Filtru francez pentru imigranti

Filtru francez pentru imigranti

Messagepar nicudrag » Dim Mars 05, 2006 9:53 am

Filtru francez pentru imigranti

Numai strainii cu multe diplome vor fi bineveniti in Franta

EVENIMENTUL ZILEI
Calin Stoica-Diaconovici
calin.diaconovici@ evz.ro
Marti, 07 Februarie 2006

Nicolas Sarkozy prezinta planul Frantei de selectare a imigrantilor cu diploma
Nicolas Sarkozy, ministrul de interne francez, a prezentat duminica in presa din Hexagon liniile generale ale planului pentru „imigratie selectiva”, un concept nou care va acorda prioritate la stabilirea in Franta a strainilor cu diplome universitare si va inlesni expulzarea muncitorilor venetici nedoriti. Planul de masuri, ce urmeaza sa fie prezentat spre aprobare in cabinetul francez la mijlocul acestei saptamani, a fost promis de Sarkozy dupa revolta urbana care a aprins anul trecut mahalalele marilor orase franceze.

Integrarea „a la francaise" a esuat
Sistemul de integrare (a strainilor - n.r.) in stil fratuzesc nu mai functioneaza... Nu mai vrem imigratie ca un fenomen la care suntem supusi, ci o imigratie aleasa. Iata principiul noii politici de imigratie pe care il sustin”, a sintetizat Sarkozy planul sau, in interviul-manifest acordat publicatiei „Le journal du dimanche”. Ministrul de interne vrea conceperea unui „sistem de punctaj” care sa schematizeze clar principiile asimilarii „noilor francezi”.
Pe scurt, strainii care vor sa studieze in Franta vor avea prioritate numai daca aleg o universitate unde se constata un deficit de studenti. Pentru imigrantii absolventi de studii superioare, statul francez intentioneaza sa ofere un „permis de sejur” de trei ani, care va fi insa acordat de preferinta cercetatorilor, informaticienilor, artistilor sau oricarei persoane cu „o competenta rara, ce poate contribui la dinamismul economic” al Frantei.
Strainii cu calificare medie sau necalificatii vor putea sa vina in Hexagon numai daca este nevoie de ei. Masurile lui Sarkozy vizeaza stabilirea clara a unor „cote de primire” a muncitorilor straini, care vor tine cont de capacitatea de absorbtie a pietei muncii, de cazarea si de educatia noilor veniti.

„Contract de primire” obligatoriu
Sarkozy intentioneaza sa impuna reguli mai stricte si pentru imigrantii aflati deja in tara sa. El a propus aplicarea unui „contract obligatoriu de primire”, care sa impuna strainilor ce vor sa se stabileasca in Franta un set de reguli si valori care trebuie respectate, cum ar fi egalitatea intre sexe sau invatarea limbii franceze.
Dreptul de rezidenta, acordat azi oricarui imigrant aflat de 10 ani in Franta sau strainilor care se casatoresc cu un cetatean francez, nu va mai fi oferit decat celor care respecta „contractul de primire”.
nicudrag
 
Messages: 108
Inscrit le: Ven Jan 28, 2005 6:41 am
Localisation: Bucuresti, Romania

Retour vers Discutii

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

cron