Photos de Roumanie | Photos de France | Photos d’autres pays francophones

 

 
Home Page Documente - Arhivă DILEMA VECHE Ţara noastră bătrînă şi bolnavă...
 

DILEMA VECHE
Ţara noastră bătrînă şi bolnavă...

Am un sentiment dezagreabil scriind ceea ce urmează, dar, în acelaşi timp, mi se pare că trebuie să reflectăm şi să admitem: nu că am fi răi (avem succese reale în domeniile de vîrf), ci că nu ştim să ne vindem; Alstom şi super TGV-ul său sînt exemplul cel mai grăitor. Avem savanţi şi cercetători, dar nu ştim să-i plătim (vezi demisia masivă a tuturor cercetătorilor acum cîteva luni). Avem atuuri economice recunoscute în toată lumea, dar sîntem pe cale să pierdem viteză în faţa celor care au învăţat de la noi. Mă gîndesc în special la vinuri: am citit un articol care demonstra că, după părerea celor mai buni specialişti, cele mai bune vinuri din lume nu mai sînt franceze, ci australiene şi californiene! Şi că cea mai mare podgorie din regiunea Bordeaux-ului nu are decît o mînă de reprezentanţi în toată lumea, comparat cu cei zece mii pe care-i are cel mai bun vin californian. Criza viticultorilor este deja anunţată.

Deşi HEC (Hautes Etudes de Commerce) este o şcoală reputată, trebuie să recunoaştem că este cunoscută mai ales de francezi. Există nenumărate MBA-uri în Statele Unite, iar prestigiul universităţilor lor face ca doctoratele noastre în economie să nu fie decît apanajul francezilor care nu au mijloacele să plece să şi le pregătească în SUA. Într-un cuvînt, lumea este "manageată" în stil american, iar directorii întreprinderilor noastre sînt timoraţi de această stare de lucruri. Şi atunci nu vor să rişte. Deşi ar trebui.

Acesta este al doilea punct pe care aş dori să-l abordez. În Franţa, învăţarea limbilor străine se face într-un mod foarte academic, care nu reflectă necesităţile tinerilor. Programele elevilor şi studenţilor sînt garnisite cu o spoială de engleză, fără a se aborda problema de fond. De ce au ei nevoie pentru a pleca în străinătate? Fără a li se da pofta de a pleca, la ce bun să mai înveţe limbi străine? Doar aceia care au ocazia să plece, fie şi numai în Anglia, în timpul anilor de colegiu au, mai apoi, curajul de a o porni mai departe, spre alte orizonturi. Rezultatul? Un număr limitat de tineri cu diplome au o experienţă în străinătate înainte de a-şi începe cariera profesională. Şi-atunci cum să răzbaţi, dacă te poticneşti la prima barieră?

Trebuie să recunoaştem că, atîta vreme cît vom avea conducători care refuză să utilizeze cuvinte englezeşti, sub pretextul că există echivalente franceze, nu vom avansa prea mult ("courriel" pentru e-mail nu e decît un exemplu)! Cîtă vreme, la televiziune, toate cuvintele străine vor fi traduse şi acoperite de o voce din off - care nu-mi permite nici măcar să aud ce se spune în limba de origine -, nu vom putea spera la cine ştie ce progrese printre studenţii noştri. Am ajuns să plătim pentru a putea vedea filmele în versiune originală - pînă şi pe Arte! În ţări precum Norvegia, există posibilitatea de alegere între jurnalele de actualităţi în limba norvegiană, în engleză sau în germană, şi asta fără a scoate bani din buzunar. De ce la noi nu se poate?

Viitorul este al celor care pleacă în celălalt capăt al pămîntului (în China sau India), pentru că acolo se întîmplă totul în acest moment. În Franţa, francezii se mărginesc să spună că e prea departe, că sînt prea diferiţi de noi şi că e complicat. Chiar şi marile noastre întreprinderi ajung acolo atunci cînd celelalte, străine, sînt deja în viteză de croazieră. Cîte eşecuri comerciale se datorează incompetenţei marilor noştri directori de întreprinderi?

Francezului îi place să dea lecţii. Aşa este perceput de către mulţi străini. El se referă tot timpul la Franţa şi nu încetează să compare ceea ce nu poate fi comparat. Deşi n-am avut niciodată sentimentul imperialist al prietenilor noştri englezi, s-a înrădăcinat în noi un teribil sentiment de superioritate, total nelalocul lui şi neavenit. Sîntem pe cale să ne pierdem potenţialul. Sînt mulţi francezi care cred că Europa nu aduce nimic bun şi că ar trebui să redevenim francezi 100%! De obicei, aceştia sînt micii antreprenori sau artizani, care văd lumea prin micii lor ochelari de cal. Dar tot ei sînt cei mai mari furnizori de mînă de lucru.

Totul nu este negativ, cu toate acestea. Forţa noastră stă în turism şi, la nivel de turism, sîntem încă dinamici. Şi totuşi! Mai sînt multe de făcut pînă cînd un hotelier sau un patron de restaurant va înţelege că turistul este un ambasador al ţării sale şi că, dacă este satisfăcut, o va spune mai departe, şi invers.

În anumite cazuri, mi-e ruşine că sînt franţuzoaică.

Cînd văd cum sindicatele se agaţă de privilegiile lor, mă îngrozesc şi mă întreb dacă membrii lor se uită la jurnalele de actualităţi. Se poate întîmpla să nu înţeleagă ce văd? Sau, asemenea lui Bush care refuză să vadă riscurile de poluare pe care ţara sa le face cadou restului lumii, e oare posibil ca sindicaliştii noştri să nu-şi dea seama că pun sub semnul întrebării viitorul generaţiilor care vin? Cum să nu anticipezi, cum să nu te gîndeşti pe termen lung? Cel mai mare rău francez este că toate calculele se fac pe termen scurt. De la o alegere la alta, la nivel local, regional sau naţional, este aceeaşi atitudine - şi vai de cel care încearcă să schimbe ceva!

Dar generaţiile care vin nu au aceeaşi percepţie asupra lumii, iar ideea de naţiune nu va mai fi o barieră. Ţara noastră este bătrînă şi bolnavă, însă mentalităţile se modifică, şi eu vreau să cred într-o înnoire. Nu vom mai spune: "Aux armes, citoyens!", ci: "L'aventure est à nous!".

Annie ARCANGELI

 


PUBLICITATE/ PUBLICITE

Plasând ÎN ACEST LOC publicitatea dvs. puteti sa sustineti financiar Liga de cooperare cultural-stiintifica România - Franta.

C'est en placant ICI votre message publicitaire que vous pouvez soutenir financierement la Ligue de cooperation culturelle et scientifique Roumanie - France.

C.E.C.C.A.R.F
12, Rue Frezorilor, sector 1, Bucarest, ROUMANIE
Tel./Fax : 004021-232.93.90
e-mail :
ceccarf@b.astral.ro

Nous offrons à nos clients les services suivants :
-conseils juridiques et économiques permanents,
-création et enregistrement d`une structure roumaine,
-audits en conformité avec les standards internationaux de comptabilité,
-expertises comptables,
-fusions,
-liquidations,
-comptabilité de société, etc.

La plupart de nos clients sont des sociétés françaises implantées en Roumanie.


Le site Emplois Roumanie est dédié aux entreprises offrant des emplois et aux candidats en recherche d`emploi dans l`Espace Francophone. Inscrivez vous dès maintenant sur
www.emplois-roumanie.com


 
© Liga de Cooperare Cultural - Ştiinţifică România - Franţa
© Ligue de Coopération Culturelle et Scientifique Roumanie - France
hosting by ATECK.ro