Photos de Roumanie | Photos de France | Photos d’autres pays francophones

 

 
Home Page Documente - Arhivă XENOFOBIA SI RESEMNAREA MIORITICA
 

XENOFOBIA SI RESEMNAREA MIORITICA
(Mesaj postat pe www.franta-romania.com , rubrica Intercultural )

Daca nu sunt de vina "xenofobii" de francezi, pentru acelasi tip de probleme, daca s-ar intampla in tara, ar fi de vina guvernul român sau tziganii... Intotdeauna e de vina ALTCINEVA pentru esecurile noastre personale . Cred ca de fapt asta e esenta resemnarii mioritice - o evaziune din fata propriilor neajunsuri. Mecanism psihologic: atata timp cat altul e de vina, constiinta vegeteaza si se complace in auto-compatimire. E mai usor sa faci din tine victima si sa te resemnezi cu asta, decat sa accepti ca nici tu nu esti perfect, la fel cum nu sunt nici altii pe care ii socotesti "xenofobi", "ingamfati", sau cine stie cum. Si mai ales, sa faci un efort ca sa-i intelegi si ca sa-ti ameliorezi atitudinea. Si cu cat vinovatul e mai departe sau putin palpabil, cu atat orice actiune impotriva lui e mai putin evidenta si deci resemnarea pare mai justificata.

Cred ca ceea ce ne lipseste este DEMNITATEA propriei noastre conditii . Care este prin natura ei una INDIVIDUALA, nu colectiva, legata fortat de ideea de apartenenta la un popor sau o tara, care pana la urma sunt mai degraba niste abstactiuni.
Atata vreme cat ne resemnam cu conditia de victima prin nationalitate, nu vom progresa niciodata! Si cu siguranta nu vom avea nici mioritze, nici "stele faclii", nici bocete mii care sa ne deplanga pentru asta, fiindca pur si simplu nu le-am merita!

Poate ca un "Moromete" francez :) sau de alt neam ar spune despre noi : un popor absurd, care se lasa victimizat pe degeaba si in mod artificial (vezi Miorita ) si care la randul lui face acelasi lucru, la fel de gratuit si fara sens, cu cei din jurul sau (vezi Balada Mesterului Manole ). Caci daca nu ingropam tot ce au altii mai bun decat noi la temelia propriului nostru orgoliu, iar nu ne simtim bine...

In ce-i priveste pe straini, privindu-i cu suspiciune de la inceput, cu toate ideile preconcepute despre defectele lor nationale intiparite in privirea si in gesturile noastre, cu siguranta nu vom obtine nimic bun. Nimic bun nu vine pe degeaba. Trebuie castigat, trebuie luptat pentru asta.

Cu ochii in stele si plangandu-ne de mila cu argumente fataliste, nu vom obtine ca rasplata decat bâta ciobaneasca a istoriei...

Daca ar fi sa vorbesc la nivel general si colectiv, insa numai pentru a face o jumatate de gluma, as spune: nu de epurarea xenofobiilor la celelalte popoare ar avea nevoie românii, ci poate, selectiv dar intens, de o psihoterapie nationala ...

 


PUBLICITATE/ PUBLICITE

Plasând ÎN ACEST LOC publicitatea dvs. puteti sa sustineti financiar Liga de cooperare cultural-stiintifica România - Franta.

C'est en placant ICI votre message publicitaire que vous pouvez soutenir financierement la Ligue de cooperation culturelle et scientifique Roumanie - France.

C.E.C.C.A.R.F
12, Rue Frezorilor, sector 1, Bucarest, ROUMANIE
Tel./Fax : 004021-232.93.90
e-mail :
ceccarf@b.astral.ro

Nous offrons à nos clients les services suivants :
-conseils juridiques et économiques permanents,
-création et enregistrement d`une structure roumaine,
-audits en conformité avec les standards internationaux de comptabilité,
-expertises comptables,
-fusions,
-liquidations,
-comptabilité de société, etc.

La plupart de nos clients sont des sociétés françaises implantées en Roumanie.


Le site Emplois Roumanie est dédié aux entreprises offrant des emplois et aux candidats en recherche d`emploi dans l`Espace Francophone. Inscrivez vous dès maintenant sur
www.emplois-roumanie.com


 
© Liga de Cooperare Cultural - Ştiinţifică România - Franţa
© Ligue de Coopération Culturelle et Scientifique Roumanie - France
hosting by ATECK.ro