile lanturi de restaurante sau, pur si simplu, sa dispara de pe piata.

Un studiu dat recent publicitatii, scrie gazeta britanica, a dezvaluit ca cel putin 5.000 de patroni de bistrouri intentioneaza sa renunte la afacere in urmatoarele 12 luni.

Situatia este ingrijoratoare tinand cont ca in Franta mai exista doar 45.000 de astfel de stabilimente, numai a cincea parte din numarul de bistrouri care popula Franta in urma cu 30 de ani.

Campanie de salvare

O coalitie de patronate din domeniul alimentatiei publice a lansat deja o campanie cu sloganul "Salvati bistrourile noastre" si incearca sa lupte impotriva factorilor care duc incet, dar sigur, la disparitia tipicelor cafenele frantuzesti.

Printre principalele cauze, spune un purtator de cuvant al campaniei, Cyril Pereira, se afla incurcata birocratie franceza. Destul de mult au contat si campaniile guvernamentale impotriva condusului in stare de ebrietate, care au redus numarul accidentelor de pe sosele, dar si consumul de alcool din bistrouri.

Un element important in aceasta ecuatie este si schimbarea obiceiurilor din viata de zi cu zi a francezilor. "Oamenii nu mai vin la bistrouri ca sa stea de vorba. Folosesc internetul si un ecran. Relatiile dintre oameni au devenit virtuale", spune Cyril Pereira, citat de "The Guardian".
christine
Site Admin
 
Messages: 276
Inscrit le: Mar Jan 25, 2005 6:29 pm

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron