Photos de Roumanie | Photos de France | Photos d’autres pays francophones

 

 
Home Page Documente - Arhivă LIMBA FRANCEZĂ ÎN LUME
 

LIMBA FRANCEZĂ ÎN LUME

- Limba franceză este vorbită de peste 169 milioane de francofoni (reprezentând 3,2% din populaţia Terrei), din peste 50 de ţări, situându-se pe locul al-9lea in lume, ca număr de vorbitori.

- Cei 169 milioane de francofoni trăiesc in: Europa (44%), Africa (46,3%), America (7,6%), Asia (1,8%), Oceania (0,3%).

- In Europa , cei mai mulţi francofoni se află in Franţa (100% din populaţie), Belgia (45% din populaţie), Elveţia (20% din populaţie) si Luxemburg. In cadrul Uniunii Europene şi al Elveţiei, limba franceză se situează pe locul al doilea (cu 71 milioane de vorbitori), după limba germană (90 milioane de vorbitori) dar înainte de limba engleză (61 milioane de vorbitori).

- In America de Nord , cei mai mulţi francofoni se află in Canada (cca. 10 milioane vorbitori, reprezentând cca. 30% din populaţie), în statele Quebec (82% din populaţie). Minorităţi francofone mai importante se află in statul Louisiana din SUA (cca. 300.000 de persoane), în Haiti (cca. 2milioane de persoane) şi în câteva Departamente de Peste Mări franceze (Guadelupa, Martinica, Guiana franceză).

- In Africa trăiesc cca. 75 de milioane de francofoni, in special in ţări ce au fost colonii sau protectorate franceze (Maroc, Tunisia, Algeria, Mauritania, Mali, Niger, Ciad, Burkina, Benin, Camerun, Senegal, Republica Centrafricană, Gabon, Congo, Zair, Madagascar, Rwanda, Burundi, etc.).

- Ca limbă maternă, oficială, secundară, ”cu statut privilegiat învăţământ” sau chiar minoritară, limba franceză este astăzi “liantul” unui vast spaţiu de dialog şi de cooperare, cunoaştere şi progres, libertate şi democraţie, solidaritate şi schimburi economice şi culturale, spaţiu numit FRANCOFONIA.

- In 1993,România a primit statutul de “ membru cu drepturi depline al FRANCOFONIEI ”, având în vedere faptul că, de mulţi ani, în ţara noastră, limba franceză - ca “langue de cœur”- se situează pe primul loc atât ca număr de elevi/studenţi care o studiază (în 1994, erau peste 2 milioane de elevi care studiau limba franceză faţă de numai 1,2 milioane elevi care studiau limba engleză), cât si ca număr de profesori (în 1994, erau peste 16.000 profesori de limba franceză faţă de numai cca. 7000 profesori de limba engleză).

Limba franceză este promovată în România, începând din 1990, de LIGA DE COOPERARE CULTURAL-ŞTIINŢIFICĂ ROMÂNIA-FRANŢA .

Nicolae DRAGULANESCU,
Preşedinte

 


PUBLICITATE/ PUBLICITE

Plasând ÎN ACEST LOC publicitatea dvs. puteti sa sustineti financiar Liga de cooperare cultural-stiintifica România - Franta.

C'est en placant ICI votre message publicitaire que vous pouvez soutenir financierement la Ligue de cooperation culturelle et scientifique Roumanie - France.

C.E.C.C.A.R.F
12, Rue Frezorilor, sector 1, Bucarest, ROUMANIE
Tel./Fax : 004021-232.93.90
e-mail :
ceccarf@b.astral.ro

Nous offrons à nos clients les services suivants :
-conseils juridiques et économiques permanents,
-création et enregistrement d`une structure roumaine,
-audits en conformité avec les standards internationaux de comptabilité,
-expertises comptables,
-fusions,
-liquidations,
-comptabilité de société, etc.

La plupart de nos clients sont des sociétés françaises implantées en Roumanie.


Le site Emplois Roumanie est dédié aux entreprises offrant des emplois et aux candidats en recherche d`emploi dans l`Espace Francophone. Inscrivez vous dès maintenant sur
www.emplois-roumanie.com


 
© Liga de Cooperare Cultural - Ştiinţifică România - Franţa
© Ligue de Coopération Culturelle et Scientifique Roumanie - France
hosting by ATECK.ro