Francezii resping modelul economic european ultraliberal

Francezii resping modelul economic european ultraliberal

Messagepar nicudrag » Mar Mai 31, 2005 7:32 am

Francezii resping fara rezerve modelul economic european ultraliberal
Votul este o expresie clara a nemultumirii fata de actualul guvern


Alegatorii francezi au respins cu o substantiala majoritate, la referendumul de duminica, Constitutia europeana ce le-a fost supusa spre aprobare, ceea ce ar putea da o lovitura fatala documentului, care trebuie ratificat (fie pe calea referendumului, fie printr-un vot direct al parlamentelor) de toate cele 25 tari membre ale Uniunii Europene. Imediat dupa aflarea rezultatelor, inca in cursul noptii de duminica, partizanii respingerii s-au adunat in Piata Bastiliei - simbolul revolutiei franceze - scandand "Am castigat", sufland din trompete si batand la tobe.
De la extrema-dreapta la extrema-stanga: stranii convergente de interese
Tabara ostila tratatului constitutional european a fost alcatuita dintr-o bizara convergenta de forte politice, de la partidele de dreapta si extrema-dreapta (Le Penn) pana la comunisti, trotkisti si disidentii socialisti (reuniti in jurul lui Laurent Fabius, nr. 2 al Partidului Socialist). Tabara favorabila tratatului, in frunte cu presedintele Jacques Chirac, a grupat, la fel de ciudat, partidul guvernamental de centru dreapta UMP si principala formatie a opozitiei, Partidul Socialist sau mai bine zis fractiunea condusa de Francois Hollande, principalul fruntas al partidului.
Aderarea Romaniei si Bulgariei a jucat un rol secundar
E firesc sa se puna intrebarea ce a determinat infrangerea categorica a taberei proconstitutie. Cauzele sunt multiple. Chiar daca principalul artizan al Constitutiei europene este un francez, Valery Giscard D'Estaing, compatriotii sai sau o majoritate a acestora sunt nemultumiti de ceea ce ei percep ca fiind accentele ultraliberale ale tratatului constitutional, bazat, dupa modelul anglo-saxon, pe libera competitie economica, fara nici un fel de ingradiri (pentru a se putea face astfel fata sfidarilor globalismului, in special concurentei americane), in detrimentul protectiei sociale. Ei par a nu vedea cu ochi buni ceea ce considera a fi diminuarea influentei Frantei in Uniunea Europeana largita. De asemenea, nu par a fi de acord cu lumina verde data unei posibile aderari a Turciei la UE. Majoritatea analistilor sunt de acord ca intrarea in UE a celor doi noi membri, Romania si Bulgaria, a jucat un rol secundar in optiunea francezilor, desi unii se tem de posibila concurenta pe care mana de lucru ieftina din aceste tari, ca si din tarile est-europene deja membre, o pot face mainii de lucru autohtone. In special partidele de stanga s-au temut de acest pericol, in vreme ce partidele de dreapta si extrema-dreapta au agitat sperietoarea unei migratii nelimitate. In fine, dar nu in ultimul rand, un rol important l-a jucat insatisfactia fata de actualul guvern fata de slabele sale performante pe plan economic si social, votul de duminica prefatand o perioada de serioase framantari politice interne.
Votul prefateaza o profunda criza interna
Presedintele Chirac a suferit o grea infrangere personala, aflandu-se, in prezent, intr-o situatie precara. Seful partidului de guvernamant, Nicolas Sarkozy, rivalul lui Chirac la fotoliul prezidential, a afirmat ca, prin votul lor, "francezii ne indeamna sa actionam cat mai repede si viguros pentru a schimba status quo-ul" - cuvinte ce par sa indice faptul ca isi etaleaza deschis veleitatile de a deveni viitorul ocupant al Palatului Elyssee. Pentru ministrul de Externe, Michel Barnier, rezultatul votului constituie "o reala dezamagire". De partea cealalta, Philippe de Villiers, unul dintre principalii eurosceptici, a sustinut ca Franta se gaseste confruntata, ca urmare a votului, cu "o criza politica majora", solutia fiind sau demisia lui Chirac, care s-a implicat profund in campania proconstitutie, fie dizolvarea Adunarii Nationale si proclamarea de alegeri generale anticipate. Cat de profunda este criza interna, ramane de vazut. Oricum, soarta premierului Jean-Pierre Raffarin este pecetluita, demisia lui fiind asteptata din moment in moment. Posibili inlocuitori: fie Sarkozy, desi ambitiile acestuia sunt mult mai mari, fie actualul ministru de Interne Dominique de Villepin, apropiat al lui Chirac, fie in fine ministrul Apararii d-na Michelle Alliot-Marie. Framantari profunde se prefigureaza si in sanul Partidului Socialist de opozitie, scaunul lui Hollande fiind serios amenintat de Laurent Fabius, cel ce a fost potrivnic tratatului constitutional.
Visul Europei unite nu a fost spulberat
Va spulbera votul de duminica visul unei Europe unite? Vor urma, exemplul Frantei potrivit principiului dominoului, si alte tari care trebuie sa se pronunte asupra Constitutiei? Cei care sunt de aceasta parere sustin ca toate eforturile anterioare de unificare a Europei incepand cu imperiul roman au esuat. Dimpotriva, in conceptia partizanilor ideii europene, cel mult poate fi vorba de o mica intarziere in realizarea unui proiect care corespunde intereselor vitale ale tuturor popoarelor continentului.
Romulus CAPLESCU
nicudrag
 
Messages: 108
Inscrit le: Ven Jan 28, 2005 6:41 am
Localisation: Bucuresti, Romania

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron